Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-11-2008

Прецедент! Европейската Сметна палата ще прави пак проверка на ДФ "Земеделие"

Мирослав Найденов от ГЕРБ пред БНР: В земеделското министерство е пристигнал междинен доклад от ЕК, който сочи поредица от нередности в Разплащателната агенция.
 
Втора проверка в ДФ "Земеделие" в рамките на два месеца: прецедент!
 
Въпреки смяната на няколко ръководители на Държавен фонд ” Земеделие”, практиката продължава и моето обяснение е, че смяна има, но порочните практики продължават.

Това каза в предаването “Преди всички” на БНР Мирослав Найденов, председател на експертната група по земеделие в ГЕРБ, и допълни, че работещите в агенцията не са в състоянието да направят нещо, защото решенията в земеделския фонд се вземат еднолично и се спускат като разпореждания от една партийна централа – централата на ДПС.
 
Според Найденов на 6 ноември в земеделското министерство е пристигнал междинен доклад на Генералната дирекция "Земеделие" в Европейската комисия, който сочи поредица от нередности в Разплащателната агенция. Докладът не е оповестен публично, но констатираните проблеми ще доведат до санкции, каза Мирослав Найденов. Забележките в писмото от 6 ноември
са сериозни и те повтарят предходни писма, „т.е. това е доказателство, че нищо не се е случило”, и открои сред тях обстоятелствата, че агенцията няма възможност да прилага схемите за интервенция на пазара, да прилага в пълна степен мерките по Програмата за развитието на селските райони, непълни процедури и правилници в звената, липса на одиторска фирма.

Мирослав Найденов заяви, че големият проблем всъщност е това, че ръководството на Разплащателната агенция тълкува липсата на административен капацитет като бройка. Важното е персоналът да бъде обучен и точно това ще следят и ще гледат от ЕК.

Председателят на експертната група по земеделие в ГЕРБ определи като прецедент и като "знак за открити нередности" повторната проверка на Европейската сметна палата в ДФ "Земеделие" - разплащателната агенция, която ще се състои между 8-ми и 12-ти декември, тъй като тя е правила това буквално преди два месец.
 
"Най-лошото, разбира се, е да отнемат акредитацията, не дай Боже, но има и други, по-ниски степени, на наказание, които също са доста сериозни – да се наложи процент намаление на плащанията, примерно да бъдат намалени с 10%, 25% или 50%. Това е разписано в договора и директно ще удари българските земеделски производители, защото те тези средства трябва да ги получават, а те като цяло са ощетени, защото знаете, че като нова страна-членка България получава само 25% от средствата, които получават техните европейски колеги. Трябва да бъдат обобщени резултатите и по всяка вероятност решението ще бъде взето в началото на следващата година.", заяви Мирослав Найденов. 
 
По БНР, "Фокус" и News.bg.
 

Междувременно: Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова, която бе предложена от земеделския министър Валери Цветанов за титулярен директор на Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) заяви в четвъртък, че не знае дали иска да оглави ведомството и ако все пак реши да приеме поста, това ще стане при определени условия."В момента не знам. Не мога да ви кажа. Това решение е доста извън мен, като управленско ниво", коментира тя, попитана от журналисти дали ще приеме, както съобщава "Медиапул".


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.