Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
06-01-2009

ЕС настоява за незабавно подновяване на доставките на газ за страните-членки

Без предварително предупреждение и в явно нарушение на уверенията, дадени от най-високите руски и украински власти към Европейския съюз, доставките на газ за някои страни-членки бяха значително намалени. Това е напълно неприемливо, се посочва в съвместно изявление на Европейската комисия и чешкото председателство на съюза.

„Чешкото председателство и ЕК настояват доставките на газ за ЕС да бъдат незабавно възстановени и двете страни да продължат веднага преговорите, имайки за цел окончателно решаване на двустранния търговски спор".

„Чешкото председателство и ЕК възнамеряват да продължат диалога с двете страни, за да постигнат незабавно споразумение", се посочва още в съобщението.

Първите дебати на политическо ниво в ЕС относно новата газова криза, ще се състоят в четвъртък 8 януари на неформална среща на европейските външни министри.

Европейски представители очакват на срещата в Прага да се даде нов тласък на проекта „Набуко", който трябва да доставя газ от Централна Азия, заобикаляйки Украйна и Русия.

Междувременно чешкият министър на икономиката Мартин Риман съобщи от Киев, че през нощта ситуацията с доставките на газ на украино-словашката граница „драматично" се е променила и непрекъснато се влошава.

Словакия обмисля извънредно положение заради недостига на газ. Страната регистрира 70-процентното намаление на доставките на руски газ, заяви словашкият министър на икономиката Любомир Яхнатек на пресконференция в Братислава, цитиран от агенция Ройтерс. Очаква се основната газова компания в Словакия Slovensky Plynarensky Priemysel да въведе режим на извънредно положение в 01.00 часа по Гринуич. Правим всичко възможно, за да "спасим" къщите, болниците и училищата", заяви министърът.

Междувременно повечето балкански страни усещат остро последствията от газовия спор.

Сърбия призова предприятията, ползващи природен газ да се подготвят да преминатна друго гориво, ако споровете между Русия и Украйна продължат. Сърбия има приблизително 10-дневен запас от природен газ и внася 92% от необходимото си гориво от Русия през Украйна и Унгария, съобщава Ройтерс.

Главният босненски газов оператор BH Gas заяви днес, че доставките от Русия са намалели с 25%. Тъй като страната няма резерви от газ в момента се обсъждат извънредни мерки, а на потребителите се препоръчва да се насочат по възможност към други енергийни източници.

Турският министър на енергетиката Хилми Гюлер потвърди днес, че доставките на руски газ по западния тръбопровод са напълно спрени, съобщават турските агенции.

Към момента Турция е увеличила с 8 млн. кубически метра дневно доставката на руски газ по източните си тръбопроводи. Страната се подготвя и да увеличи вноса на газ от Иран при необходимост.

Доставките на руски газ за Румъния са намалели с 65%, като една от входните точки „Исачеа 2" е спряла напълно работа в 3 ч. тази сутрин.

От хърватската газова и петролна компания INA съобщиха, че рано сутринта в 3.30ч. напълно е прекратено подаването на руски газ.

Официален източник обаче съобщи, че газоподаването е възстановено частично в късната сутрин. В момента Хърватска получава 20% от договорените количества.

Доставката на природен газ за предприятията е намалена. С приоритет се ползват детските градини, училищата и болниците.

Гръцките домакинства не са застрашени от проблеми с отоплението в резултат на спрените доставки на руски газ към Гърция през България, съобщи Агенция „Фокус" по информация на гръцки медии.

От държавната газова компания на Гърция ДЕПА увериха, че резервите в Ревитуса ще бъдат достатъчни за гръцкия пазар до неделя. Турската страна пък е предложила, в случай, че Гърция има проблем с природния газ, да увеличи количеството по турско-гръцки газопровод от 700-800 хил. куб.м. на 2,5 млн. куб.м. на ден.

По принцип, дневните нужди на Гърция от природен газ са около 8,5 млн. куб. м. Следващата пратка втечнен газ от Алжир е планирано да пристигне в Гърция на 20 януари.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.