Europe.bg
  Начало - Парламент - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Анализи

  • A+
  • A-
14-07-2008

Идеятa за организиране на избори за европейски президент отново се появи

Ясин Льо Форестие, Франс прес. Проевропейците отново се опитват да прокарат идеята за организиране на избори за президент на Европейския съюз след отхвърлянето на Договора от ирландците, което показа фрустрацията на гражданите по отношение на европейския проект, възприет като отдалечен от нещата, които ги вълнуват.

"Аз подкрепям идеята един ден президента на Европейския съвет да се избира чрез организиране на европейски избори", каза наскоро министърът на вътрешните работи на Германия, Волфганг Шойбле, който има голямо влияние в правителството на Ангела Меркел.

За момента този дебат, който се появи малко след отхвърлянето на Лисабонския договор, е чисто теоритичен. Самият договор, ако бъде ратифициран от всички страни, предвижда президента да се избира от държавните и правителствени ръководители, което отваря вратата на всякакви задкулисни пазарлъци. Този начин на избиране на президент предизвиква също подозрението на малките държави, че големите страни сами ще се споразумеят за кандидатурата.

За да се излезе от тази система, евродепутатът от Зелената партия Даниел Цохн Бендит, предлага следващите избори за Европейския парламент през юни 2009-а да се съчетаят с консултативен вот, който ще позволи на европейските граждани да изберат тяхния президент измежду кандидати на различните европейски партии и на базата на програмата, която се представя.

Държавните ръководители на страните-членки на Европейския съюз също могат да се включат в играта, посочвайки накрая победителя. „Благодарение на това, може да се създаде едно общо европейско публично пространство, вместо да има 27 национални публични пространства" -счита Даниел Цохн Бендит- „съдбата на Европа ще бъде в ръцете на гражданите".

Според Жан Доминик Гилиани, президент на Фондация Шуман, френски център по европейскте въпроси, ирландското "не" показва, че оттук нататък „думата трябва да се даде на народа".

Той предлага или „да има запитване във всяка държава за предпочитанието за президент на Европейския съвет", или „да се организират избори за президент на Европейската комисия, които да протечат едновременно с тези за Европейския парламент".

Втората идея е предпочитана от повечето европейски депутати, които не гледат с добро око на създаването на стабилен и дълготраен пост на президент на Съвета, защото, според тях, президентът ще бъде под влиянието на големите държави, ще служи тяхните интереси и е възможно той да засенчи президента на комисията, за който пък се предполага, че представлява общите европейски интереси.

Изборите за президент на Съвета „не е добра идея", защото „президентската система не е съвместима с федералната структура" на Европа, твърди президентът на групата на социалистите в Европейския парламент, Мартин Шулц, който изказа предпочитание за провеждане на избори за президент на Европейската комисията, в която е съсредоточена изпълнителната власт.

Разбира се и двете предложения обаче не се харесват на евроскептиците, за които отхвърлянето на Лисабонския договор значи чисто и просто, че трябва „по-малко Европа". „Единствените хора, на които се поиска мнението за Договора, го отхвърлиха", припомни Найджъл Фаридж, ръководител на „Партията за независимост на Великобритания".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Мандат 2007-2009: равносметка
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.