Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-01-2009

Пълна блокада заплашва България по суша

Материал на вестник "Сега". Пълна изолация заплашва България от следващата седмица, след като български, румънски и македонски фермери започнаха да договарят общи протести и да разширят блокадата на границите.

"Възможно е още идната сряда да блокираме границата с Румъния, за да спрем идващите от ЕС евтини млека, заради които нашите мандри не купуват българска продукция", обяви пред "Сега" председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски.

Исканията ни с гърците и румънците са почти еднакви и затова трябва да накараме правителствата и Брюксел да ни обърнат внимание, каза той. Цаконски ще преговаря днес с румънците за общи действия. В този случай е възможно вместо българо-румънската да бъде затворена границата между Унгария и Румъния.

Българите ще търсят контакт и с македонските земеделци. Там обаче вече започнаха протести, съобщи БНР. Битоля е под пълна пътна блокада, периодично се прекъсва движението и по централните магистрали към Скопие. Така стана неизползваем и единственият работещ граничен пункт с Гърция - този при Битоля.

Самата Гърция от полунощ е затворена и по въздух. От полунощ започна стачка на авиодиспечерите, която блокира цялото въздушно пространство.

Международните и вътрешните полети от летищата в страната бяха отменени. Според гръцката телевизия НЕТ, стачката ще продължи поне 24 часа. Стачкуващите поискаха да бъдат наети допълнителен брой диспечери и по-добро медицинско обслужване. Авиокомпаниите призоваха пътниците да си пререгистрират полетите.

Междувременно вчера се очакваше дипломатическите преговори за гръцката блокада да дадат поне частичен резултат. Българските камиони започнаха да минават границата в определени часове по т.нар. коридори и стриктно разписание.

Така бяха пропуснати около 200 тира в понеделник, а вчера по обяд през Кулата минаха още 40 камиона, натоварени с бързо разваляща се продукция. Според превозвачите обаче пробивът е минимален. "Няма налице резултати от тези преговори", заяви пред "Сега" председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски. Ситуацията остана динамична през целия ден, а Външно и Министерството на транспорта препоръчаха на превозвачите да се въздържат от пътуване през територията на Гърция.

България вече сезира Европейската комисия за проблема с Гърция и иска спешна намеса според регламент от 1998 г., известен като "ягодов", обясни пред "Сега" министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Тогава френски фермери блокират границите с Испания и Великобритания, а последвалата спешна намеса на ЕС получава името си от многото камиони с ягоди, които вкиснали по време на стачката. Регламентът предвижда ЕК да поиска от съответната държава план със спешни мерки за решаване на проблема и отваряне на ГКПП-тата. Другият ни вариант е да заведем дело срещу Гърция в Европейския съд.

Чакащите от двете страни на границата българи се оказаха безинтересни за повечето държавни институции. Министерството на извънредните ситуации обясни, че това не е тяхна тема. По закон кризисно положение на територията на цялата страна или на част от нея може да обяви Министерският съвет, но той не взе такова решение, обясни пресаташето Владислав Прелезов.

Областният управител на Благоевград Владимир Димитров също смята, че положението не е толкова зле. "Няма нито един шофьор на тир, който да е стоял повече от две денонощия. Бях в района на Кулата, разговарях с тях, криво им е, но без да се излиза от нормалното положение", обясни областният на Благоевград. Той не смятал да обявява кризисно положение, защото гръцките му колеги го уверили, че до 3-4 дни проблемът ще бъде разрешен.

"Положението е много сериозно, от двете страни на българо-гръцката граница наистина има бедстващи хора", каза обаче Гинка Луджева, която беше част от екипа на БЧК, преминал границата преди ден.

БЧК раздаде на шофьорите храна, вода и санитарни принадлежности. Вчера за пръв път и община Петрич е подсигурила 200 хранителни пакети. От община Серес също са дали сандвичи от другата страна на границата.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.