Europe.bg
  Начало - Квартал ЕВРОПА - ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ В ПОЛЗА НА ГРАЖДАНИТЕ
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Квартал ЕВРОПА / ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ В ПОЛЗА НА ГРАЖДАНИТЕ

  • A+
  • A-
05-06-2008

“Квартал Европа”

За проекта

„СОФИЯ, ПЛЕВЕН, СЛИВЕН - ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ В ПОЛЗА НА ГРАЖДАНИТЕ"

съвместен проект на Община София, Община Плевен, Община Сливен и Европейския институт по Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд: ОПАК, приоритетна ос «Добро управление», подприоритет «Прозрачна и почтена държавна администрация».

Да се идентифицират най-добрите и ефективни начини за неговото създаване е главната цел на проекта. По данни на НСИ в Столичната община, Община Плевен и Община Сливен живеят над 1 629 961 граждани на Европейския съюз, които заслужават това.

Фокусът е поставен върху механизмите за подобряване на взаимодействието между гражданите и органите на местната власт, както и повишаване на капацитета на местната администрация и на гражданските организации да взаимодействат помежду си в полза на гражданите. Особено внимание ще бъде отделено на политиките, финансирани с публични средства, на прозрачността, отчетността и превенцията на корупцията в трите общини, на ролята на гражданите и на общинските съвети.

Проектът предвижда:

1. Прилагане на добри европейки практики за взаимодействие на органите на местната власт и местната администрация със структурите на гражданското общество в София, Плевен и Сливен с оглед осигуряване на добро, почтено и прозрачно управление в полза на гражданите;

2. Повишаване капацитета на структурите на гражданското общество в Столичната община и общините Плевен и Сливен за взаимодействие с местната власт и местната администрация;

3. Повишаване капацитета на местната администрация в Столичната община и общините  Плевен и Сливен за взаимодействие със структурите на гражданското общество;

4. Създаване на модел за взаимодействие: органи на местното самоуправление-местна администрация-граждани.

Особено внимание ще бъде отделено на планирането и изпълнението на политики и на инициативи, финансирани с публични средства. Ще бъдат изследвани и описани добри практики за взаимодействие между структурите на гражданското общество и органите на местното самоуправление и местната администрация. От изследването ще бъдат идентифицирани индикаторите, чрез  които ще се оценява капацитетът на органите на местната власт и общинската администрация за работа в полза на гражданите.

Като следваща стъпка партньорите ще извършат съвместна оценка на съществуващите механизми за осигуряване на прозрачност, отчетност и превенция на корупцията в трите общини. Съществен елемент в тази оценка е ролята, която гражданите и гражданските организации имат в управлението на своите общини, както и ефективността на комуникацията между гражданите и местната власт.

Въз основа на изследването на европейския опит и съвместната оценка ще бъде установено нивото на прилагане на принципите на добро управление в трите общини. Екип от експерти ще изработи препоръки за усъвършенстване на дейността, структурата и организацията на работа в общинската администрация:

  • Общи препоръки за трите общини;
  • Специфични препоръки за Столична община, община Сливен и Община Плевен.

За постигане на добри нива на прозрачност, отчетност и предотвратяване на корупцията на общинско ниво от ключово значение е работата на общинските съвети. Анализ за ролята на общинските съвети и тяхното взаимодействие с местната администрация и структурите на гражданското общество ще бъде основа за изработване на препоръки за усъвършенстване на нормативната уредба и нейното практическо приложение в 4 части, една обща и 3 за всяка една от общините.

Свикнали сме да мерим и критикуваме капацитета на администрацията. Много често самите граждански организации, а и гражданите, нямат уменията, нагласата и отговорността за работа с администрацията. Затова проектът предвижда и изследване на капацитета на структурите на гражданските организации за работа с местните власти при формирането на местната политика. Изследването ще даде ясна картина за необходимите стъпки за укрепване и развитие на гражданския сектор и повишаване на неговата роля в процеса на взимане на решения в трите общини.

Всичко това няма да остане затворено в екипа на партньорите. Предвидено е провеждане на серия обсъждания - 3 регионални и едно съвместно обсъждане на резултатите и на препоръките за подобряване на взаимодействието между местната власт и гражданите.  и ще бъде изработен модел за организация на дейностите, свързани с взаимодействието на местната администрация и местната власт с организациите от гражданския сектор.

Екипът на проекта си сътрудни с всички активни структури на гражданското общество в трите общини.  

Квартал Европа е инициатива на Европейския институт, Портал Европа и Европейския информационен център Европа Директно София, зародила се в хода на изпълнение на проекта „София, Плевен, Сливен - добро управление в полза на гражданите". Новата рубрика отделя специално внимание на местната власт, защото тя е най-близо до гражданите и техните проблеми, и дава възможност на всички, които искат, да бъдат чути при обсъждането на важните решения за развитието на мястото, където живеят.

Очакваме вашите мнения, препоръки, коментари и въпроси на редакционната ни поща: info@europe.bg или direct@europe.bg

А тук може да се запознаете с новините, събитията и акцентите до момента: 

02-10-2008 - Младежта пее и танцува 

18-09-2008  - Блус рок фест „Средец”  

21-07-2008 - Европа в София

10-06-2008 - Кметът на Район "Средец" Маргарита Гутева в интервю за "Z-Rock"

09-06-2008 - Сърцето на София - празник... по вода

08-06-2008 - Сърцето на София празнува... Втори ден!

07-06-2008 - Сърцето на София празнува... Първи ден!

05-06-2008 – Кметът на „Лозенец” в интервю за новата ни рубрика – „Квартал Европа”

05-06-2008Спасовден – празник на Район „Лозенец”

04-06-200820 години Район „Средец”!

19-05-2008"Квартал Европа" с кмета на район „Средец” Маргарита Гутева

19-05-2008Кметът на район „Средец” Маргарита Гутева отчете първите шест месеца от мандата си във видеочат

14-05-2008Кметът на район „Средец” отчита първите шест месеца от началото на мандата

07-04-2008Откриване на Европейския информационен център Europe Direct – Долна Митрополия

24-03-2008Информационен център Europe Direct отвори врати в София



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.