Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
01-10-2008

"София, Плевен, Сливен - добро управление в полза на гражданите"

На 2 октомври 2008 г. Европейският институт в партньорство с общините София, Плевен и Сливен започва изпълнението на проект № BG051PO002/08/1.2-02. Портал ЕВРОПА ви представя в аванс резюме на проекта.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд: ОПАК приоритетна ос «Добро управление», подприоритет «Прозрачна и почтена държавна администрация».


Да се идентифицират най-добрите и ефективни начини за създаване на добро, почтено и прозрачно управление в полза на гражданите е общата цел на партньорите по проекта – Европейският институт, Столичната община, Община Плевен и Община Сливен. По данни на НСИ в тези три общини живеят 1 629 961 граждани на Европейския съюз, които заслужават това.

Проектът предвижда:

1. Прилагане на добри европейки практики за взаимодействие на органите на местната власт и местната администрация със структурите на гражданското общество в София, Плевен и Сливен с оглед осигуряване на добро, почтено и прозрачно управление в полза на гражданите;

2. Повишаване капацитета на структурите на гражданското общество в Столичната община и общините Плевен и Сливен за взаимодействие с местната власт и местната администрация;

3. Повишаване капацитета на местната администрация в Столичната община и общините  Плевен и Сливен за взаимодействие със структурите на гражданското общество;

4. Създаване на модел за взаимодействие: органи на местното самоуправление-местна администрация-граждани.

Особено внимание ще бъде отделено на планирането и изпълнението на политики и на инициативи, финансирани с публични средства. Ще бъдат изследвани и описани добри практики за взаимодействие между структурите на гражданското общество и органите на местното самоуправление и местната администрация. От изследването ще бъдат идентифицирани индикаторите, чрез  които ще се оценява капацитетът на органите на местната власт и общинската администрация за работа в полза на гражданите.

Като следваща стъпка партньорите ще извършат съвместна оценка на съществуващите механизми за осигуряване на прозрачност, отчетност и превенция на корупцията в трите общини. Съществен елемент в тази оценка е ролята, която гражданите и гражданските организации имат в управлението на своите общини, както и ефективността на комуникацията между гражданите и местната власт.

Въз основа на изследването на европейския опит и съвместната оценка ще бъде установено нивото на прилагане на принципите на добро управление в трите общини. Екип от експерти ще изработи препоръки за усъвършенстване на дейността, структурата и организацията на работа в общинската администрация:

- Общи препоръки за трите общини;

- Специфични препоръки за Столична община, община Сливен и Община Плевен.

За постигане на добри нива на прозрачност, отчетност и предотвратяване на корупцията на общинско ниво от ключово значение е работата на общинските съвети. Анализ за ролята на общинските съвети и тяхното взаимодействие с местната администрация и структурите на гражданското общество ще бъде основа за изработване на препоръки за усъвършенстване на нормативната уредба и нейното практическо приложение в 4 части, една обща и 3 за всяка една от общините.

Свикнали сме да мерим и критикуваме капацитета на администрацията. Много често самите граждански организации, а и гражданите, нямат уменията, нагласата и отговорността за работа с администрацията. Затова проектът предвижда и изследване на капацитета на структурите на гражданските организации за работа с местните власти при формирането на местната политика. Изследването ще даде ясна картина за необходимите стъпки за укрепване и развитие на гражданския сектор и повишаване на неговата роля в процеса на взимане на решения в трите общини.


Всичко това няма да остане затворено в екипа на партньорите. Ще бъдат проведени 3 регионални и едно съвместно обсъждане на резултатите и на препоръките и ще бъде изработен модел за организация на дейностите, свързани с взаимодействието на местната администрация и местната власт с организациите от гражданския сектор.

Екипът на проекта ще търси сътрудничество с всички структури на гражданското общество в трите общини.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.