Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
01-10-2008

Европейската аграрна политика пред промени

Материал на Дойче веле. ЕС намалява субсидиите си за крупните селскостопански предприятия. Намеренията бяха оповестени в Брюксел от селскостопанската еврокомисарка Мариан Фишер-Боел.

Близо 50 милиарда евро харчи ЕС в подкрепа на 13-те си милиона селски стопани. Това е почти половината от целия бюджет на общността, ала тенденцията е към намаляване. Ще намалеят предимно средствата за големите предприятия., защото досега се субсидираше по големината на обработваемите площи.

Дребните селски стопани, ангажиращи се в еко-фермерството, ще продължат да бъдат стимулирани. Понастоящем 20 на сто от фермите получават 80 на сто от субсидиите. Селскостопанската еврокомисарка очаква силна съпротива. Тя е посетила големи фирми в Източна Германия и казва: "Разбира се, че не са щастливи. Но ако се опитаме да обясним, защо правим това, ще можем да срещнем разбиране".

Мариан Фишер-Боел ще трябва да се опита да обедини под една шапка интересите на 27-те страни-членки. Сегашната аграрна политика е разработена през 2003 г. за тогава само 15 членки. "Ако се разгледат мненията на фермерите в Севера, Юга, Запада или Изтока на ЕС, се констатират големи различия. Затова отговорният политик трябва да бъде достатъчно твърд, за да прави предложенията, които смята за необходими"- казва комисарката.

Върховната цел на селскостопанската политика би трябвало да е селските стопани да произвеждат гъвкаво продукцията си за пазарите, така Фишер-Бьол формулира целта си.

Окончателно са отминали времената на командването и плановото стопанство, предизвикали през 70-те и 80-те години гротескно свръхпроизводство на планини от масло и езера от мляко. Според еврокомисарката фермерите в ЕС понастоящем са доста добре. Производствените цени са високи, а реколтатата тази година се очертава добра. Селското стопанство, именно заради покачването на цените на хранителните стоки и нарастващото в световен мащаб търсене, отново е централна тема. До края на годината би трябвало анализът за състоянието на общата европейска аграрна политика да бъде приключен.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.