Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-07-2008

България критикува ЕК за изтичането на информация за доклада

Изтичането на мониторинговия доклад от Европейската комисия до медиите сериозно е накърнило международния образ на страната ни, оплака се вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от EurActiv.

Калфин обаче изказа надежда, че докладът ще бъде по-положителен от разпространените вече версии.

Според Калфин ще бъде изключително трудно да се преодолеят последствията от изтичането на сведения от Комисията за международния образ на България и за доверието на инвеститорите. Той подчерта, че българската администрация не носи отговорност за тези "течове" (на информация) и вредата, която те нанасят на страната, макар и да призна, че понякога самата София е била невнимателна с важни европейски данни.

„Това е неприемливо. Ние отново ще го обсъдим с Комисията, но тези изтичания на информация са напълно извън рамките на Механизма за наблюдение и сътрудничество", заяви Калфин пред журналисти в Брюксел, цитиран от EurActiv.

В публикацията пише още, че вицепремиерът е настоял, че от февруарския мониторингов доклад страната е постигнала значителен напредък в преодоляване на недостатъците в съдебната система и борбата с организираната престъпност. Той призна, че понякога резултатите се нуждаят от повече време за да станат видими и че твърде често са обект на интерпретации.

С подзаглавие "Политически атаки?", EurActiv отбелязва, че българският вицепремиер предполага, че дясноцентристката опозиция в България играе ролята на инструмент в предизвикването и окуражаването на изтичане на информация, с помощта на ЕНП. Сегашната управляваща коалиция включва Социалистическата партия, начело с премиера Станишев и двете по-малки либерални формации - НДСВ и ДПС

"Първо /лидерът на ЕНП-ЕД в ЕП Джоузеф Дол/ цитира информация от доклада, после помолихме ЕК за копие от него и те ни отговориха, че той все още не е написан...Следващата седмица Маркус Фербер, председател на делегацията на CSU в групата на ЕНП-ЕД (Германия), ще посети България. Той от дълго време твърди, че мястото на страната ни не е в ЕС. Той е поканен от кметовете на ГЕРБ и е очевидно, че те координират действията си много добре", поясни Калфин.

Поправки в последната минута?

Български дипломати заявиха пред EurActiv, че се надяват окончателната версия на доклада да бъде по-добра от изтеклите. Те се надяват на подкрепата на около 7-9 комисари, които на последната си среща днес да представят необходимите корекции, точно преди докладът да види бял свят.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.