Europe.bg
  Начало - Парламент - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Анализи

  • A+
  • A-
14-04-2009

Джеф Ловит: Всеки кандидат за евродепутат трябва да има за цел да бъде представител на която и да е страна-членка

Джеф Ловит, водещ европейски експерт по формиране на политики, участва в заключителната онлайн дискусия по проекта "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!".

Ловит е изпълнителен директор на PASOS (Policy Association for an Open Society) - мрежа от независими граждански think-tank организации от 24 държави от Централна и Източна Европа и Централна Азия. PASOS е наш партньор в проекта "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!", изпълняван от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА, съфинансиран от ЕП чрез ГД „Комуникации".

Дискусията предизвика силен интерес с основните теми, които постави: предизвикателствата пред Чешкото председателство на ЕС, бъдещето на европейските институции с и без Лисабонския договор и нагласите за предстоящите избори за Европейски парламент.

Ловит заяви, че всички "за" и "против" Лисобонския договор са познати, но предупреди, че може да настъпи "истински спор" относнорешителността за упражняване на квалифицирано мнозинство, защото то не е приемливо за някои страни. "Истинската решителност изисква политическа воля и зряло сътрудничество между държавите-членки. Лисабонският договор може да спомогне, но не е базовата основа за политическо обединение и сътрудничество".

Европейският експерт отговори на много въпроси, свързани с нагласите на гражданите да участват в евроизборите, както и връзката на институциите в Брюксел и обществото.

"Разбира се, демокрацията е жизнено важна за ЕС, за да предотврати превръщането на европейския проект в елитен. Необходимо е всеки кандидат за евродепутат да има за цел да бъде представител на която и да е страна-членка. Сега е моментът, за да се изгради основата за директн избори за европейски президент", каза той.

Според Ловит това, че имаме директни избори в 27-те държави-членки за един парламент, не означава, че има единен, общ избирателен район. "Ако беше така, щеше да имаме общи партии в различните държави", каза той.

Изпълнителният директор на ПАСОС представи и своето мнение по националните измерения на общоевропейските въпроси в Европарламента. "Ролята на ЕП е на регулатор, който разглежда критично и подобрява, ако е необходимо, предложеното законодателство, и контролира ЕК... Той може да бъде много ефективен, особено с увеличените правомощия по Лисабонския договор, но за съжаление много малко евродепутати наистина се вслушват в своите избиратели у дома, а когато го правят, е по местни, а не европейски въпроси".

Ловит подчерта значението на председателствата на новите страни-членки. "Не смятам, че ЕС става по-дистанциран, а, че интересът към европейско председателство на нова страна-членка на ЕС и фокусът върху предимствата и недостатъците на членството предлагат пространство за важни дебати на национално равнище, например по въпроси като общата енергийна политика. Тези въпроси резонират на местно ниво, но въпросът за всяка страна ще бъде: дали тези проблеми ще бъдат обсъждани от националните медии и кандидатите в съответните страни от ЕС".

Ловит заяви, че чешото председателство се е "представило доста добре", въпреки смяната на правителствата. "Дали Франция би посредничила по-добре между Русия и Украйна? Съмнявам се. Не може да се очаква чешкото и което и да е друго председаелство да разреши тази криза - това е само момент от дългогодишен, продължителен проблем", подчерта той.

Според експерта никой не е обърнал внимание на председателството на Словения и очакванията от Прага начело на ЕС са били много високи. "Голямото предизвикателство пред чехите сега е срещата на върха по проекта "Източно партньорство" на 7 май. При кризата в Грузия и Молдова проектът е в пълна бъркотия, а състоянието на демокрацията в шестте държави, с изключение на Украйна, е много зле," подчерта той.

"Ако правителството /на Чехия/ може да поддържа добре организацията на срещите на върха, прехвърлянето на властта на новото правителство мине гладко, можем да приемем това за доста добре управлявано председателство", поясни той.

На въпрос защо Чехия няма ясна позиция по разширяването на ЕС, Ловит призна, че "това е една пропусната възможност". Според него разширяването на общността отвъд Хърватия не стои на масата на преговорите за Германия и Франция. "Това /разширяването - б.р./ ще изисква икономическа стабилизация, силно лобиране от държавите, поддърнищи на идеята, в частност тнар. "нови" страни-членки, но заедно с подкрепата от ЕС-15, особено Великобритания".

 


Пълният текст на онлайн дискусията четете в рубриката "Интерактивно" на сайта на "Сега-взаимодействаме с Европейския парламент!" ТУК .

Кратко резюме с акценти от събитието търсете в рубриката "Анализи" на Портал ЕВРОПА и в рубриката "Новини" на  сайта на "Сега-взаимодействаме с Европейския парламент!".

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Мандат 2007-2009: равносметка
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.