Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно - Видео
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно / Видео

  • A+
  • A-
07-02-2009

Чешкото председателство на ЕС - приоритети (2)

Публично представяне на приоритетите на Чешкото председателство на ЕС бе организирано по традиция в София от Европейския институт, информационния център Европа Директно - София и екипа на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Събитието се състоя на 16 януари 2009 г.

Посланикът на Чехия в София Мартин Клепетко представи приоритетите на Прага като ротационен председател на ЕС, след което се проведе дискусия.

Представяме ви втората част от видеозаписа от събитието (flv).

Първата част можете да видите ТУК.


Събитието уважиха посланиците на Франция, Нидерландия, Финландия, Соломон Паси, председател на Комисията по външна политика на парламента, заместник-министърът на културата Явор Милушев и представители на инфоофисите на български представители в ЕП. Евродепутатите Душана Здравкова (ЕНП-ЕД - ГЕРБ) и Метин Казак (АЛДЕ - ДПС) също бяха в залата. Ингрид Шикова от представителството на ЕК в България също участва в дискусията, модерирана от Юлиана Николова - директор на Европейския институт.

Чехия е втората страна от петото разширяване на ЕС, която поема председателството на Oбщността. Нейното председателство е под мотото "Европа без бариери" и се основава на трите "Е" -та - икономика, енергетика и Европа в света.

Можете да се запознаете с резюмето на приоритетите на Чешкото председателство на ЕС на български език ТУК. (pdf) Представяме ви и сайта на Чешкото председателство.

„Европа без граници" е мотото, което чешкото правителство избра за времето, през което ще ръководи шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

Прага поема председателството от Париж и в края на юни ще го предаде на Стокхолм. Шестмесечната програма на чешкото председателство на ЕС може накратко да бъде очертана като "Трите "е" - от английските думи economy, energy, external relations - икономика, енергетика, външни отношения, предаде БНР.


В областта на икономиката чешките амбиции са да се повиши конкурентността на Европейския съюз, да се засили доверието на потребителите, да се увеличат възможностите на малките и средните предприятия.

Друга цел ще е да се търси ефикасно противодействие на разразилата се финансово-икономическа криза чрез реформи в бюджета и политиките на Европейския съюз, особено на Общата селскостопанска политика, чрез премахване на бариерите за пълно свободно движение на работна ръка в Европейския съюз.

В областта на енергетиката Чехия смята да насочи усилията в Европейския съюз към постигане на засилена енергийна независимост и към приемане на обща европейска енергийна политика.


Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.