Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-02-2009

Консултативният агробизнес съвет поиска от правителството да постанови повече контрол на качеството на храните

Членовете на Консултативния агробизнес съвет формулираха четири основни предложения, които ще бъдат внесени в Министерския съвет. Съветът бе свикан от министър Валери Цветанов заради проблемите с изкупните цени на млякото и месото.

Представителите на браншови организации на производители и преработвателни на месни и млечни продукт настояват за "контрол навсякъде и защита на бранша", предава econ.bg.

На първо място беше поискано да се въведат "драконовски мерки" за контрол на храните, произвеждани в България и за внасяните суровини за тях. Според тях трябва да има и ясна концепция за промоция и реклама на българските хранителни продукти.

Предлага се върху продуктите, които отговарят на българския държавен стандарт, да бъде поставяно специално лого като гаранция за качеството на продукта.

Според Съвета е необходима законодателна промяна, според която на животновъдите да бъде отдавана земя без търг за не по-малко от пет години.

"Трябва да престанем да храним хората с боклуци и да спрем нелегалния внос на некачествени суровини от цял свят", заяви заместник-председателят на съвета Кирил Вътев. Генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов обясни, че са взети всички необходими мерки за информираност на потребителите за качеството на хранителните продукти на пазара. До края на февруари всички магазини в търговската мрежа е задължително да отделят на щандовете си за продажба продуктите, произведени с растителни мазнини от тези, които съдържат млечни мазнини, подчерта той.

На срещата бяха изнесени и конкретни данни за сектора. 973 000 души у нас се занимават със земеделие. От 335 000 дойни крави в България, 147 000 или 43,8% от тях са в стопанства, в които има от една до три крави.

Междувременно бе съобщено, че националната ветеринарномедицинска служба започва унищожаването на готовите продукти с ирландско свинско месо, които бяха засечени у нас. Анализите на референтната за ЕС лаборатория в Холандия показаха неколкократно завишени нива на диоксин в пробите. Пробите бяха взети от поставените под възбрана от експертите 78 600 броя консерви и 15 263 кг. трайни и малотрайни колбаси.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.