Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
11-12-2008

Плугчиева: “Не трябва да ни третират по този начин”

Българският вице-премиер Меглена Плугчиева е разочарована от спирането на 220 милиона евро от европейските фондове - Брюксел не оценил процеса на реформи. Интервю на австрийския вестник "Дер Щандард".

STANDARD: Българският премиер Сергей Станишев и президентът Георги Първанов реагираха в началото на декември възмутено на решението на ЕК да спре окончателно средства от фондовете в размер на 220 мил. евро. И Вие ли бяхте изненадана от това решение?

Плугчиева: Да, в известна степен. Защото двете разплащателни агенции в министерството на финансите и в регионалното министерство, които управляват спрените сега пари от програма ФАР на ЕС, бяха реформирани. Беше сменен персонал и контролните механизми бяха засилени. Също и резултатите от две икономически проверки бяха позитивни. Освен това писмото, което получих от Майкъл Лий, ръководителя на генерална дирекция "Разширяване", не съдържа обосновка за това решение. Принципът на диалога и солидарността беше нарушен в този случай. Затова мога само да кажа, че не съм съгласна и съм разочарована. Ще настоявам за съответните аргументи. И въпреки това ние искаме да продължим да работим със същата амбициозност и политическа воля. Защото полагаме усилия за България, а не за това да изпълним очакванията на Европейската комисия или на директора на една генерална дирекция.

STANDARD: Има ли следователно България политическата воля за реформи?

Плугчиева: Да, ние искаме да се преборим с корупцията. Откакто работя на този пост, на всеки две седмици се състои пресконференция за реформите в управлението на европейските помощи, за да може нашата работа да е достатъчно прозрачна. С това присъствието ми в медиите е даже над средното ниво. Работя на ден между 12 и 14 часа, същото изисквам и от останалите. Със сигурност не сме перфектни, в края на краищата се учим постоянно да боравим със средствата от ЕС, и е невъзможно всички дефекти от последните 2-3 години да се опраявт така изведнъж. Но не трябва да се забравя, че България в сравнение с други страни-членки е доста добре икономически и допринася много за общата стабилност в ЕС. Така че не трябва да ни третират по този начин.

STANDARD: Какво липсва в управлението на европейските фондове?

Плугчиева: Принципът да се назначават сътрудници според партийно политически квоти е труден. Аз трябва лично да се боря за това административният персонал да бъде съставян само чрез съответните конкурси. В началото липсваше и готовността за сътрудничество при определени министри, имаше склонност проблемите да се омаловажават. И често пъти зле информираното долно административно равнище продължава да ни поставя пред трудности.

STANDARD: След отрезвяващия доклад на ЕС през юли и след спирането на средствата от ЕС, на България се гледа като символ на корупцията въобще. Какво може да се направи срещу този имидж?

Плугчиева: Аз изобщо не споделям мнението, че България се числи към най-корумпираните страни в Европа. За негативния имидж на нашата страна допринесе цял комплекс от обсоятелства. Аз лично правя, каквото мога, така че европейските помощи да се усвояват по предназначение. Въпреки това процесът на реформи е много по-бавен и труден, отколкото би ми се искало.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.