Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
09-07-2008

Метин Казак засади елхи в Копривщица

Евродепутатът либерал подкрепя Международния фестивал за природозащитни филми и пледира за екологичен рефлекс в мисълта и действията ни.

Солидарен с грижата за природата, членът на Европейския парламент Метин Казак от АЛДЕ, ДПС подкрепи Международния екологичен фестивал „Зелена вълна – ХХІ век” в Копривщица, който се провежда под егидата на вицепрезидента на Република България Ангел Марин.  За четвърта поредна година на фестивала се представят най-амбициозните филми, призоваващи към опазване на околната среда. В програмата „Зелена вълна – ХХІ век” този път се състезават 79 продукции от 24 страни – Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Германия, Испания, Италия, Индия, Исландия, Ирландия, Китай, Македония, Мексико, Норвегия, Полша, САЩ, Словакия, Сърбия, Тайван, Черна гора, Чехия, Унгария, Хърватска, Япония. Представят се програми на световно известни медийни компании, участват и нашите БНТ, бТВ, ББТ заедно с ред независими продуцентски къщи и екосдружения.

Организаторите обаче се грижат и да повишават обществената отговорност, като привличат авторитетни партньори за екоакции. Така днес по обяд, заедно с кмета Любомир Цеков и други радетели, евродепутатът Метин Казак се включи в засаждането на 60 елхи в средногорския град.

„Отношението ни към природата личи и от дребните жестове, за всички нас е полезно, ако я ценим и обичаме”, заговори Казак. „Приветствам и подкрепям инициативата,  защото грижата за околната среда винаги е била и тепърва ще бъде на дневен ред както в България, така и в Европа. Екологичният рефлекс трябва да е водещ във всичките ни действия , в мисленето и в поведението ни”, подчерта евродепутатът.

Гората, която изникна в събота, няма да расте сама. Освен в Копривщица, фондацията „Европейски екологичен фестивал” се е заела да облагородява с дръвчета околностите и на олимпийските градове. Така фестивалът провокира амбициите и свързва екологичното съзнание и с масовия спорт, и с образованието да щадим природота, а даже и с енергетиката. В петък следобед в града бе свикана кръгла маса на тема „Енергетика и екология”, която освети приоритетите на политиката заради глобалното затопляне и промените в климата.

„Чудесно е, че много млади хора активно, с желание и интерес създават документални филми и телевизионни програми по конкретна екологична проблематика. Забележително е въздействието на подобни продукции върху зрителската аудитория, защото те провокират човешкото мислене в различни посоки и по този начин допринасят за интегрирането на природозащитното, екологичното, здравното, гражданското мислене, образование и поведение в едно цяло. Това е модел на взаимоотношенията в нашия „общ дом на живота”, се казва в приветствието на вицепрезидента Ангел Марин.

Копривщица, родното място на поето Димчо Дебелянов, възпял и „Тихия двор с белоснежните вишни”, партнира на международния форум като един от най-чистите градове и като център на културно и архитектурно наследство.

В пет категории за филми, програми и видеоклипове в неделя ще бъде връчена наградата „Щъркелово гнездо” – статуетка, изработена от македонския скулптор Андрей Митовски. Отличие дават и Държавната агенция по горите, и градът-домакин, и други асоциации, но интригата е кой ще грабне приза за „Най-добър балкански филм на екологична тематика”.

ИЗТОЧНИК: Българската информационна служба към Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.