Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
08-10-2008

Маруся Любчева: Трафикът на деца е трагедия, срещу която всички ние трябва да обединим усилията си

Евродепутатът Маруся Любчева /ПЕС-БСП/, заедно с Зита Гурмай, Ева-Брит Свенсон, Даяна Уолис, Анна Заборска, са инициаторите на Писмената декларация срещу трафика на деца, която ЕП прие с голямо мнозинство през септември. Любчева и колегите й ще представят своята визия за общи действия за борба с този проблем на специална пресконференция в ЕП, в Брюксел на 9 октомври. Повече по темата четете ТУК.

Очаквайте онлайн дискусия по темата за трафика на деца в рамките на инициативата "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!" с Зита Гурмай (ПЕС, Унгария). Очакваме Вашите въпроси и мнения на български, английски, френски и немски език - както в реално време на http://chat.europe.bg, така и предварително на info@europe.bg или parliament@europe.bg.

Госпожо Любчева, ЕП прие Писмената декларация относно борбата срещу трафика на деца по ваша инициатива, заедно с вашите колеги Зита Гурмай, Ева-Брит Свенсон, Даяна Уолис, Анна Заборска. Бихте ли разказали повече
за инициативата си за декларацията? Как събрахте подкрепа в лицето на вашите съвносители?

Обмислях тази декларация доста дьлго време, независимо, че бях сигурна в нейната значимост. Това е проблем от глобално значение, но проучването ми показа, че в ЕП е имало няколко декларации срещу трафика на хора и деца, които не са били успешни.

Затова сьбрахме доста материали, установихме контакти с различни организации и институции. В началото направих работни срещи сьс Зита, постепенно се ориентирахме и кьм останалите колеги. Имаше и още колеги, които пожелаха да се присъединят, но както знаете, има ограничение на броя на вносителите до максимум пет. Стремях се да получа подкрепата на колеги от различни страни и различни политически групи, тъй като този проблем няма цвят и за сьжаление не познава граници.

Какво очаквате да се реализира като мерки в резултат от приемането на декларацията в близко бъдеще и в дългосрочен план?

Това зависи основно от нашата активност и настойчивост. Планираме организацията на поредица инициативи, с които ще продьлжим да насочваме общественото внимание към проблема.

Предвиждаме организирането на семинари, публично изслушване, срещи и дискусии с неправителствени организации и с представители на изпълнителната власт. Очакваме контакт с комисар Баро / по въпросите на правосъдието и вътрешния ред - б.р./, имаме контакти с комисар Шпидла / по въпросите на заетостта, социалните въпроси и равните възможности - б.р./, макар този проблем да не попада изцяло в сферата на компетентност на неговия екип. Стремим се да получим правото на доклад по собствена инициатива и да се приеме резолюция на ЕП. Една пьтна карта, определяща конкретни политически ходове в страните - членки, би била изключително подходяща.

Защитата на правата на човека и в частност борбата с трафика на деца е глобален проблем. Какви са измеренията на трафика на деца в Европа? Какво е мястото на България в тази порочна практика?

Да, действително трафикьт на деца е проблем, свързан с правата на човека и в частност с правата на децата. За сьжаление, проблемьт обхваща много страни и има тревожни измерения. Данните са различни, защото статистиките се водят по различен начин, а на европейско ниво все още липсва единна база за анализ.Сами виждате, че в настоящия момент такава база е жизнено необходима.

Данните на специализираните служби в различните страни посочват имената на почти всички страни - било като начални или крайни дестинации. По-често се цитират новите страни- членки, но сериозно са засегнати и по-старите.

Бьлгария, подобно на останалите държави от Западните Балкани, е сред страните, в които проблемьт е сериозен. В по-честия случай, до голяма степен поради факта, че сме външна граница на ЕС, Бьлгария е разглеждана като отправна точка на трафика, т.е. откьдето той започва.

Освен трансграничен трафик съществува и не по-малко опасен вьтрешен, като считам за целесъобразно да се направи сериозно проучване - за броя на децата , за причините, за най-засегнатите страни. Колкото един проблем е по-добре идентифициран и анализиран, толкова по-лесно е намирането на решение.

Пълният текст на интервюто с г-жа Любчева четете в рубриката "Анализи" на иновативния сайт на инициативата "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!" ТУК.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.