Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-02-2009

Междинният доклад на ЕК за българското правосъдие: отново "чернова" и "белова"?

Гергана Грънчарова: "Това, което променихме в последните месеци наистина радикално, бе тонът на комуникацията с ЕК. Затова очаквам и тонът на доклада да отрази тази промяна."
 
Февруарският евродоклад за България ще бъде одобрен или чрез писмена процедура, или ще има обсъждане на политическо ниво. Второто би означавало отлагане на оповестяването му със седмица.

Все още не може да се потвърди, че междинните доклади на Европейската комисия за България и Румъния ще бъдат обнародвани на 12 февруари, както се очаква. Причината е, че текстовете трябва "да минат през Комисията" и да стане ясно "ще има ли още допълнения и забележки вътре в Комисията".

Това пише на сайта си вестник "Дневник", като се позовава на изказване на говорителя на ЕК Марк Грей пред изданието и пред БТА. Според "Дневник" докладите все още не са представени на политическите кабинети на еврокомисарите. Грей е допълнил, че засега нагласите са докладите да бъдат одобрени чрез "писмена процедура", без да се обсъждат текстовете им в колежа на комисарите. Ако някой комисар смята, че е нужно обсъждане на политичеко ниво, докладът ще се отложи за следващата сряда и ще бъде представен след заседанието на ЕК.

"Публикуването (на двата доклада за напредъка в изпълнението на т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка, бел. ред.) зависи и от процедурата на приемане", заявил Марк Грей, цитиран от "Дневник" и БТА.
 
Очаквайте на Портал ЕВРОПА в петък 13-ти: Душана Здравкова online - има ли фатални неща в междинния доклад на ЕК за българското правосъдие?
 
Междувременно в интервю, поместено в днешния брой на вестник "Труд" (10.02.2009), министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова посочва, че "...това, което променихме в последните месеци наистина радикално, бе тонът на комуникацията с ЕК. Затова очаквам и тонът на доклада да отрази тази промяна. Впрочем първите индикации за това дойдоха още в началото на декември, по време на експертната мисия. Този доклад няма да бъде оценка на действията, а снимка на фактите в системите на правосъдието и вътрешните работи. Чакам го с любопитство, но не от “докладна суета”, а защото държа възможните добри оценки да бъдат използвани като гориво, не като хапче за сън." Цялото интервю е поместено ТУК.
 
От своя страна вицепремиерът Меглена Плугчиева за еврофондовете заяви тази сутрин за бТВ, че положението с европейските фондове изобщо не е така трагично, както се опитват да го представят медиите в България, съобщи Агенция „Фокус".

Плугчиева допълни, че оценката от страна на Европейската комисия към страната ни е в категорията „предпазлив оптимизъм".

Европейската комисия очаква от България да продължи със същото темпо прецизирането и подобряването на процедурите за работа, както и гарантиране, че няма конфликт на интереси, злоупотреби и корупция. Според нея влизането в действие на Закона за конфликт на интереси ще бъде гаранция за системите, които управляват еврофондовете, наистина да бъде минимализирана опасността от корупция.

Mediapool коментира, че и при предишните доклади, "при появата на проекта българското правителство се опитва всячески да въздейства върху ЕК и да постигне отпадане на най-силните критики и смекчаване на тона."

Както Портал ЕВРОПА първи писа, между "черновата" и "беловата" на Годишния доклад на ЕК от юли 2008 г. имаше красноречиви разлики. Например изречението от черновата "Трябват ясна стратегия и ангажимент на всички нива за прочистване на системата" бе заменено в окончателния вариант на документа с "Необходими са ясна стратегия и категоричен ангажимент на всички равнища за реформиране на системата."

Припомняме:

19-07-2008 - Проект на доклад по Механизма за сътрудничество и проверка

Ето цитат от интервюто на в-к "Труд" с министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова:
- Колко критики от юлския доклад остават неадресирани и какви са последствията от това?
- Почти всички критики са адресирани, но малко от тях могат да бъдат преодолени за месеци. Ако прочетете миналогодишния февруарски междинен доклад, ще изпитате усещането, че сме били направо в каменната ера в някои отношения. Казвам го, защото за година е направено много и е в полза на общото ни самочувствие да го видим, да видим потенциала си. Защото и следващото правителство, и следващият парламент ще трябва да заложат на него. Трябва да увеличим правомощията на комисията “Кушлев”. Ясно е защо - всеки българин ще ви каже, че не можеш да караш “Бентли” и да имаш 7 апартамента, без да имаш логично обяснение как си спечелил средствата за тях. Нали никой не се съмнява защо Бербатов има 30 милиона? Там нещата са ясни и прозрачни. Бе променен Законът за партиите, предстоящите избори ще са абсолютен изпит за всички - дали по-рестриктивният режим е добре избран и купуването на гласове ще тръгне към историята. Имаме още много работа до и след юли да завършим започнатите законови промени. Изборите на административни ръководители в съдебната власт ще са фатален тест. Използвам може би по-силна дума, но истински вярвам в това, че хората променят системите. А съдебната система повече от всякога се нуждае от хора не просто с добра лична биография, а с реформаторски и с лидерски качества. И най-добре е това да се случи прозрачно и аргументирано, пред очите на обществото. Конфликтът на интереси - трябва ни спешно и добро решение, което да не остави и грам съмнение в мотивите, с които парламентът отложи влизането в сила на закона.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.