Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-01-2009

Николай Младенов: Много е опасно да се наслагва евроскептицизъм

Българският член на Европейския парламент Николай Младенов (ЕНП-ЕД - ГЕРБ) смята, че решението на Народното събрание в подкрепа на рестарта на спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" е "чист популизъм".

По думите му основният въпрос е как България да си осигури да не е енергийно зависима само от един източник на енергийни ресурси. Младенов предложи няколко варианта това да се случи - "с повече тръби, с по-ефективна енергийна индустрия, с по-големи хранилища и с терминал за втечнен газ".

Според десния евродепутат засегнатите от кризата страни трябва да търсят компенсации от Русия, а не от ЕК. "Но мисля също, че най-засегнатите, разбирай България, трябва да водят дебата за обща енергийна политика, а не да висят на опашката".

Николай Младенов участва в 90-минутна онлайн-дискусия с читатели на Портал ЕВРОПА от различни държави-членки, посветена на външнополитическите предизвикателства пред Европейският съюз. Чатът е част от проекта "Сега-взаимодействаме с Европейския парламент!", финансиран от ЕП. Дискусията се проведе на английски и български език на платформата http://chat.europe.bg. Над 60 души от целия ЕС се включиха в чата.


Пълният текст на онлайн-чата с Николай Младенов е публикуван в рубриката "Интерактивно" на сайта на кампанията - http://parliament.europe.bg.

Тук ви предлагаме кратко обобщение на темите, засегнати в дискусията.

Потребителите PavelA и lestat повдигнаха въпросите за Общото икономическо пространство на ЕС и Русия и за възможностите да се изгради общ енергиен пазар на Общността. Евродепутатът припомни, че Русия все още не е член на СТО. "Да, трябва да има един пазар в Европа, но е и трудно да се изгради. Проучванията показват, че това не води до намаляване на цените /вижте Великобритания/. В други случаи това няма смисъл, особено ако газът идва от една тръба, както в България. За мен първото е да се създадат по-добри условия и да се приемат повече доставчици" - написа Николай Младенов. В разговора с множество въпроси участваха и журналисти. Вечерта след дискусията БНТ-Русе излъчи специален репортаж по темата във вечерната си новинарска емисия (вж. илюстрацията, бел.ред.)


Дискусията продължи по актуални теми от външната политика на ЕС - ситуацията в Газа и в Ирак. Припомняме ви, че в началото на януари българският евродепутат замина на извънредна двудневна мисия в Израел. Целта на посещението беше да се проучи на място ситуацията в региона след изострянето на израелско-палестинския конфликт и напрежението в ивицата Газа. От началото на 2008 г. Николай Младенов е първи заместник-председател на делегацията на ЕП за отношения с Ирак и беше първият евродепутат, който говори пред иракското народно събрание.

Младенов заяви, че според него в крайна сметка групировката Хамас е отговорна за ескалиралата ситуация в израело-палестинския конфликт. "Въпросът за пропорционалността на действията е неразделен въпрос, но Хамас остава терористична организация... Жалко е, че движението Фатах се разцепи. Смятам, че всички те трябва да се обединят за палестинската автономия и така могат да постигнат повече" - смята Младенов.

Евродепутатът препоръча на Хамас да погледнат не по-далече от Ирак, за да разберат, че когато движенията се откажат от военните си действия, те са по-ефективни и постигат повече. "Тъжно е, че днес се печелят войни чрез показването на мъртви тела по медиите", написа още българският член на ЕП.

Потребителят Rvessel продължи темата с бъдещото разширяване на ЕС към Западните Балкани. "ЕС има обща политика към региона, най-вече да даде перспектива на всички страни да бъдат част от ЕС, когато са готови. Важното е да се поддържа перспективата и да се помага на тези страни, защото те имат нужда от много помощ", смята Младенов. Относно спора за името на Македония той изказа мнение, че "...Гърция се вкара в голям капан с темата с името преди години и сега трудно може да излезе". По думите на Николай Младенов, ще трябва да има компромис, което е в интерес на гражданите на Македония и целите Балкани.

Евродепутатът от ГЕРБ заяви още веднъж своето желание да работи за решаване на проблема с таксите на "Дунав мост", "...защото намаление с 25% не отразява реално парите, които държавата инвестира в моста".

Той говори и по актуалната тема за Закона за електронните съобщения. "Директивата на ЕС е насочена срещу терористичните заплахи, но прилагането й е доста спорно в различни държави-членки. В България малко ме е страх, защото не знам какви гаранции има срещу злоупотреби. Все пак при нас има "практика" на подслушване", смята Младенов.

На въпрос на guest дали според евродепутата определени политически сили не се опитват да провокират в българското общество ненужен евроскептицизъм, Младенов отговори: "Много е опасно да се наслагва евроскептицизъм! С каквито и цели да се прави това, всеки евроскептицизъм е прикритие за нежелание и неспособност да се решават реалните проблеми. Пак някой друг е виновен!"

Нашите онлайн-сесии досега  



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.