Europe.bg
  Начало - Парламент - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Анализи

  • A+
  • A-
13-08-2008

Моника Фрасони: ЕС има нужда битката между партиите на изборите за ЕП през 2009-а да бъде сурова

Да се засегнат наистина европейските въпроси и да има сблъсък между политическите партии е единствения начин да се съживи интереса на европейски гласоподаватели, на които сега им е безразлично, заяви Моника Фрасони, съпредседател на групата на Зелените/ Европейски свободен алианс, в интервю за EurActiv.com.

Националните правителства и безразличието на медиите са виновни за ниската гласоподавателна активност на европейските избори, твърди Моника Фрасони. „В Европа, представителният характер на политиката е в затруднение и като цяло отчитаме спад на избирателната активност на всякакъв вид избори. Ситуацията е още по очевидна на европейско ниво", отбеляза тя.
Според Фрасони, проблемът се дължи отчасти на факта, че хората нямат усещането, че могат да повлияят на ЕС, който се възприема като нещо прекалено отдалечено. Те не си дават сметка за разликата между парламента, Европейската комисия или Съвета на ЕС и трите институции се възприемат като едно.

„Хората не си дават сметка, че могат да имат влияние чрез ЕП", казва Фрасони. „Тази асамблея напразно има власт, това няма да повлияе на избирателите, докато те не усетят разликата между институциите. Според мен, най-добрия начин да се заведат гласоподавателите до урните, е като им се помогне да разберат, че има власт, в която могат да участват."

Госпожа Фрасони критикува също националните правителства, които имат много вина за слабата активност на европейските избори. „Когато се казва на хората, че националните парламенти и правителства вършат истинската работа и, че Европа върши само лоши неща, очевидно е, че няма да е много лесно да ги мотивираш да отиват да гласуват", обяснява тя.

За да се съживи интереса на избирателите, съпредседателят на Европейските Зелени би желала да види в кампанията следващата година да се „разискват конкретни проблеми, а не общи въпроси". „Трябва да има конкретни позиции на партизанска политика, защото това е важно за хората". Фрасони изразява желание „да стане свидетел на чудесни кампании с транснационални избирателни листи на европейските партии и с един кандидат за председател на Европейската комисия, начело на избирателната листа" Въпреки това тя призна, че това надали ще се случи през 2009 година.

Моника Фрасони подчертава, че различните партии, дори и да представят само национални избирателни листи, биха могли да правят кампании една срещу друга с различни кандидати за президентството на Европейската комисия. „Това ще даде един истински политически смисъл на целия процес и ще постави дебата в една по-европейска светлина", поясни тя.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Мандат 2007-2009: равносметка
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.