Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
24-10-2008

Второ обучение за граждански организации по проекта на ОПАК

Фондация „Радио Нова Европа” продължава обученията за ефективно взаимодействие на неправителствени организации в мрежа и с държавната администрация по формиране на политики на ЕС.

На 23 и 24 октомври в София Фондация „Радио Нова Европа” проведе второто от серията обучения за представители на структури на гражданското общество (СГО), които се стремят към развитието на капацитет за ефективно взаимодействие помежду им и с държавната администрация по въпросите на създаване, прилагане и мониторинг на обществени политики в условията на пълноправно членство на страната ни в ЕС.

Второто обучение събра по-широк кръг организации с интереси в областта на социалното развитие, защитата на човешките права и ефективното участие във формирането и прилагането на европейските политики. Експерти от фондациите „Европейски институт”, „Благотворител”, „Стъпка по стъпка”, Женска либерална мрежа, „Център Надя”, „Джемини”, „Джендър проект в България”, Фондация за подпомагане на жертви на насилие и борба с корупцията обсъдиха на работно равнище възможностите за създаване на умения за координация на съвместни дейности.


Идентифицирането на общи стратегии за взаимодействие с българската държавна администрация и с институциите на Европейския съвет беше основна тема на дискусията. Динамичната среда, в която съществуват СГО поставя пред тях предизвикателства, които изискват бърза реакция и адаптация. Те могат да се постигнат чрез предварително изготвени модели за взаимен обмен на идеи.

Участниците се обединиха около виждането, че сътрудничеството помежду им, както и с българските и европейските институции не бива да следва събитията, а да провокира случването им в съответствие с изготвени предварително стратегии.

В хода на практическите занятия през втория ден от обучението бяха очертани европейски практики, които българските неправителствени организации, които участват в мрежа за сътрудничество, трябва да приложат в нашите условия. Дискутирани бяха спецификите, които СГО притежават в отделните европейски държави, както и различните модели на работа с НПО на международните организации. Стигна се до извода, че различията трябва да се познават и че само чрез заимстване на работещи в българските условия практики българските неправителствени  организации могат да разчитат на ефективно взаимодействие с държавната администрация и европейските институции при формирането на политики на ЕС.

В заключение участниците в обучението изразиха мнението, че активното участие на СГО в процеса на формиране на политиките на ЕС ще спомогне за по-добре защитени национални интереси и затова от особена важност е изработването на стратегия и модел за това участие. Повишаването на знанията и създаването на умения за включване на неправителствените организации в процеса на вземане на решения в ЕС беше посочено от тях като предпоставка за постигане на равнопоставеност в диалога с българските и европейските институции.

Повече информация можете да намерите на www.novaevropa.net.
Предишни публикации по темата можете да намерите тук.
 
 

Инициативата е в рамките на проект „Изграждане и повишаване на капацитета на СГО за участие в процеса на формиране и прилагане на политиките на ЕС при сътрудничество с администрацията”,
 

дог. № 07-23-190/04.02.2008 по Оперативната програма „Административен капацитет” (www.opac.government.bg)
 

и се финансира от Европейския съюз (ЕС) чрез Европейския социален фонд. 


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.