Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-06-2008

Европейският съюз - накъде след ирландското "Не" на Лисабонския договор

Обобщение на Портал ЕВРОПА по материали на expert.bg, mediapool, money.bg.

Ирландските избиратели отхвърлиха Лисабонския договор за реформа на Европейския съюз, след като 53,4 на сто гласуваха против него. Според окончателните резултати от 43 избирателни окръга 862 415 души са гласували с "не", докато 752 451 са гласували "да". Селските и работническите райони бяха почти изцяло против договора, докато заможните квартали на Дъблин регистирраха силна подкрепа. Еврото падна до най-ниския си курс от месец сасам при новината за резултата от референдума. Това е много ясен и силен глас, който за пореден път надигат гражданите на Европа, отхвъпляйки антидемократичната природа на брюкселското управление, заяви Деклън Ганли, лидер на групировката Либертас - най-яростния противник на договора в Ирландия.

Дъблин не предвижда повторение на референдума. ЕС ще бъде отслабен вътрешно и външно, особено в отношенията му с могъщи страни като Русия и Иран, тъй като ще трябва да продължи да разчита поне за известно време на неадекватна външна политика и отбранителни институции, както и на ротационно председателство, което мнозина смятат за източник на неефективност.
Портал ЕВРОПА припомня...:
Словенското председателство на ЕС изрази дълбоко съжаление за изхода от референдума и обяви, че на срещата на върха другата седмица ще очертае план как да се продължи нататък.

В понеделник в Люксембург се събират външните министри на държавите-членки; във вторник тематични срещи са насрочени в Европейската комисия и в Европейския парламент. В четвъртък в Брюксел ще се съберат държавните глави и министър-председателите на 27-е. Лидерите на ЕС се очаква да потвърдят ангажимента си към договора и да попитат Ирландия как възнамерява да процедира. Очаква се председателят на ЕК Жозе Барозу - който обяви, че Комисията де уважи резултата от референдума - да обсъди спешно с европейските лидери начина, по който да продължи ратификационният процес на Лисабонския договор.

"Няма бързо решение", необходимо е време, за да се намери решение на проблемите, които отхвърлянето на Договора предизвика в ЕС, смята от своя страна ирландският министър-председател Брайън Кауън. "Що се отнася до мен, договорът е мъртъв", заяви ирландският министър по европейските въпроси Дик Рош.
 
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер не изключва временно излизане на Ирландия от процеса на интеграция на ЕС. Според него един от вариантите е Ирландия да излезе "за известно време" от процеса на европейска интеграция, за да позволи встъпването в сила на договора в останалите 26 страни. 
 
Австрийският министър на външните работи Урсула Пласник заяви, че резултатът е неуспех за Европейския съюз, който ще се нуждае от известен период, за да го преодолее, предаде Франс прес. Според Виена е нужна нова европейска политика, която се съобразява в по-голяма степен с общественото мнение.

Ирландското "не" не спира функционирането на Европейския съюз, подчерта полският министър на европейската интеграция Миколай Довгелевич, цитиран от Франс прес.

Словашкият президент Иван Гашпарович заяви, че ирландското "не" не е добър знак, но функционирането на съюза според него не е заплашено.

Португалският премиер Жозе Сократиш
заяви, че отхвърлянето на Договора от Лисабон от ирландските избиратели, е негов личен неуспех. Полският му колега Доналд Туск предупреди, че е необходимо да бъде избегната една Европа на две скорости, предаде Франс прес.

Чешкият президент Вацлав Клаус обяви в комюнике, че проектът за Лисабонския договор е свършен и ратификацията му не може да продължи. Договорът срещна потенциална спънка в Чехия, където горната камара на парламента поиска Конституционния съд да прецени дали текстът е съвместим с националната конституция, припомня Ройтерс.

Британското правителство междувременно обяви, че Лондон ще продължи с парламентарното ратифициране на документа. Същевременно Великобритания приема ирландското предложение за обсъждане на следващите стъпки, поясни британският външният министър Дейвид Милибанд в Лондон.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че ЕС вече е преодолявал много трудни ситуации. Затова съм уверена, че ще намерим начин да постигнем напредък, каза Меркел.
Всичко за Лисабонския договор – ТУК.

ЧУЙТЕ: Практически прочит на Лисабонския договор – отзвуци от кръглата маса, организирана от Портал ЕВРОПА.


В обширен анализ, поместен в специализирания портал money.bg, авторът Николай Киров отбелязва, че в последните години разделението между "севера" и "юга" на Европа става все по-ясно изразено. Това, което наблюдаваме днес не само в Италия, но и в другите "проблемни" икономики в южните и източните краища на ЕС, може би е началото на края на европейския проект. Въпросът е дали ЕС ще издържи на натиска на кризата? Държавите от изтока и юга ще срещат все по-сериозни проблеми с ръста на инфлацията и забавянето на икономическия растеж, докато северът има далеч по-големи финансови и политически възможности да се справи с проблемите. И ако някой ден в недалечното бъдеще ЕС се превърне в съюз, съществуващ само на хартия, какво ще правим ние, тук, в България? Кой ще принуждава политиците ни да продължават с реформите? - пита авторът.

Целия текст на анализа в money.bg, озаглавен "Ирландия, краят на ЕС?", можете да прочетете ТУК.

Какво казват читателите на Портал ЕВРОПА?

В полетата за коментари на нашите публикации, в които отразяваме случващото се в Ирландия, своите мнения изразиха редица наши читатели. Предлагаме цитати от някои постинги:

"Явно европейските народи не заслужават своите елити..."

"Тези ирландци понеже са си дребна страна в Съюза сега им беше паднало да се правят на интересни и да се покажат колко "голяма работа" са! По принцип харесвам Ирландия- уискито, природа и т. н. Но този път се оляха от всякъде, това беше възможно най-тъпото решение, което можеха да вземат ! Този Съюз заприлича на нищо! Това е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН сигнал, че трябва да се промени начина на гласуване и мнозинството в Съюза да определя дали се приема нещо или не.Ако не искат да се съобразяват някои страни- ВЪН. Тия лигавщини с референдуми скапаха проекта за Конституция за Европа, а сега и това!Как някакви например шофьори могат да разберат например всичко в договора, е не става. Точно тази държавичка преди да влезе в ЕС е била едното нищо, а се как се отблагодарява по такъв начин- да вземат да ги изритат или да променят процедурата за гласуване на страните-членки, когато се отнася до такива важни въпроси свързани с ЕС! Това е!"



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.