Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
01-12-2008

"Делойт", ДФ "Земеделие", Константин Паликарски и Улан Батор

Вестник „Труд” разкрива конфликт на интереси в САПАРД.

Днес вестник „Труд” публикува свое разследване за конфликт на интереси и грешки в управлението на програма САПАРД. Изданието пише, че именно на това разследване се е позовала преди два дни вицепремиерът Меглена Плугчиева, говорейки за необходимост от промени в ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция.

„Труд” допуска, че заради скандала е възможно България да не получи нови 220 милиона евро по програма САПАРД.

Всекидневникът синтезира: документ от Фонд „Земеделие” до регионални шефове на Техническия инспекторат сочи, че служители на фонда са наемани от одитора „Делойт”, за да проверяват обекти, изградени с проекти по САПАРД. Служителите са проверявали сами себе си, което е груба форма на конфликт на интереси, коментират експерти.

Подробностите

Журналистката Румяна Пенкова припомня, че от две правителства насам, откакто тръгва САПАРД, фондът се управлява от ДПС.

„Труд” говори за одитна измама за милиони, която е „грубо нарушение, предизвикващо конфликт на интереси” и оттам – неприемлив доклад на одитора „Делойт” – служители на Техническия инспекторат (ТИ) на Разплащателната агенция са били задължени от 7 до 20 ноември 2008 г. да излязат в неплатен отпуск, за да проверяват на място различни обекти, платени по САПАРД. Това според „Труд” означава, че държавните чиновници са изпратени да вършат работата на одитора, който „очевидно няма административен капацитет. И че проверяват сами себе си, само че скрити зад „Делойт”.

Наемането на служителите от ТИ да работят за „Делойт” станало със заповед на зам.-изпълнителния директор на ДФЗ Николай Маринов. „Труд” пише, че разполага с писмо, изпратено по интернет на имейлите на регионалните шефове на ТИ от служителката в централата на Фонда Снежана Ангелова.

Вестникът цитира писмото, уточнявайки, че прави това „с пълното съзнание, че тя е направила това, което й е било наредено от Маринов и от прекия й началник – шеф на отдел в ТИ – Атанас Атанасов”.

В имейла има поименен списък на посочените хора, които да си пуснели отпуск за съответните дни, и че на място щели да подпишат договор и декларация „за конфликт на инт.”

„Труд” съобщава, че на 24 ноември е запознал ресорния вицепремиер Меглена Плугчиева със случая. „Объркана съм”, призна пред „Труд” Плугчиева, пише авторката Румяна Пенкова.

Изданието пояснява, че Плугчиева е разпоредила незабавно да бъде пратено писмо до министъра на земеделието Валери Цветанов, в което иска обяснение какво става в ДФЗ и защо служители работят за одитора и се проверяват сами себе си. Но отговор до момента не е получила.

Вестник „Труд” пише: „По информация от ДФЗ, заместник-изпълнителният директор Николай Маринов е и отрекъл пред изпълняващия длъжността изпълнителен директор Ализан Яхова – нямало такова нещо. Върхът на измамата е във факта, че писмото и списъците, с които разполагаме, са изтрити от интернет системата на Фонда.”

В отделна статия на същата страница, вестник „Труд” помества материал, озаглавен „Монголският консултант”. В материала се разказва за Константин Паликарски, който бе назначен за заместник-изпълнителен директор на Държавен Фонд „Земеделие” с ресор Агенция САПАРД – представен за поста от Атанас Кънчев „по препоръка лично на Ахмед Доган, съобщи депутат от ДПС”, пише „Труд”.

Материалът описва как Паликарски „подлуди десетки хора с проекти по европрограмата, като ги обвини, че между тях имало свързаност”, което според „Труд” е „измишльотина”. Вестникът цитира човек от разследването, според когото „Паликарски захранва прокуратурата и ОЛАФ с фалшива информация, за да се изкара борец номер едно срещу корупцията”.

В материала се уточнява също, че Константин Паликарски е „частен съветник на Улан Батор – вероятно учи монголците как да се борят с корупцията или им пише етичен кодекс. Откакто е в ДФЗ, той няколко пъти ходи в Монголия и отсъства с дни без някой да знае къде е.”

Накрая „Труд” пита: „Докога вицепремиерът Плугчиева, министър Цветанов и премиерът ще търпят да се злепоставя България и националния ръководител (Димитър Ивановски – бел. ред.), и да се поставя на карта акредитацията на Агенция САПАРД?!”

(Бележка на редакцията: заглавието на този материал е на Портал ЕВРОПА.)


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.