Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
13-07-2008

„Говори с Европа” във Варна

Audio
Изисква JavaScript и Adobe Flash Player.
На 11 и 12 юли екипът на Портал ЕВРОПА събра във Варна млади хора от цяла България за обучение, дискусия, игра и дебати, свързани с начина, по който се взимат решенията в Европейския съюз и механизмите, по които България участва в този процес.

Идеята на тези дейности от инициативата „Говори с Европа” е да се повиши разбирането и съпричастието на младите хора към Европейския съюз, неговите институции и взаимодействието им с националните власти, което да повиши тяхното доверие в бъдеща Европа.

Както нашите читатели знаят, „Говори с Европа” е разделена на така наречените „Теми на месеца”. През юли във фокуса ни е План Д – за демокрация, диалог и дебат. На въпросите, свързани с доверието в ЕС и с начините, по които гласът на европейските граждани може да бъде чут в работата на съответните институции, беше посветено радиопредаването "Говори с Европа", което в юлското си издание се излъчи от Радио "Варна" по Програма "Хоризонт" на БНР. Националното радио е медиен партньор на "Говори с Европа" чрез предаването "Събота 150".
 
Предлагаме ви обобщение на това, което осъществихме във Варна.
 
Искате ли да чуете аудиозаписи от най-интересните моменти? Вижте ТУК...
 
Радиопредаването "Говори с Европа": В предаването, излъчено на живо по Програма „Хоризонт” от Радио Варна, участват директорът на Европейския институт Юлиана Николова, Христиана Грозданова от Министерския съвет и представителите на младежката аудитория – студентите Теодора Тонева и Чавдар Вълков. Принципите на работа на европейските институции са тема на разговора в студиото. Водещ е журналистът Никола Миладинов. Сред засегнатите въпроси са как да бъде чут гласът на гражданите в процеса на вземане на решения на ниво Европейски съюз и има ли връзка между ирландското „Не” на Лисабонския договор и непознаването на механизма на функциониране на европейските институции от страна на гражданите на Съюза? В предаването от Радио Варна бяха разяснени и за широката слушателска аудитория най-важните аспекти от процедурите на консултация, на одобрение и на съвместно вземане на решения в ЕС. 
 

Платформата за дистанционно обучение http://elearning.europe.bg/ е инструментът, чрез който скъсяваме дистанцията помежду си, научаваме се да разбираме Европейския съюз днес и си съставяме собствено мнение за неговото „утре". Чрез сайта всички желаещи могат да научат в подробности „стъпка по стъпка" за механизмите, по които се взимат важните решения на ниво Европейски съюз.

Портал ЕВРОПА представи eleraning.europe.bg пред варненската общественост. Екипът на Портал ЕВРОПА кани всички свои читатели и приятели да се регистрират в http://elearning.europe.bg/, за да могат да обменят идеи, предложения и мнения по темата, както и да получават експертни отговори на зададените от тях въпроси. За да се възползвате от всички учебни материали, тестове и богата библиотека, е необходима регистрация.
Дискусионно-обучителната среща „Взимането на решения в ЕС" - Какво представляват трите продецури за вземане на решения в ЕС - консултация, одобрение и codecision? Християна Грозданова от дирекция „Координация по въпросите на ЕС" в Министерския съвет представи механизма за участие на България в процеса на взимане на решения в ЕС.

Предавахме на живо с картина и звук: Ролева практическа игра за млади хора! "Представители" на държави-членки бяха младежите от Детския съвет към ДАЗД. Децата сами си избраха кои страни да представляват в Съвета на ЕС. Избраните страни бяха България, Франция, Румъния, Великобритания, Германия, Италия, Австрия и Белгия. В серия от кръгове страните-членки отхвърлиха редица предложения като защита на правото да се прави снежен човек, засилено сътрудничество за посрещане на марсианците, опазване на езика от профанизиране и други. Накрая представителите на страните трябваше да аргументират предложенията си пред Европейската комисия...

С дебати с члена на Европейския парламент Душана Здравкова (ЕНП-ЕД-ГЕРБ) завърши срещата. Евродепутатът прие участниците във форума в информационния офис на представителитe на ГЕРБ в ЕП във Варна. Душана Здравкова разказа за своя опит в законодателния процес в ЕЦ и по-точно как практически се прилага процедурата по съвместно взимане на решения - codecision. Младежите от Детския съвет към ДАЗД представиха своите предложения за това как да се чуе гласът на децата при определянето политиките на ЕС.
Във варненската среща специално участие взеха и млади хора, които получиха награди в нашия конкурс за есе "Европа е равно на...", както и в радиовикторината "Познаваш ли ЕС?", реализирана по Радио "Фреш".
Медийният партньор Actualno.com
Екипът на Портал ЕВРОПА изказва сърдечни благодарности за отзивчивостта на всички участници, гости и партньори на инициативата!


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.