Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
11-02-2009

Малък напредък в България, Букурещ задържа борбата с корупцията

Публикация във в-к "Financial Times Deutschland" (FTD).

Втора година след присъединяването си към ЕС, Румъния и България все още не са овладeли корупцията и организираната престъпност.

Според докладите на Европейската комисия за двете страни, Румъния през последните шест месеца показва дори изоставане в борбата срещу престъпността и корупционни престъпления.

Това пише на уебсайта си днес вестник "Файненшъл таймс - Дойчланд". Оригиналната статия можете да видите тук.

Затова било важно „правителството да възстанови замаха си в борбата срещу корупцията и при съдебната реформа, за да навакса някои крачки назад, които направи през последните месеци", призовава Комисията в доклада за Румъния, който FTD успя да види, допълва изданието.

Докладите трябва да бъдат представени в края на тази седмица.

Изказването е шамар за правителството в Букурещ. Преди това Брюксел отново и отново порицаваше остро двете държави.

При това досега винаги България получаваше най-острия укор. ЕС прие двете страни през 2007г., въпреки че европейските стандарти в сферите на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност не бяха достигнати. Оттогава ЕК проверява усилията на двете държави.

В тази връзка миналото лято заради липсващ напредък Брюксел замрази 486 млн. евро от европейските помощи за България.

Също и за Румъния беше спряна значима сума от аграрните средства. Общо още 391 млн. евро стоят под въпрос за Румъния, ако тя не отбележи напредък. България също е застрашена от още финансови санкции през тази година.

Конкретно Европейската комисия критикува Румъния за опити да ограничи правомощията по разследване на службите, заплахи да не бъде отново назначен главният антикорупционен следовател Даниел Морар, както и липсващи или контрапродуктивни промени в наказателното и гражданското законодателство. С това правосъдието изглежда да е станало по-политизирано вместо по-независимо, се казва от Брюксел.

Освен това парламентът се възпротивил на преследването на високопоставени заподозрени в корупция. Все пак Брюксел признава, че страната месеци наред е била парализирана от предизборната кампания.

Малък напредък в България

И в България Европейската комисия продължава да наблюдава значителни дефицити. ЕК призовава към прозрачно разпределение на задачите между вътрешното министерство и агенцията по национална сигурност. Също така и „специалните правомощия за надзор и степента на парламентарен контрол" трябвало да бъдат подобрени, се казва още.

Освен това Брюксел изисква от България „една обхватна реформа на процедурите по разследване", за да може доказателствата да сапо-лесно достъпни. Липсвали и адекватни закони за финансиране на партиите и за конфискуване на криминално имущество.

Наистина Комисията хвали в доклада напредъка, но изисква в борбата срещу организираната престъпност обвинения на лица от криминалните групи, които службите са взели „на мерник".

В Брюксел дълго цареше безпомощност как България и Румъния могат да бъдат накарани да полагат повече усилия в борбата си срещу корупцията и организираната престъпност.

Междувременно се смята за решено, че спирането на финансовите помощи е най-ефективното средство за това. Наистина финансовите санкции не са директно свързани с реформите, но е направена политическа връзка.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.