Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-09-2008

Комисията по петициите на ЕП прие доклад на Душана Здравкова за дейността на Европейския омбудсман

Комисията по петиции в Европейския парламент прие вчера доклада, изготвен от българския евродепутат Душана Здравкова /ЕНП-ЕД-ГЕРБ/ относно дейността на Европейския омбудсман за 2007 г.

Г-жа Здравкова подчерта важната роля на Европейския омбудсман, призван да се противопоставя на лошите административни практики, да брани правата на хората и да осигурява на европейските граждани една ефективната защита.

В доклада Здравкова изтъква напредъка, свързан с по-големия брой на допустимите жалби, но и тревожния факт, че техният процент е все още нисък - 16 %. Това показва, че голяма част от гражданите не са запознати достатъчно с правомощията на Омбудсмана и с неговите функции. Именно в тази насока са и нейните основни препоръки. Здравкова предлага създаването на обща интернет страница за подаване на жалби до европейските институции. Така гражданите ще бъдат много по - улеснени и ще се намали броят на недопустимите жалби.

Здравкова изтъкна, че е важно да се засили ролята на Омбудсмана, да продължи да бъде надежден гарант за човешките права и свободи в Европейския съюз. "Надявам се Омбудсманът, като посредник между европейските институции и граждани, да продължи да допринася за развитието на демокрацията и засилването на принципите на правовата държава."

В деня, в който докладът бе гласуван, в Брюксел беше и представителна група от български журналисти, посетили ЕП по покана на г-жа Здравкова. Пред тях тя съобщи, че през октомври предстои посещение в България на членове на Комисията по конституционни въпроси, в рамките на което ще бъде обърнато специално внимание на движението на жалби и петиции, подадени от български граждани.   

Портал ЕВРОПА припомня, че дни преди ключовия доклад нашият екип организира първа по рода си онлайн-дискусия между европейски граждани и представители на екипа на европейския омбудсман, в който бе подчертана положителната роля на г-жа Душана Здравкова в сътрудничеството между омбудсмана и ЕП.  

Как премина първата онлайн дискусия в България с представители на Европейския омбудсман, можете да прочетете ТУК в рубриката "Анализи" на иновативния сайт "Сега-взаимодействаме с Европейския парламент!". 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.