Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
22-09-2008

Наградените от "Говори с Европа" - в сърцето на Европа през септември!

Портал ЕВРОПА ви представя обзор със снимки и текст на най-интересните моменти от вълнуващото пътуване в Брюксел на младите хора, лауреати в конкурсите от инициативата "Говори с Европа", наградени с посещение на ЕП по покана на членовете на Европейския парламент Душана Здравкова и Николай Младенов.

Церемонията по награждаването на тримата победители от петдневна радиоигра "Познаваш ли ЕС?" на Радио Фреш в рамките на инициативата "Говори с Европа" на Портал Европа, се състоя на 10 септември в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Никола Василев от Русе (26 г.), Димитър Трифонов от град Левски (21 г.) и Светла Маринова от Варна (24 г.) получиха сувенири от ЕП, подаръци от Радио Фреш и сборника с есетата и снимките от конкурсите в "Говори с Европа". Тяхната голяма награда бе именно посещението на ЕП по покана на българския евродепутат Душана Здравкова /ЕНП-ЕД-ГЕРБ/.


"Това, която видяхме чрез статиите в Портал Европа, чрез които отговорихме правилно на загадките, днес оживя пред нас", каза Светла Маринова. "Пожелаваме на всички да останат винаги млади и динамични по дух, слушайки най-добрата музика на нашето радио", пожела от своя страна представителят на Радио Фреш Симеон Атанасов, който също бе в Брюксел за събитието.

Светла, Димитър и Никола, както и представители на Портал ЕВРОПА и Радио Фреш, бяха в състава на журналистическа посетителска група на европейските институции, чиято визита бе организирана по покана на члена на Европейския парламент г-жа Душана Здравкова. Като зам.-председател на Комисията по конституционни въпроси, г-жа Здравкова заедно със своя екип бе ценен консултант при изготвянето на познавателните въпроси в радиоиграта, осъществена през месец май.


Наградените в радиовикторината на Портал ЕВРОПА и Радио Фреш бяха поименно представени на българския еврокомисар г-жа Меглена Кунева, с която посетителската група имаше лична едночасова среща на тема положението с правата на потребителите в България, новите инициативи на ЕК в тази област и в частност - случаят с "ЕОН - България".


Душана Здравкова съобщи пред г-жа Кунева и присъстващите за инициативата "Говори с Европа", осъществявана благодарение на План Д за демокрация, диалог и дебат.

Преди церемонията по награждаването и друг член на Европейския парламент - Николай Младенов /ЕНП-ЕД-ГЕРБ/ поздрави посетителската група, част от която са и тримата победители от радиоиграта. Паралелно в ЕП бяха и четиримата победители във фотоконкурса на Портал ЕВРОПА "България - европейска страна", чийто съорганизатор е г-н Младенов. Неговият екип се погрижи фотосите да бъдат подредени покрай офисите на българските евродепутати в сградата на ЕП в Брюксел.Изложбата гостува на Европейския парламент от 7 септември, когато в белгийската столица пристигнаха четиримата победители във фотоконкурса - Лора Василева, Боян Иванов, Бедрос Азинян и Бистра Додова.


Посетителската група на г-жа Здравкова се срещна с британския член на ЕП - консерватора Джефри ван Орден, с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес.

Ван Орден, който беше докладчик на ЕП за България преди присъединяването на страната ни към ЕС през 2007 г., каза пред групата, посещаваща ЕК по покана на г-жа Здравкова: "Изпитвам голямо разочарование, че България няма напредък в борбата с корупцията и престъпността и действията й в областта на усвояването на еврофондовете".


На срещата с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес бяха обсъдени въпроси, свързани с положението на десницата в България, перспективите преди предстоящите догодина парламентарни избори и вота за ЕП, както и казусът "Атака".

Темата за докладите на Европейската комисия, показателите за напредък (benchmarks) и реалното състояние на българските реформи бе продължена в оживен разговор с началника на кабинета на еврокомисаря по правосъдие и вътрешен ред Жак Баро и експерти от Генералната дирекция.


Вечерта след цялата поредица от срещи г-жа Здравкова съдейства лично за провеждането на телевизионен журналистически дебат в специално оборудваното телевизионно студио на Европейския парламент. Модератор на дискусията беше Огнян Бояджиев от Портал ЕВРОПА, а участници - Даниела Стойнова от Радио Варна - БНР, Велин Пенев от телевизия МСАТ, Ива Николова от в-к "Монитор", Симеон Атанасов от радио "Фреш" и Симеон Колев от "БГ радио". Видеозаписът предстои да бъде излъчен по телевизия МСАТ и публикуван на Портал ЕВРОПА в рамките на другата наша инициатива - "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!". Анализирайки чутото и видяното в Брюксел по време на посещението, журналистите разсъждаваха за това, кои ще са най-актуалните теми за българските и европейските граждани през следващите месеци и как виждат взаимодействието сега между гражданите и Европейския парламент и неговите представители. В края на разговора бе поет ангажиментът за продължаване на интензивното посредничество на медиите в този диалог, така че гражданите и техните представители да работят заедно за укрепването на ЕС.


Важно е да се отбележи, че в деня, в който българската група беше в Брюксел, Комисията по петиции в Европейския парламент прие доклада, изготвен от г-жа Здравкова относно дейността на Европейския омбудсман за 2007 г. Тя подчерта важната роля на Европейския омбудсман, призван да се противопоставя на лошите административни практики, да брани правата на хората и да осигурява на европейските граждани една ефективната защита. В доклада Здравкова изтъква напредъка, свързан с по-големия брой на допустимите жалби, но и тревожния факт, че техният процент е все още нисък - 16 %. Това показва, че голяма част от гражданите не са запознати достатъчно с правомощията на Омбудсмана и с неговите функции. Именно в тази насока са и нейните основни препоръки. Здравкова предлага създаването на обща интернет страница за подаване на жалби до европейските институции. Така гражданите ще бъдат много по - улеснени и ще се намали броят на недопустимите жалби.


Душана Здравкова съобщи пред българските журналисти, че през октомври предстои посещение в България на членове на Комисията по конституционни въпроси, в рамките на което ще бъде обърнато специално внимание на движението на жалби и петиции, подадени от български граждани. Портал ЕВРОПА припомня, че дни преди ключовия доклад нашият екип организира първа по рода си онлайн-дискусия между европейски граждани и представители на екипа на европейския омбудсман, в който бе подчертана положителната роля на г-жа Душана Здравкова в сътрудничеството между омбудсмана и ЕП.
Бележка на редакцията: Портал ЕВРОПА благодари на фотографа Велин Петков http://velinpetkov.com за любезно предоставения за публикуване снимков материал от проявите в Брюксел.
 
Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.