Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-07-2008

Лора Василева, Боян Иванов, Бистра Додова и Бедрос Азинян– победители във фотоконкурса на "Говори с Европа"

Лора Василева, Боян Иванов, Бистра Додова и Бедрос Азинян са победителите във фотоконкурса „България - европейска страна", организиран от Портал ЕВРОПА www.europe.bg с медийното партньорство на Actualno.com. Бистра Додова и Бедрос Азинян си поделят почитното трето място.

Журито присъди поощрителни награди на Корнелия Георгиева, Валентин Христов и Георги Боев. Журито избра четиримата победители от първо до трето място и носителите на поощренията измежду 77 кандидати, преминали през първоначалната селекция от общо 900 подадени в конкурса снимки на автори от цялата страна - както любители, така и професионалисти.

 


Фотоконкурсът е част от „Говори с Европа" - информационно-комуникационна инициатива на Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА, която се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по План Д за демокрация, диалог и дебат. Той се провежда със съдействието на Френския институт и на члена на ЕП Николай Младенов. 

Авторите на четирите най-добри според журито фотографии ще посетят за награда Европейския парламент от 7 до 11 септември по покана на г-н Младенов, а снимките им ще бъдат представени на евродепутатите и техните екипи.

Преди това представителна селекция от най-добрите 23 фотографии ще бъде показана във Френския институт в София от 1 до 5 септември 2008 г. Институтът домакинства специалната изложба от името на настоящия ротационен председател на ЕС - Франция. Церемонията по награждаването ще се състои на 5 септември.

Победителката Лора Василена сподели развълнувано, че не е очаквала да спечели. Тя обясни, че снимката с танцуващите народен танц момичета е направена по време на конкурс за млади таланти. Корнелия Георгиева, която получи поощрение, разказа, че възрастният мъж, когото е снимала, е от родното й село Княжева махала, област Монтана. Тя се впечатлила от него, защото той живеел много бедно, но не „падал духом".

Членовете на журито са: специалният пратеник по техническо и институционално сътрудничество във Френския институт Ани Суле, журналистът Татяна Павлова, представителят на Центъра за модернизиране на политики Георги Райжеков, както и двама членове на екипа на евродепутата Младенов - Даниела Пенкова и Георги Янакиев.

Татяна Павлова, главен редактор на медийния партньор на „Говори с Европа" - специализираният новинарски портал Actualno.com, подчерта, че темата на конкурса е разгледана подробно от няколко ъгъла - архитектурни и природни забележителности, хората в различни ситуации, комичното и карикатурата в живота ни. "Най-важното е манталитетът ни да стане европейски", отговори тя на въпрос на Портал ЕВРОПА какво определя България като европейска държава.

Пред Портал ЕВРОПА Фани Суле благодари за възможността да участва в жури, което да избере снимки, които да представят България в Европа. Тя коментира, че снимките от конкурса са много "цветни и положителни", а други са много показателни за реалността в България. Суле подчерта, че задачата на журито е била да избере снимки, характерни за България, но с европейски елемент. Според нея се усеща, че България "иска да изпълни задачите си добре и да бъде добър ученик в Европа". Фани Суле изрази личното си мнение, че се усеща нетърпението европейските норми по-бързо да започнат да се прилагат в България.

Георги Янакиев от екипа на члена на ЕП Николай Младенов каза, че е впечатлен от разнообразието на пейзажите, сградите и ситуациите, показано от снимките. "Това разнообразие сочи, че страната ни, колкото и да е малка, притежава голямо богатство. Много от тези снимки показват, че България е част от европейската история. Има и неща, които трудно ще ги видим в Западна Европа, но те повишават разнообразието на самата Европа", заключи Янакиев.

Инициативата „Говори с Европа" продължава в петък и събота (11 и 12 юли) във Варна, където със съдействието на евродепутата Душана Здравкова ще се проведе младежка информационно-обучителна дискусия, посветена на механизма, по който ЕС взима своите решения, както и на начините, по които България участва в този процес. Подробности за събитието в аванс вижте ТУК - в рубриката „Предстоящо".

Снимките на победителите в конкурса и всички фотографии, които ще участват в изложбата, можете да разгледате тук. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.