Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно - Видео
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно / Видео

  • A+
  • A-
18-03-2009

Видеозапис НА VOXBOX-дискусията "ЕП, евродепутатите и гражданите"

Днес във Voxbox студиото на Европейския парламент в Брюксел се проведе дискусия: „Европейският парламент, евродепутатите и гражданите - оценка на изтичащия мандат, очертаване на предизвикателствата пред следващия".

Дискусията, която е част от инициативата „Сега - взаимодействаме с Европейския парламент", бе излъчвана на живо по Портал Европа.

В навечерието на петдесет и първата годишнина на Европейския парламент, поканихме за разговор Антонио Лопез- Истуриз (Испания) - генерален секретар на Европейската народна партия и Адина Валеан (Румъния), заместник-председателка на групата на Алианса на либералите и демократите в ЕП. В разговора участваха и Вилфрид Руйтен - директор на Европейския център за журналистика (EJC) и Юлия де Клерк-Сахсе - изследовател в Центъра за изследване на европейските политики (CEPS).

Модератори на срещата бяха главният редактор на Портал Европа Огнян Бояджиев и журналистката от Радио България Ива Летникова. Видеото вижте ТУК.

Аудиозапис от дискусията в шест части чуйте ТУК.

Ян Маринус Виерсма не можа да участва в дискусията, но обеща специално участие в инициативата.

Първият въпрос беше какво е основното послание към гражданите за да гласуват през юни:

Според Адина Валеан за съжаление по време на изборите гражданите гледат основно на национално ниво, а не на европейско. „Макар всички ние да искаме най-доброто за гражданите - различните групи имат различни методи за постигането на целите - например в защитата на работниците социалистите искат защита, ние искаме да имат право да избират да работят повече", именно тези общоевропейски проблеми за всички граждани трябва да са в основата на кампанията според нея, като в същото време се откроят и разликите между различните партии..

 


Антонио Лопез заяви: - всички ние - и в България и в Испания имаме един и същ проблем - комуникацията с гражданите. Това води до трудности в разбирането на същността на Европа и води понякога до евроскептицизъм. Благодаря ви, че вече говорим за бъдещите избори, защото ние трябва да върнем ЕС към гражданите. Трябва да говорим с гражданите за нещата които са важни за тях - например в България за енергетиката трябва да се говори.

Депутатите и представителите на медиите и гражданското общество обсъдиха и проблемите с комуникирането на Европа към нейните граждани, въпроса как да стане членството на България и Румъния успешен пример, бъдещия състав на парламента и други теми.

Парламентаристите и експертите се обединиха около тезата, че посланията и дискусиите трябва да са на разбираем език, като в същото време трябва да се търсят нови форми на комуникация и включването на групи, които до сега не гласуват.

В края на разговора Огнян Бояджиев обяви победителя в конкурса „Изборите за Европарламент 2009 - отвъд захарните бучки". Това е британският студент по право Матю Ръшфорд, който ще посети следващо събитие от инициативата във Франция.




Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.