Europe.bg
  Начало - Парламент - Новини
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Новини

  • A+
  • A-
30-06-2008

Покана за представяне на предложения— Отпускане на средства за политически фондации на европейско равнище

В Официалния вестник на ЕС от 28 юни публикувана покана за представяне на предложения IX-2009/02 — Отпускане на средства за политически фондации на европейско равнище.

Съгласно член 191 от Договора за създаване на Европейската общност, политическите партии на европейско равнище са важен фактор за интеграцията в рамките на Съюза. Те допринасят за формирането на европейско съзнание и за изразяването на политическата воля на гражданите на Съюза. В този контекст, Регламент (ЕО) № 2004/2003 на Европейския парламент и на Съвета от 4 ноември 2003 г. (1) установява статута и финансирането на политическите партии на европейско равнище.

Преразглеждането на регламента призна ролята на политическите фондации на европейско равнище, които в качеството си на организации, свързани с политическите партии на европейско равнище, „могат чрез дейността си да поддържат и подкрепят целите на европейските политически партии особено чрез принос за дебата по проблемите на европейската обществена политика и процеса на европейска интеграция, включително чрез действието им на катализатори на нови идеи, анализи и политически алтернативи“. Регламентът предвижда, по-специално, годишно отпускане на оперативни средства от страна на Европейския парламент, под формата на оперативна субсидия, за политически фондации, които кандидатстват и които отговарят на условията, установени в съответния регламент.

Настоящата покана за представяне на предложения се отнася към представянето на кандидатури за финансова година 2009, покриваща периода от 1 януари 2009 г. до 31 декември 2009 г.

За да бъде допустима за отпускане на средства, съответната фондация на европейско равнище следва да отговаря на условията, установени в член 3, параграф 2 от Регламент (ЕО) № 2004/2003, т.е.:

а) трябва да е свързана с една от политическите партии на европейско равнище, призната съгласно настоящия регламент и удостоверено от съответната партия;

б) тя трябва да е юридическо лице в държавата-членка, където се намира седалището й; това юридическо лице е различно от политическата партия на европейско равнище в качеството й на юридическо лице, с която фондацията е свързана;

в) трябва да зачита, по-специално в програмата и дейностите си, принципите, на които се основава Европейският съюз, а именно принципите на свобода, демокрация, зачитане на правата на човека и основните свободи и правовата държава;

г) няма за цел реализирането на печалба;

д) съставът на управителния й орган е географски балансиран.

3. Бюджетът за 2009 финансова година се оценява на общо 7 000 000 EUR и подлежи на одобрение от страна на бюджетния орган.

Максималната сума, която се изплаща на бенефициента от страна на Европейския парламент не може да надвишава 85 % от допустимите оперативни разходи на политическите фондации на европейско равнище. Тежестта на доказване пада върху засегнатата политическа фондация.

В съответствие с член 4, параграф 5 от Регламент (ЕО) № 2004/2003, наличните за финансовата 2009 г. кредити се разпределят както следва сред политическите фондации на европейско равнище, които са получили положително решение относно тяхната кандидатура за финансиране въз основа на критериите за допустимост, изключване и подбор:

а) 15 % се разпределят поравно;

б) 85 % се разпределят между тези, които са свързани с такива политически партии на европейско равнище, които имат избрани членове в Европейския парламент, пропорционално на броя на избраните членове.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 1 ноември 2008 г. Кандидатурите, изпратени след този срок няма да бъдат взети под внимание.

Необходимо е кандидатурите:

  • да бъдат представени под формата на формуляр за кандидатстване,
  • да бъдат задължително подписани от кандидата или от надлежно оправомощен от него представител,
  • да бъдат изпратени в двоен плик; двата плика следва да бъдат запечатани. Допълнително към адреса на службата-получател, съгласно поканата за представяне на предложения, вътрешният плик следва да бъде обозначен със следния надпис:

ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ IX-2009/02 — Отпускане на средства за политически фондации на европейско равнище

NOT TO BE OPENED BY THE MAIL SERVICE OR BY ANY OTHER UNAUTHORISED PERSON

При използване на самозалепващи се пликове, те следва да бъдат допълнително залепени с лепенка с подпис на подателя на нея. Подписът на подателя следва да съдържа не само саморъчен подпис, но и печат на организацията му,

  • да бъдат изпратени най-късно в деня на крайния срок, указан в поканата за представяне на кандидатури било чрез препоръчано писмо, като за доказателство ще се счита пощенското клеймо, или от куриерска служба, при което доказателство е датата на предаване на пратката.

Външният плик следва да бъде адресиран до:

EUROPEAN PARLIAMENT
Mail Service
KAD 00D008
L-2929 Luxembourg

Този плик трябва също така да съдържа адреса на подателя. Вътрешният плик следва да бъде адресиран до:

President of the European Parliament
via Mr Vanhaeren, Director-General of Finance
SCH 05B031
L-2929 Luxembourg

Следните текстове са на разположение на интернет сайта на Европейския парламент на следния адрес:

http://www.europarl.europa.eu/tenders/invitations.htm

а) Регламент (ЕО) № 2004/2003 на Европейския парламент и на Съвета от 4 ноември 2003 г. относно статута и финансирането на политическите партии на европейско равнище;

б) решение на Бюрото на Европейския парламент от 29 март 2004 г. относно процедурите за прилагане на Регламент (ЕО) № 2004/2003 на Европейския парламент и на Съвета относно статута и финансирането на политическите партии на европейско равнище;

в) формуляр за представяне на кандидатура;

г) образец на споразумението.

Всички въпроси относно настоящата покана за представяне на предложения, с оглед отпускането на средства, следва да бъде изпратена по e-mail, с позоваване на публикацията, на следния адрес:

Helmut.Betz@europarl.europa.eu

Пълният текст на поканата може да видите от тук:

Покана за представяне на предложения IX-2009/02 — Отпускане на средства за политически фондации на европейско равнище (110.95 Kb)



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Твоят глас в ЕС
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.