Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-05-2009

ЕП одобри 1.02 млрд.евро за развитие и модернизиране на селските райони в ЕС

Европейският парламент прие с голямо мнозинство доклада на Петя Ставрева /ЕНП-ЕД- БЗНС-НС/ГЕРБ/ за подпомагане на развитието на селските райони. "Днес селските райони в Общността се нуждаят от повече средства за развитие и модернизиране. Само така ще спрем миграцията, ще опазим природата и ще осигурим заетост и нови работни места", заяви Ставрева при представянето на доклада си в пленарната зала на ЕП в Страсбург.

На Европейския съвет на 19 и 20 март тази година, правителствените и държавните глави на 27-те държави членки се споразумяха за създаването на Програма за икономическо възстановяване на ЕС в размер на 5 милиарда евро, от които 1.020 милиарда за развитие на селските райони (Комисията беше предложила 1.5 милиарда евро). 600 милиона евро трябва да бъдат взети от бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) за 2009 г. и 420 от този за 2010 г.

Средствата могат да бъдат разпределени по преценка на държавите членки между двете цели, предложени в този контекст - развитие на широколентов интернет в селските райони и новите предизвикателства, определени при прегледа на ОСП за 2008 г. (климатични промени, възобновяеми енергии, управление на водните ресурси, биоразнообразие, иновации и преструктуриране на млечния сектор в ЕС).

Дори и ако общият размер на тези средства е вече фиксиран, Европейският парламент има своята дума при определянето на произхода и предназначението на средствата за развитие на селските райони.

Докладът е по предложението на ЕК за отпускане на 1.02 милиарда евро за инвестиции в селските райони като част от плана за икономическо възстановяване на ЕС. Тези средства ще бъдат добавени към бюджетите на програмите за развитие на селата и селските райони на страните-членки. Допълнителната сумата, която всяка държава-членка ще получи, е предназначена за инфраструктура за широколентов интернет в селските райони и за проекти, свързани с преструктурирането на млечния сектор в ЕС, възобновяемите енергийни източници, управлението на водните ресурси, опазването на биоразнообразието.

Петя Ставрева предложи всяка страна да може да разпределя получените средства според нуждите на земеделските стопани и жителите на селските райони.

Държавите-членки да осигурят бързо навременна и достъпна информация до регионалните и местни власти, както и до потенциалните бенефициенти за тези нови възможности за реализация на проекти, настоява в доклада си Петя Ставрева. Част от средствата ще могат да бъдат насочвани към фондове за заеми и кредитни гаранции, които са необходими на земеделските производители в условията на криза.

"Трябва да отбележим, че 1 020 000 000 евро ще подкрепят агросектора на Европейския съюз в един труден момент", каза Ставрева по време на дебата. "Докладът показва активното отношение и съпричастността на европейските институции към бъдещето на аграрния сектор и селските региони в Общността. Винаги съм смятала, че помощта е най-ценна, ако дойде в момент, когато хората имат най-голяма нужда от нея", каза още българският евродепутат.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.