Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
16-07-2008

„Говори с Европа” в Брюксел със съдействието на члена на ЕП Кристиан Вигенин

За първи път в ЕП бе представена българска книга на млад автор – Александър Шпатов, победител в конкурса за есе „Европа е равно на…” от инициативата „Говори с Европа”.

Българският евродепутат Кристиан Вигенин (ПЕС-БСП) представи пред колегите си в ЕП книгата „Разкази под линия” на Александър Шпатов, който е и носител на голямата награда от конкурса за есе „Европа е равно на...”. Авторът пристигна в Брюксел с група български младежи по покана на г-н Вигенин, което представляваше и неговата награда за доброто представяне в конкурса. Евродепутатът беше сред членовете на журито в конкурса, осъществен по План Д на Европейската комисия за демокрация, диалог и дебат.

„Това е първото представяне на книга на млад български писател в ЕП, но обмислям идеята да го направя традиция, защото има много талантливи български автори, които имат нужда от подкрепа за своето творчество", заяви пред присъстващите на представянето Кристиан Вигенин. Събитието премина при голям интерес както от страна на българските евродепутати и техните сътрудници, така и от страна на българските професионалисти, работещи в институциите на ЕС. Авторът Александър Шпатов и представителят на Портал ЕВРОПА Огнян Бояджиев представиха пред присъстващите откъси от събраните в книгата разкази. Инициативата на Кристиан Вигенин и неговия екип заслужава овации, защото може да служи като пример за това как на практика се осъществява една от мисиите на евродепутатите – а именно, да съдействат гражданите на държавите-членки да разширяват своя хоризонт, своите възможности и перспективи. И то не само теоретично, а чрез поощряване на техния талант и труд, които да получат трибуна, достъп и признание на ниво Брюксел" - каза представителят на Портал ЕВРОПА. От своя страна Кристиан Вигенин приветства инициативата „Говори с Европа” и й пожела успех.
 
Критиката за него: „Мъчителното откъсване на българската литература от селото през 90-те най-после стана и Сашо Шпатов е един от малкото ни писатели, които пишат и се интересуват от града, от градския човек. Той отказа да следва и друга наша традиция – да се пише сложно, с много метафори, свръхсериозно и мрачно, без да може да се разкаже една проста история, да се удържи динамичен диалог. Макар да твърди сам, че важните за него автори са Георги Господинов, Алек Попов и Деян Енев, той спокойно може да се нареди до Кристин Димитрова, Палми Ранчев, ранния Стефан Кисьов или Момчил Николов. (…) „Разкази под линия” е книга, която изпълва с ведрина, свежест и надежда, че българската литература нито е „под линия”, нито „над” нея, защото продължава да е живо, да се пише и чете и да не отстъпва. И крайно време е да разберат всички какви ги върши!” – пише в рецензия за книгата на Александър Шпатов литературният критик Силвия Чолева. 
 
Александър Шпатов посети Брюксел заедно с група от около 30 български младежи. По време на двудневната визита, организирана от г-н Вигенин, младите хора се запознаха с работата на европейските институции.

Те бяха посрещнати в Европейската комисия от екипа на комисар Меглена Кунева и разговаряха с г-жа Живка Станева и нейните колеги. Разговорът с експертите продължи около един час – време, през което младежите поставиха пред ЕК много въпроси за разрешаване, свързани с правата на потребителите (по-високата цена на ес ем еси–те с български текст, въвеждането на общ регламент за здравословно хранене и т.н.)

Срещата в Постоянното представителство на България към ЕС беше с посланик Бойко Коцев и с г-жа Бетина Жотева.

В централата на НАТО в белгийската столица младите хора се срещнаха с посланик Любомир Иванов и неговите сътрудници. Програмата на посещението включваше и дискусия в централата на Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС), а в ЕП младите хора имаха възможност да разговарят с генералния секретар на ПЕС Анна Коломбо и политическия съветник Нилс Вьорнер.


Гостите на Кристиан Вигенин присъстваха на заседание на Комисията по транспорта в ЕП и имаха възможност да седнат на местата на българските евродепутати в пленарната зала.

Повече за представянето на книгата, както и снимки от събитието, можете да видите тук – на сайта на българския евродепутат г-н Вигенин.

Допълнителна информация вижте тук.
 
Oще по темата от Портал ЕВРОПА – тук.
 

„Говори с Европа” e инициатива по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия, която се реализира от Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА и е съфинансирана чрез Представителството на ЕК в България.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.