Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
05-09-2008

140 жалби подадени от българи до Европейския омбудсман

Евродепутатът Метин Казак: Администрацията трябва да се произнася в разумен срок

До Европейския омбудсман са подадени 140 петиции от България от януари 2007 г. досега, провери българският евродепутат Метин Казак от АЛДЕ, ДПС. Той участва в обсъждането на приетия доклад, с който Европейският парламент подкрепи препоръка на Европейския омбудсман към Европейската комисия. Изказвайки се за "разумните срокове, в които трябва да се произнася всяка администрация", Казак потърси подробна информация от службата на Европейския омбудсман в Страсбург колко са жалбите от българи.

От общо 140-те сигнала има над 30 оплаквания от българската администрация, в това число 17 - от съдебната система, 5 - от органите на реда, 3 - от данъчните служби и общо 14 - от различни местни и централни управления.

9 пъти Европейският омбудсман е бил сезиран за конкретни случаи от българското здравеопазване, има и 2 преписки на пенсионери.

5 телефонни сигнала са подадени за случаи на корупция у нас, а в други 5 писма се атакуват частни компании, някои от тях са мобилни оператори. В 2 други случаи се визират несъвършенства на родното образование.

Постъпили са 4 писма от хора в неравностойно положение, с физически недъзи и лишени от родителски грижи. Има по 1 оплакване за нарушени религиозни свободи и за неравно третиране на  хора с различна сексуална ориентация. Трима работещи се възмущават от собствениците на частни предприятия, а в още 2 други жалби се говори за дискриминация в родината ни.

Повечето конкретни случаи са недопустими за разглеждане, те са извън компетентността на Европейския омбудсман, коментира Метин Казак. Големият брой на жалби от българи до службата в Страсбург се дължи според него на непознаването на правомощията на Европейския омбудсман - той разглежда само жалби, касаещи европейските институции.

Европейският омбудсман не е всевластен, и той не се води началник на омбудсмана на Република България, тези две институции не са йерархично свързани, уточнява Казак. Защитникът в Страсбург не се намесва в работата на национални институции.

Все пак, сред 140-те жалби от България са подадени и двайсетина сигнала, които са допустими за разглеждане от Европейския омбудсман. Внесени са 12 процедури за наемане на служители в евроинституциите и 5 оплаквания за нарушения на Хартата за човешките права. За отношенията на българи с европейските институции се разказва в други 13 сигнала. Има 2 писма, основани на правото на европейските граждани да изпращат петиции, както и 2 писма за нарушени потребителски права.

Друг източник от службата на Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос потвърди в четвъртък, че в момента се разглежда жалба на българска неправителствена организация, на която Европейската комисия отказала достъп до информация за процедура по САПАРД у нас. Комисията спестила данни за имената на бенефициентите и компаниите, получили средства по САПАРД у нас. В този случай оплакването е преценено за основателно и на жалбата е даден ход.

В доклада, който Европейския парламент одобри в сряда по искане на Диамандурос, се визира конкретно оплакване на немски гражданин до Европейската комисия, че в Германия се нарушава директивата на ЕК за работното време. Комисията по недопустим начин забавила разглеждането на тази жалба и не предприела мерки.

Не може една администрация да протака произнасянето си по една жалба 4-5 години, тъй като с това се нарушава основно право на европейските граждани, заяви при обсъждането евродепутатът Метин Казак. По този начин се нарушава един от основните принципи от Хартата на основните права - правото на добра администрация, тъй като всяка администрация трябва да се произнася в разумен срок, коментира българският представител Метин Казак.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.