Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-03-2009

Земеделска асоциация обвинява МЗХ в сериозни грешки по управлението на евросубсидиите

Близо 3000 земеделски производители все още не са получили субсидиите си за миналата година заради административни грешки на Министерство на земеделието и храните, заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Ивайло Тодоров, цитиран от farmer.bg.

През миналата година Разплащателната агенция (Държавен фонд "Земеделие") е отрязала автоматично субсидиите на фермери, които през 2007 г. са заявили земеделски земи, които в базата данни се водят пустеещи ниви. При заснемането на имотите преди близо 3 години те са били необработваеми. По-късно през 2007 г. те са обработвали имотите си и са ги заявили като такива.

Разплащателната агенция обаче не извършва проверки по места, а директно реже субсидиите на базата на старата информация, подадена им от земеделското министерство, обясни Ивайло Тодоров.

За случая е информиран министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, който разпорежда грешката да се поправи и средствата да бъдат изплатени. По-късно Европейската комисия обявява, че субсидиите на тези земеделци са изплатени неправомерно, като нарежда да им бъдат удържани при следващата кампания. "Заради грешките и немарливостта на администрацията, някои производители не могат да си получат парите и са изправени пред тежки финансови затруднения", посочи Ивайло Тодоров.

Асоциацията на земеделските производители в България изпрати вчера ново писмо до министър Цветанов и и.д. директор на Разплащателната агенция (фонд "Земеделие") Ализан Яхова, в което предлага няколко варианта за преодоляване на проблема.

Единият е да се изплатят субсидиите за 2008 г. като от тях се удържат сумите за 2007 г. и в зависимост от решението на Европейската комисия удържаните суми да се изплатят допълнително на земеделските производители или сумите да се задържат от фонд "Земеделие" като неправомерно платени.

Вторият вариант е да бъде разкрита специална сметка с бенефициент Държавен фонд "Земеделие", по която всеки от земеделските производители да внесе индивидуално определената според справката „надплатена" му сума за 2007 г., което от своя страна да е условие, при което Разплащателната агенция да му заплати изцяло субсидията за 2008 г.

Предлага се и да бъдат изцяло изплатени субсидиите за 2008 г. и при условие, че се установи, че изплатените от фонд "Земеделие" субсидии за 2007 г. действително няма да бъдат рефинансирани със средства от Европейския съюз, то предвид трайната обвързаност между фонда и земеделските производители на база съществуващата нормативна уредба, Разплащателната агенция винаги ще е в състояние да прихване тези суми от бъдещи дължими от нея плащания на земеделските стопани.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.