Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-09-2008

ЕК организира обществени дебати за многоезичието в Европа

Многоезичието и междукултурният диалог застават в светлината на прожекторите на 10 септември, сряда, по време на петия Брюкселски дебат, посветен на 2008 г. като Европейска година на междукултурния диалог.

Дебатът под надслов „Многоезичието - мост или бариера при междукултурния диалог?" е организиран от Европейската комисия в сътрудничество с Европейския съюз на Националните институти за култура (EUNIC). Той ще се проведе от 18.30 часа в Residence Palace в Брюксел и ще бъде открит от Леонард Орбан, комисар на ЕС по многоезичието. Модератор ще бъде г-жа Шада Ислам, главен програмен мениджър в Центъра за европейска политика (EPC) и журналистка.

Петият Брюкселски дебат ще бъде насочен към ролята на многоезичието в Европа и на въздействието на множеството от езици върху европейската интеграция. Дали многоезичието е средство за обогатяване или източник на напрежение? Според общественото допитване, проведено от Европейската комисия по проблематиката на многоезичието (14 септември - 15 ноември 2007 г.) „повече от 96 % от отговорилите са съгласни, че езиковото многообразие на ЕС изисква специално внимание от страна на европейските политици и че езиковите умения са важни както в ежедневието им, така и в професионалния им живот."

Дебатът ще даде възможност на обществеността да обсъди предимствата и недостатъците на езиковото многообразие през призмата на междукултурния диалог в Европа. Можете да се присъедините към дебата, като споделите вижданията си с други участници от цяла Европа във форума на Брюкселския дебат на официалната интернет страница на Европейската година на междукултурния диалог.

Леонард Орбан, европейският комисар за многоезичието и Клод Мораес, депутат в Европейския парламент, ще обменят мнения с обществеността, заедно с Абрам Де Зваан, заслужил професор, занимаващ се с научни изследвания в сферата на обществените науки в Амстердамския университет и Сандра Пралонг, румънски национален посланик на годината и бивш отговорен служител на ООН.

Поредицата от Брюкселски дебати се нареждат сред основните прояви, които се провеждат на европейско равнище в рамките на Европейската година. През тази година се състояха вече четири дебата, чиито теми бяха миграцията и имиграцията, ролята на изкуствата и културата в междукултурния диалог, диалогът между религиите и активното гражданско участие, и междукултурният диалог на работното място. Дебатите, запланувани за по-късно през тази есен, ще бъдат посветени на образованието и ролята на медиите в междукултурния диалог.

Припомняме, че "Тема на месеца" на Портал ЕВРОПА през август и през септември е именно езиковото многообразие в Европейския съюз.  Български медиен представител на събитието в Брюксел е журналистката от Програма "Христо Ботев" на БНР г-жа Гергина Дворецка. Тя направи специално интервю с еврокомисар Леонард Орбан. Предстои Портал ЕВРОПА да ви представи интервюто след неговото излъчване по Програма "Христо Ботев". 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.