Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
01-07-2008

Онлайн-разговор с евродепутата Метин Казак - "Говори с Европа!"

Представяме ви пълния текст от онлайн-дискусията с члена на ЕП Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) от 30 юни 2008 г., проведена в рамките на "Говори с Европа": инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики по План Д на Европейската комисия за демокрация, дебат и диалог, реализирана чрез Представителството на ЕК в България.

ОБОБЩЕНИЕ НА РАЗГОВОРА ВИЖТЕ ТУК.


Огнян_Бояджиев: Добър ден на всички! „Говори с Европа" днес прави онлайн-дискусия с българския представител в Европейския парламент Метин Казак. Още преди да сме започнали, нека да ви кажа, че Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) е постоянен член на Комисията по външните работи, признат от колегите си като ерудит във външнополитическите отношения. Г-н Казак е завършил международно и европейско право в Бургундския университет в Дижон, работил е в българската администрация и е бил избран за зам.-омбудсман на България, преди да стане евродепутат.
Огнян_Бояджиев: Ще говорим основно за бъдещето на ЕС и Договора от Лисабон, Френското председателство и Западните Балкани, но ще започнем с актуални теми... Доста писма пристигнаха в редакцията с предварително зададени въпроси.
Огнян_Бояджиев: Първата тема - спирането на парите по още две мерки на САПАРД. Имате поглед върху въпросите, свързани с Общата селскостопанска политика на ЕС... Въпросът е - кой е виновен и кой какво следва да направи вследствие на решението на Брюксел?
Метин_Казак: Наистина това решение е много неприятно, но не смятам, че трябва да се драматизира.
Огнян_Бояджиев: Кой е виновен?
Метин_Казак: Тепърва ще анализираме причините. По-важното е, че 85 процента от средствата са усвоени или са в процес на усвояване.
Огнян_Бояджиев: От кои средства?
Метин_Казак: по програма САПАРД.
Огнян_Бояджиев: Управлението на еврофондовете у нас - през уикенда вие бяхте в Търговище, където обучавахте младежи да разработват и управляват проекти по Оперативната програма "Административен капацитет". Губят ли българите доверие в смисъла от европейската подкрепа?
Метин_Казак: Не смятам,че доверието се губи. Напротив, все повече млади хора се обръщат към нас с желание да научат как да изработят проект.
(zemedelec): Zdravejte gospodin Kazak. Като са спрени парите по мерките, това как се отразява на производителите?
Метин_Казак: Здравейте, производителите ще си получат парите от националното съфинансиране.
(zemedelec): А парите ще се връщат ли после?
Метин_Казак: Не бива да има притеснение за това.
(zemedelec): И кой ще ги връща?
Метин_Казак: Всичко е изчислено така че след деблокирането на средствата всички страни да бъдат удовлетворени. В бюджета има предвидени средства за такива случаи
(zemedelec): А какви други възможности дава ЕС за финасиране на земеделците, тоест освен парите които минават през бг правителството, има ли други опции?

Метин_Казак: Програмата за развитие на селските райони предоставя широки възможности за финансиране на проекти в тази област.
(zemedelec): А тя не се управлява от бг органи, така ли?
Метин_Казак: Да.

(zemedelec): Много добре! Благодаря! И всичко хубаво.

(Dermendzhieva): Здравейте, г-н Казак, въпросът ми е относно Лисабонския договор. Отхвърлянето на Лисабонския договор в Ирландия променя ли приоритетите на Франция като председател на Съвета през втора половина на годината?
Метин_Казак: Здравейте,
Метин_Казак: Ирландският референдум поставя Европа пред голяма изпитание. Франция следва да положи максимални усилия, за да излезе ЕС от тази криза.
Огнян_Бояджиев: Ще успее ли да излезе?
Метин_Казак: Убеден съм.
(Dermendzhieva): Какви нови варианти за спасяване на Лисабонския договор са предприети след отхвърлянето му в Ирландия?
Огнян_Бояджиев: Г-н Казак, имаше и въпрос за правосъдието и вътрешните работи. Кажете за него, и после да говорим за Лисабонския договор.
Метин_Казак: Ирландия също ще трябва да предложи решение на следващата среща на върха през м. октомври 2008 за организирането на нов референдум евентуално или друг правен механизъм. Но целта е Договорът да влезе в сила, както е предвидено преди изборите за следващ Европарламент през юни 2009 г. Ратификациите на договора от останалите страни-членки следва да продължат, което и става. Това е общата воля
Огнян_Бояджиев: А спира ли разширяването на ЕС?
Метин_Казак: Разширяването трябва да продължи.

(Кольо): Г-н Казак, като член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, мислите ли, че имаме прогрес в сферата на правосъдието и по вътрешни работи?

Огнян_Бояджиев: Г-н Казак, кажете за доклада на ЕК и после да продължим за бъдещето на ЕС?
(ivan1): Здравейте, господин Казак, според вас Турция готова ли е за членство в ЕС?
(Dermendzhieva): Ако договорът от Лисабон не влезе в сила, съществува ли риск ЕС да се разпадне на групи от държави, които да се движат с различна скорост?
Огнян_Бояджиев: Имаше въпрос по-рано: като член на комисията по гражданските свободи и правосъдието, мислите ли, че БГ напредва в тези области?
Метин_Казак: Докладът през м. юли очаквам да бъде обективен и критичен. Ще бъдат посочени отново слабостите. Ще се подчертае постигнатият напредък след последните правителствени промени и взетите мерки от МС.
(Кольо): А смятате ли, че сме постигнали реален напредък?
(наблюдаващ): което значи че ние сме зле
Метин_Казак: Никой не си прави илюзии, че проблемите са малко. Предизвикателствата са сериозни, но съм убеден,че правителството полага и ще полага всички усилия в посока преодоляване на тези слабости.
(наблюдаващ): а ЕП какво може да направи по случая
(наблюдаващ): Тоест ЕК докладва пред ЕП напредъка или там каквото е свършила България, и?
(mayats): Г-н Казак, какъв отзвук имат проблемите на България с борбата с престъпността и корупцията, спирането на еврофондовете, в ЕП? Това отразява ли се на ефективността при изпълнението на вашите приоритети като евродепутат?
Метин_Казак: ЕК ще направи преглед на състоянието в тези области след присъединяването на БГ
(наблюдаващ): е ние се присъединихме!!!
Метин_Казак: Не бих казал
(наблюдаващ): е сега ме объркахте
Метин_Казак: Във всички страни има подобни проблеми
(наблюдаващ): България Член ли на ЕС или не ?
Метин_Казак: момент
Метин_Казак: отговорих на майатс.
(наблюдаващ): ааа това е друго
Огнян_Бояджиев: Т. е., не бихте казали, че това се отразява на работата ви в ЕП, и не бихте казал, че България не се е присъединила :)
(наблюдаващ): щото се притесних
Метин_Казак: :)
Огнян_Бояджиев: Добре - Турция, Западните Балкани и Лисабонският договор. Тя не се е присъединила, не бихме казали, че е близо до ЕС, или...?
Метин_Казак: Нещата следва да се оценяват трезво и обективно. Преговорите за членство с Турция и страните от Западните Балкани ще продължат толкова по-бързо, колкото по-бързо влезе в сила Лисабонският договор.
Метин_Казак: Те всички са в различен стадий на преговори, но съществува воля тези преговори да продължат с необходимото темпо.
Огнян_Бояджиев: Коя от WB страните е най-отпред?
Метин_Казак: Безспорно Хърватска.
(наблюдаващ): а те що не я приеха преди нас
Метин_Казак: Защото преговорите там започнаха доста по-късно, знаете за проблемите в бивша Югославия.
(наблюдаващ): а това, което правим в България?
Метин_Казак: При Сърбия нещата са доста по-сложни.
(Кольо): Как ще се развива ЕС след 1 януари 2009 г.? Каква е вашата прогноза? (наблюдаващ): няма ли да им забави процесът на присъединяване?
Метин_Казак: Кое по-точно в България?
(наблюдаващ): ми драмите Фар Сапард, престъпност, ей тези дребните неща
(joro): zdr. g-n Kazak moje li da ni osvetite po vuprosa - obruchite ot firmi dali ste se suediniat s drugi takiva v Europe?
Метин_Казак: Те нямат отношение към процеса на присъединяване, по-скоро капацитетът на интеграция на новите страни от страна на ЕС е проблем, както и реформата на институциите след последните две разширения.
Огнян_Бояджиев: А към процеса на оценяване на напредъка? Т. е. строгостта, с която се гледа?
Метин_Казак: Строгост е необходима.
(наблюдаващ): ма за кой
(mayats): Вие сте бил заместник Омбудсман на РБългария. От сегашната си позиция на евродепутат как оценявате прозрачността в работата на европейските институции? Това се оказва сериозно препятствие пред Европа
Метин_Казак: Все пак става дума за обща политика и общи ценности.
Огнян_Бояджиев: Строгост е необходима, казвате, а други смятат, че строгостта би могла да доведе у нас на власт екстремисти?
(Кольо): в тази връзка каква е прогнозата ви за следващата година?
Метин_Казак: Прозрачността на евроинституциите е съществена за доверието на европейците към ЕС. В това отношение се прави доста, специално в ЕП. Всичко, свързано с нашата работа, е в интернет. Освен това и Европейският омбудсман следи за спазване принципите на добро управление и добра администрация в институциите и за достъпа до информация на гражданите на ЕС.
Портал_ЕВРОПА: Kak взаимодейства Европейският омбудсман с ЕП?
Метин_Казак: Европейският омбудсман изпраща периодични доклади до ЕП
Портал_ЕВРОПА: От които какво следва?
Метин_Казак: В които прави преглед на получените от него жалби, предприетите действия и прави конкретни препоръки до ЕП и другите институции на ЕС за преодоляване на слабостите във функционирането на тези институции и ако са нарушени правата на гражданите
Огнян_Бояджиев: Скъпи читатели на Портал ЕВРОПА, вече 30 минути сме в онлайн-разговор с евродепутата Метин Казак. Две основни теми дотук - България, докладът на ЕК и САПАРД, и втората - бъдещето на ЕС. Предлагам г-н Казак да обобщи: прогноза за ЕС през 2009 г.? Имаше и въпроси на г-жа Дерменджиева в този смисъл. И лед това ще продължим с "въпрос-отговор", ако желаете.
Огнян_Бояджиев: Г-н Казак, какъв ще е ЕС през 2009? Ще има ли страна-член с предпазна клауза? :)
Метин_Казак: Надявам, се ЕС да работи през 2009 г. според договора от Лисабон. Не вярвам, че ще се стигне до предпазна клауза, сега диалогът с Комисията е доста по-интензивен и "сверяването на часовника" - по-ефективно. Все пак до голяма степан прогресът зависи и от ангажимента на трите власти, най-вече съдебната.
(Кольо): Според вас ЕС и България в частност какви поуки могат да извадят от факта, че в единствената страна, в която хората имаха право да гласуват за договора, той бе отхвърлен?
Метин_Казак: Поуката, е че трябва да се подобри комуникацията с отделния гражданин, по-близо до конкретните му проблеми и тревоги, да се разяснява на по-достъпен език какви са предимствата на новия договор и че всички имат нужда от тези реформи на институциите

(Кольо): а дали това не означава, че гражданите имат различна визия за бъдещето на Европа от политиците?
Метин_Казак: Гражданите имат по-големи страхове от политиците и понякога политиците не отчитат това.
Огнян_Бояджиев: Връщам се към външнополитическата ви прогноза за ЕС през 2009 г.. Да видим Западните Балкани къде ще са..., страна по страна?
(mayats): Бихте ли формулирали комуникацията на достъпен език с избирателите по европейските въпроси? Как Вие я реализирате?
(Кольо): но дали тези страхове не са оправдани, и ако евентуално все пак бъде приет договорът, няма ли опасност някоя държава да се възползва от възможността за излизане от съюза?
Метин_Казак: Аз специално всеки уикенд пътувам из страната и се срещам с много хора, организирам различни прояви, обучения най-вече за програмите на ЕС в България и имам възможността да общувам с доста млади хора.
(любопитка): Вие имате брат близнак, откъде да знаем, че вие ходите по страната, а не брат ви :) и той беше евродепутат?
Огнян_Бояджиев: Имаме нещо от електронната поща, сега видях: Смятате ли, че сега, с началото на Френското председателство, Турция има шанс да напредне с преговорите за членство в ЕС в следващите месеци с оглед на твърдата позиция на Саркози против членството на Турция в ЕС? Смятате ли, че бъдещето разширяване на ЕС зависи пряко от приемането на Лисабонския договор? Николай Карамалаков, студент, европеистика.
(mayats): Как отчитате ефективността от дейността си в България?
Метин_Казак: Турция се намира в деликатен момент от преговорите си с ЕС. Въпреки изявленията на президента Саркози, официално бяха отворени нови две глави с Турция. Тоест преговорният процес продължава независимо, че вътре в самата Турция политическото положение е сложно.
Огнян_Бояджиев: Разширяването пряко ли зависи от Лисабонския договор, пита още студентът.
Метин_Казак: До голяма степен това е общата нагласа на Съюза. За да има ново разширяване, е необходима реформа на институциите, а то е предвидено в Лисабонския договор.
(Кольо): Турция се представи що-годе добре на европейското, дали проблемите с евентуалната забрана на управляващата партия няма да я спрат още на "квалификациите" за ЕС?
Огнян_Бояджиев: yes !
Метин_Казак: Евентулната забрана на АКП ще постави преговорите в сложна фаза. Но в Турция забрана на политически партии е имало и в миналото и това не се е отразило на напредъка на демократичните реформи там досега.

(Кольо): благодаря
Огнян_Бояджиев: Пак въпрос, дошъл предварително - Маринова от Варна: Вие бяхте в Париж с други европарламентаристи на високо ниво, там ви представиха френските приоритети. Е, какви са аспектите, касаещи България, по двете основни инициативи на френското председателство - Европейският пакт за миграция и идеята за Средиземноморски съюз?

Метин_Казак: Средиземноморският съюз е много актуална тема за Франция.
(любопитка): а за брат Ви? не разбрах отговорихте ли ми или не?:)
Метин_Казак: Какво за брат ми?
Метин_Казак: :)
Огнян_Бояджиев: Повторете си въпроса, Любопитка!
(любопитка): Да не се разменяте, той да ходи вместо вас по страната и ЕП, а вие да седите в нашия си парламент

(Нешо): Здравейте, господин Казак, какво е вашето отношение към разрешаването жените в Турция да носят забрадки в университета, и като цяло към религиозния фундаментализъм?
Огнян_Бояджиев: Добре - първо за Средиземноморския съюз, после за забрадките, после за брат му.
Метин_Казак: Сега когато всички държави могат да участват в него, България също има шанса да участва в реализирането на мащабни структурни и инфраструктурни проекти в Северна Африка например, и да улеснява диалога със страните от този регион.
Метин_Казак: Сега за забрадките.
Огнян_Бояджиев: Да.
(mayats): Колко получават сътрудниците на евродепутатите? Смятате ли да набирате сътрудници чрез конкурс, както вече направиха вашите колеги Кристиян Вигенин и Биляна Раева...
Огнян_Бояджиев: (пояснение на поредността) 1. забрадки, 2. брат, 3. сътрудници
Метин_Казак: Този проблем е част от дискусията в турското общество за запазването на устоите на светската държава и принципите на Ататюрк.
(Нешо): а вашето отношение към въпроса като либерал?
Метин_Казак: Необходимо е според мен Турция да запази своя светски характер, разбира се като се зачитат основните права и свободи на гражданите според тяхната Конституция и ЕКПЧ на Съвета на Европа.
Огнян_Бояджиев: Остават - 2. брат, 3. сътрудници.
(Нешо): мерси
Метин_Казак: Понякога с брат ми организираме съвместни прояви специално в Шуменския регион, откъдето е избран той.
(любопитка): а така не може да се разменяте, защото сте двамата на едно място
Метин_Казак: Именно :)
(любопитка): а като сте по отделно? И помагате ли си
Метин_Казак: Разбира се.
(любопитка): Той беше евродепутат преди Вас?
Метин_Казак: Ние сме като един тандем
(любопитка): а значи се разменяте
Метин_Казак: и аз често се съветвам с него
(любопитка): като се умори единия и се явява другия :)
Метин_Казак: Все пак той има по-голям "парламентарен опит" от мен.
Метин_Казак: А за сътрудниците -
(любопитка): супер, мерси и успех
Метин_Казак: - аз правя предварителна селекция на кандидатите.
(Нешо): Декларацията на българските евродепутати за английската петиция по случая с Майкъл Шийлдс. Вие подписахте ли я и защо?
Метин_Казак: Подписах я, защото съм убеден, че с този въпрос не бива да се извличат политически дивиденти във Великобритания, нито да се намесват определени външни хора в дейността на нашата съдебна власт.
(Нешо): а тази петиция не показва ли до колко се съмняват в съдебната ни система?

Метин_Казак: По-скоро нещата се използват за предизборна пропаганда в самата Великобритания.
Огнян_Бояджиев: Засега само там не са се намесили.
(mayats): Ще се кандидатирате ли за втори мандат за евродепутат?
Метин_Казак: Това зависи от оценката на тези, които са ме издигнали за досегашната ми работа, а и на тези които са гласували за мен.
Метин_Казак: :)
(mayats): Как ДПС ще определи водача на листата си и кога ще започнете предизборната си кампания?
Метин_Казак: Когато моментът за това настъпи -
Метин_Казак: през пролетта на 2009 г.
Огнян_Бояджиев: Впрочем говори се, че е възможно десните да са с обща листа - ЕНП. Може ли да се мисли, че ще има и обща либерална листа в България?
Метин_Казак: Дай Боже да сме живи и здрави дотогава! Още е рано да се правят такива прогнози, за нас е важно да представляваме достойно либералната идея и да бъдем повече през 2009 г.

(mayats): Последен въпрос: ще предоставите ли публичен отчет на финансовата страна на дейността си в ЕП?
Метин_Казак: Разбира се, както казах, прозрачността на ЕП е може би най-голяма от всички евроинституции.
(Нешо): за сега съдебната система е единственото място което се контролира само чрез доклад, на всякъде другаде има европейски експерти - пътища, земеделие, вие като юрист смятате ли, че и в тази област трябва да си внесем експерти?
Метин_Казак: Мисля, че в България има достатъчно подготвени специалисти, по-важното е ефективността на системата и най-вече контролът на дейността им, съчетан със стимул и адекватна организация на работата.
Огнян_Бояджиев: Още няколко минути... ОК, нали?
(любопитка): Какво мислите за провелия се гей-парад в София? Според вас - кой крив, кой прав? Щото големи драми станаха, а Вие все пак сте либерал?
Метин_Казак: Не съм следил отблизо този проблем.
(любопитка): ееее
(Dermendzhieva): г-н Казак, според Вас кои са пречките, които блокират реформите в Западните Балкани?
Метин_Казак: Тежкото наследство от бивша Югославия.
(любопитка): и все пак за или против гей парадите?
(bg): Здравейте, националните интереси могат ли да попречат на работата ви като представител на интересите всички граждани на ЕС в ЕП?
Метин_Казак: Българските национални интереси са водещи в дейността на мен и моите колеги от АЛДЕ, по този въпрос не бива да има никакво съмнение. А в рамките на нашата фракция и в парламента ние отстояваме общите либерални ценности.
Огнян_Бояджиев: Добре, ориентираме се към приключване след малко. Последен читателски въпрос - сега ако желаете да допълните за реформите в Западните Балкани, а може би и за парадите?
(bg): Какви са следващите ви стъпки като евродепутат до лятната ваканция?
Огнян_Бояджиев: Ето това беше последният читателски въпрос.
(bg): По какви проекти работите?
Портал_ЕВРОПА: (bg) надявам се това беше последният.
Метин_Казак: Всяка страна от Западните Балкани трябва да извърви своя път към ЕС.
(bg): благодаря и Ви желая успех!
(Dermendzhieva): благодаря Ви
Метин_Казак: И аз благодаря!
Огнян_Бояджиев: Благодарим на г-н Казак. Неговият информационен офис се намира на ул. „Любен Каравелов" 88, ет. 2 в София, а сайтът му е http://metinkazak.eu/ По-късно ще публикуваме въпросите и отговорите и ще изпратим на г-н Казак онези въпроси, за които времето не стигна - ако има възможност да им отговори допълнително.
Метин_Казак: Лек ден на всички!

Портал_ЕВРОПА: Благодаря!
Портал_ЕВРОПА: Успех от Екипа на Портал Европа
(любопитка): и аз благодаря, беше много интересно :) Поздрави на Вас и на брат Ви.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.