Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-04-2009

Джеф Ловит: Лисабонският договор не е базовата основа за политическо обединение и сътрудничество в ЕС

Джеф Ловит, водещ европейски експерт, отговори на актуални въпроси за предстоящите евроизбори, чешкото председателство и бъдещето на институционалните реформи в ЕС в заключителната онлайн дискусия по проекта "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!".

Ловит е изпълнителен директор на PASOS (Policy Association for an Open Society) - мрежа от независими граждански think-tank организации от 24 държави от Централна и Източна Европа и Централна Азия. PASOS е наш партньор в проекта "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!" , изпълняван от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА, съфинансиран от ЕП чрез ГД „Комуникации".

Ловит заяви, че "демокрацията е жизнено важна за ЕС, за да предотврати превръщането на европейския проект в елитен". "Необходимо е всеки кандидат за евродепутат да има за цел да бъде представител на която и да е страна-членка. Сега е моментът, за да се изгради основата за директн избори за европейски президент", каза той.

Експертът предупреди, че може да настъпи "истински спор" относно по-големите възможности за упражняване на квалифицирано мнозинство при взимането на решения в ЕС, защото то не е приемливо за някои страни."Истинската решителност изисква политическа воля и зряло сътрудничество между държавите-членки. Лисабонският договор може да спомогне, но не е базовата основа за политическо обединение и сътрудничество".

Ловит коментира председателството на Чехия на ЕС като "много добро". "Дали Франция би посредничила по-добре между Русия и Украйна? Съмнявам се. Не може да се очаква чешкото и което и да е друго председателство да разреши тази криза - това е само момент от дългогодишен, продължителен проблем", подчерта той.

На въпрос защо Чехия няма ясно декларирана позиция по разширяването на ЕС, Ловит призна, че "това е една пропусната възможност".

 


Пълният текст на онлайн дискусията четете в рубриката " Интерактивно" на сайта на "Сега-взаимодействаме с Европейския парламент!" ТУК .

Подробно резюме с акценти от събитието търсете в рубриката "Анализи" на "Сега-взаимодействаме с Европейския парламент!".

 

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.