Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-12-2008

Коалицията демонстрира евронепукизъм

Анализ на вестник "Дневник". Ръководителят на дирекция "Разширяване" Майкъл Лий пристига в понеделник. Съветът на коалицията отложи темата със спрените пари за януари.

Управляващите оставиха темата "проблеми с европейското финансиране" за следващата си среща през януари, това беше "новината" от съвета на тройната коалиция в петък вечерта. В понеделник в София пристига ръководителят на дирекция "Разширяване" на Европейската комисия (ЕК) Майкъл Лий, за да се срещне с вицепремиера Меглена Плугчиева и шефовете на двете агенции по ФАР, чиито акредитации бяха отнети окончателно. По предварителна информация той ще разговаря с тях за мерките, които възнамеряват да предприемат. Не е ясно дали в тази ситуация българските власти ще отложат разговора по същество за януари и ще продължат да настояват, че Брюксел не е оценил справедливо усилията им. Меглена Плугчиева не отговаряше на мобилния си телефон в неделя.

В петък коалицията се занима само с бюджета за 2009 г. и не намери време, за да изясни отговорността за загубените 220 млн. евро по програма ФАР, нито да набележи мерки, които да гарантират плащанията от структурните фондове на ЕС. Темата беше отложена въпреки заявките и на трите партии във властта - БСП, НДСВ и ДПС, за обсъждане на "спешни мерки" след санкцията от Брюксел. Само часове преди срещата на тримата лидери Станишев, Сакскобургготски и Доган и екипите им вече беше известно, че Майкъл Лий пристига в София след опитите да се омаловажи писмото му, получено на 2 декември, с унищожителни критики към властите и аргументи за спирането на парите по ФАР. В него ясно се посочваше, че само 1 от 35-те проекта е бил изряден.

Посещението му е подготвено по дипломатически канали, той не идва тук като експерт, каза източник на "Дневник" от Министерския съвет. Според него в дирекция "Разширяване" са останали изненадани, след като дори третото писмо на нейния ръководител не било разбрано правилно и затова той е решил да потърси в София директни срещи на високо ниво.

Източници от Брюксел пък коментираха като абсурдни твърденията, че Лий без санкция на Еврокомисията е спрял пари за България. Самият Лий и говорителите му засега отказват да коментират реакциите на високопоставени български представители. Премиерът Станишев говореше за "двоен стандарт" в отношението към страната, а президентът Георги Първанов - за това, че във финансовото наказание се е отразила ситуацията преди изборите за Европарламент. В петък на работен обяд с посланиците на страните - членки от ЕС, Първанов отбеляза, че "забележките на Еврокомисията не бива да се подценяват, но те в никакъв случай не съответстват на тежестта на направените политически изводи". Президентът изрази силно безпокойство от отношенията между София и Брюксел през последните месеци, се посочва в съобщението на прессекретариата му. "Посочените нередности е трябвало своевременно да бъдат обсъдени с българските институции", било мнението на държавния глава.

Българският комисар и бивш преговарящ Меглена Кунева заяви пред БНР, че българското правителство не трябва да се чувства обидено от наложените наказателни мерки. По думите й София може да постави всички свои проблеми пред Лий, тъй като той е човекът, който подписва писмата, следи изразходването на парите и който в последна сметка носи финансова отговорност за това дали ще подкрепи или не даването на зелена светлина на изразходване на средствата.

Български евродепутати от средите на управляващите в неделя изразиха притеснение, че дискусията за еврофинансирането на равнище съвет на коалицията е отложена, което можело да се възприеме в Брюксел като лош знак. Политици, участвали в съвета, обясниха, че темата е отложена, защото заслужава специално заседание. Те отрекоха между трите партии да има напрежение за това кой носи отговорността за блокираните евросредства въпреки искрите, прехвърчали между представители на БСП и НДСВ.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.