Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-09-2008

Ван Орден: разочарован съм, че България няма напредък

Изпитвам голямо разочарование, че България няма напредък, заяви британският консерватор и евродепутат Джефри ван Орден, пред членовете на посетителска група в ЕП, организирана от българския член на ЕП Душана Здравкова (ЕНП-ЕД - ГЕРБ).
 
Той посочи, че оценката му е свързана с неуспехите на държавата ни в борбата с корупцията и престъпността и действията й в областта на усвояването на еврофондовете.
 
Джефри ван Орден е изтъкнат член на Комисията по външни работи в ЕП. Той беше докладчик на ЕП за България преди присъединяването на страната ни към ЕС през 2007 г.
 
Визитата на посетителската група, включваща журналисти от различни градове на България, бе организирана от евродепутат Душана Здравкова и нейния екип. В състава на групата бяха и тримата наградени в радиоиграта "Познаваш ли ЕС?", организирана от Портал ЕВРОПА и Радио "Фреш!" в рамките на проекта "Говори с Европа", изпълняван по План Д на Европейската комисия за демокрация, диалог и дебат.
 
Ван Орден каза още пред представителите на български медии, че в сряда в Европейския парламент е имало заседание на Международната комисия с участието на Хавиер Солана. Позицията на бившия докладчик за България е, че наблюдението на обстановката в Грузия трябва да продължи, тъй като в района все още има руски части. Ван Орден допълни, че неговото лично мнение е, че ЕС трябва да стои настрана от военните въпроси.
 
Българската група, посещаваща европейските институции по покана на г-жа Душана Здравкова, се срещна и с Антонио Лопес, който е генерален секретар на ЕНП. Бяха обсъдени въпроси, свързани с положението на десницата в България, перспективите преди предстоящите догодина парламентарни избори и вота за ЕП, както и казусът "Атака".
 
Темата за докладите на Европейската комисия, показателите за напредък (benchmarks) и реалното състояние на българските реформи бе продължена в оживен разговор с началника на кабинета на еврокомисаря по правосъдие и вътрешен ред Жак Баро и експерти от Генералната дирекция.  
 
Журналистите имаха също така едночасова среща и лично с еврокомисаря за защита на потребителите г-жа Меглена Кунева, с която бе обсъдено положението с правата на потребителите в България, новите инициативи на ЕК в тази област и в частност - случаят с "ЕОН - България".
 
Вечерта след цялата поредица от срещи г-жа Здравкова съдейства лично за провеждането на телевизионен журналистически дебат в специално оборудваното телевизионно студио на Европейския парламент. Модератор на дискусията беше Огнян Бояджиев от Портал ЕВРОПА, а участници - Даниела Стойнова от Радио Варна - БНР, Велин Пенев от телевизия МСАТ, Ива Николова от в-к "Монитор", Симеон Атанасов от радио "Фреш" и Симеон Колев от "БГ радио". Видеозаписът предстои да бъде публикуван на Портал ЕВРОПА и излъчен по телевизия МСАТ. Анализирайки чутото и видяното в Брюксел по време на посещението, журналистите разсъждаваха за това, кои ще са най-актуалните теми за българските и европейските граждани през следващите месеци и как виждат взаимодействието сега между гражданите и Европейския парламент и неговите представители. В края на разговора бе поет ангажиментът за продължаване на интензивното посредничество на медиите в този диалог, така че гражданите и техните представители да работят заедно за укрепването на ЕС.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.