Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
02-09-2008

Европейският омбудсман – медиатор между институциите на ЕС и гражданите

Какво представлява институцията Европейски омбудсман и как той помага на гражданите в комуникацията им с институциите? Информационно-разяснителна публикация на Портал ЕВРОПА.

 

Институцията на Европейския омбудсман е създадена чрез Договора от Маастрихт през 1992 г. През 1995 г. Европейският парламент избра за първи път Европейски омбудсман. Понастоящем омбудсман е П. Никифорус Диамандурос, който встъпи в длъжност на 1 април 2003 г. Той има петгодишен мандат.

 


Европейският омбудсман извършва проверки по жалби относно случаи на лошо управление в дейността на институциите и органите на ЕС, като например закъснели плащанията по европейски проекти, отказ на достъп до документи на ЕС, процедурни забавяния и др. Омбудсманът дава препоръки за добро администриране.

Той не може да се намесва в текущи съдебни процедури или след произнасянето на съдебни решения. Омбудсманът не разглежда случаи на лошо управление от страна на националните, регионални и местни органи на управление или институции. Той не разглежда и жалби срещу фирми или частни лица.

Съдът на Европейските общности, Първоинстанционният съд на Европейските общности и Трибуналът на публичната служба на Европейския съюз в качеството им на правораздавателни органи са единствените, които не попадат под юрисдикцията на Европейския омбудсман.

На 4 септември, четвъртък, от 11.00 ч. българско (10.00 ч. брюкселско) време, ще се състои онлайн-дискусия "Ролята на Eвропейския омбудсман за подобряване отношенията между институциите на ЕС и гражданите" с участието на представители на офиса на Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос. Основен гост на дискусията ще бъде Розита Агню, която отговаря за връзките с обществеността и медиите в службата на Европейския омбудсман. Към форума ще се присъединят и нейни колеги. Онлайн-разговорът ще се проведе на http://chat.europe.bg в рамките на инициативата „Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!". Дискусията е открита за всички граждани на Европейския съюз (EC), като работният език е английски.

Още за омбудсмана вижте ТУК - на специализирания сайт от инициативата "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!"


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.