Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Мандат 2007-2009: равносметка
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Мандат 2007-2009: равносметка

  • A+
  • A-
09-05-2009

Румяна Желева (ЕНП-ЕД - ГЕРБ) - Отговори на Въпросника на българския евродепутат

Представяме ви отговорите на г-жа Румяна Желева на Въпросника на българския евродепутат, съставен от Портал ЕВРОПА в края на мандата на ЕП.

Към екипа на евродепутата:

1. Брой на направените изказвания в пленарната зала на ЕП - 30

2. Брой на зададените въпроси: а/ писмени - 6, б/ устни - 4.

3. 6 пъти докладчик - два доклада и четири становища. Автор съм и на едно Предложение за резолюция от името на Комисията по заетост и социални въпроси.

4. 3 пъти докладчик в сянка.

5. Брой и местоположение на създадени информационни офиси в страната. три - Бургас, Стара Загора и Плевен

6. Брой на лицата, работили под различни форми в екипа в България и в ЕС. - 12


ВИЖТЕ ТУК ПЪЛНИЯ ОТЧЕТ НА ЕВРОДЕПУТАТА! Още за Румяна Желева - вижте на нейния уебсайт.

Към самия депутат:

1. Какви предизборни ангажименти поехте към избирателите си през 2007 г. и какъв процент от тях смятате, че сте изпълнили в края на настоящия мандат?

Ангажиментът ми e към всички български граждани - да защитавам интересите им и да направя каквото мога за по-доброто бъдеще на всеки един човек. Считам, че трябва да работим не само от позицията на политици в периода на мандата, за който сме избрани, а да подходим държавнически с визия за бъдещето и за идните поколения. Това, което мога да посоча като пример за изпълнен ангажимент, е прозрачността, която наложих в работата си от самото начало. Благодарение на съвременните средства за комуникация цялата ми дейност и всички инициативи, които аз и екипа ми сме предприели за този период от време, са отразени в сайта ми www.rumiana-jeleva.eu. В допълнение на сайта направих свой блог, който няма политическа насоченост и профил в социалната мрежа Фейсбук, с цел да общувам по-активно с младите хора. Открих европейски офиси и приемни в Бургас, Стара Загора и Плевен.

2. Вашето мнение за най-значимите постижения, извършени лично от Вас като член на ЕП?

През изминалите две години:

• подпомогнах обучението на над 500 българи в разработване, изпълнение и управление на европроекти;
други 200 души получиха консултации за развитие и прилагане на публично-частното партньорство;

• финансирах множество дискусии за представителите на малкия и среден бизнес с полезни съвети за усвояването на европейските фондове;

• организирах семинари и обучения за кметове, общински съветници на ГЕРБ, млади политици, деца в неравностойно положение;

• подпомогнах редица образователни, творчески и социални инициативи;

• стимулирах провеждането на спортни турнири,

• организирах хипотерапия за деца с проблеми в развитието,

• финансирах обучение по английски език за деца в неравностойно социално положение ,

• стартирах кампания за набиране на средства за асансьор за хора с увреждания,

• финансирах и литературни конкурси.

• европейските институции в Брюксел и Страсбург станаха достъпни за над 350 българи, които ги посетиха по моя покана и т.н.

По моя инициатива общините от Югоизточен планов регион учредиха Сдружение на общините от Югоизточна България. Поканих ги и в Брюксел в Европарламента, където направихме представяне на възможностите за бизнес и туризъм в тях.

Известни и влиятелни в Европа личности посетиха България по моя покана, като Вилфрид Мартенс - президент на Европейската народна партия, Жозеф Дол -председател на групата на ЕНП-ЕД в ЕП, Маркус Фербер - председател на делегацията на Християн-социален съюз /CSU/ в групата на ЕНП-ЕД, кмета на Щутгарт д-р Фолфганг Шустер, Лефтерис Загоритис - секретар на партия Нова демокрация, Гърция и др.

3. Кои ваши идеи не успяхте да реализирате като евродепутат?

Успях да реализирам идеите, които имах в този период. Надявам се, че ще успявам и в бъдеще.

4. Каква оценка бихте поставили сам/а/ на себе си по шесто балната система за цялостно представяне като евродепутат през мандата?

Оценката ще я дадат избирателите, аз мисля, че си върша работата и винаги се старая да го правя възможно най-добре.

5. Как оценявате Вашия личен принос към работата на политическата група в ЕП, към която принадлежите?

В качеството си на ръководител на българската делегация в групата на ЕНП-ЕД през цялото време на работата ни в ЕП участвах във всички обсъждания и дискусии, много от които третират въпроси с пряко значение за България. Като се обърна назад и погледна свършеното, мисля че успявах да намеря баланса между интересите на групата и интересите на България. Участвах активно в срещите на президентството на групата с ръководителите на националните делегации, които се провеждат всеки месец. Зная, че колегите ми от другите национални делегации сега вече нямат съмнение кои са българските евродепутати и ни оценяват като реален фактор в групата на евродесницата. Като ръководител на българската делегация в групата на ЕНП-ЕД участвах във всички изнесени заседания на парламентарната група на европейската десница. Тази моя активност не остана незабелязана и когато направих предложение на председателството за изнесено заседание в София, то беше единодушно подкрепено. Удовлетворена съм, че на 19 и 20 март политическото ръководство на ЕНП-ЕД заседава в София по горещата тема за икономическата и социална криза.

6. Каква оценка бихте поставили на вашата политическа група в ЕП по шестобалната система за цялостно представяне на европейската сцена през изтичащия мандат на ЕП?

ЕНП-ЕД е най-голямата политическа група в ЕП и като такава безспорно осъзнава своята отговорност и роля в развитието на Европейския съюз. Мисля, че благодарение на работата, която извършва нашата група, проектът за Европа с общи ценности е процес, който се развива и обогатява. Групата на ЕНП-ЕД винаги е страняла от популизма, ние не се "заиграваме" с избирателите си, а се опитваме максимално директно и коректно да представяме своите ;цели, своите надежди, своята дейност. Аз вярвам, че и в следващия Европейски парламент разума, мъдростта и християнските ценности, които са присъщи на нашата група, ще надделеят и ние ще имаме достойно и отново най-многобройно представителство.

7. Каква оценка бихте поставили на вашата българска политическа сила по шестобалната система за цялостно представяне на европейската сцена през изтичащия мандат на ЕП?

Ние от ГЕРБ бяхме единствените, които нямахме наблюдатели и, така да се каже, скочихме директно в морето, без да имаме и частица представа колко е дълбоко, постепенно ли става дълбоко, какво ни чака и от какво трябва да се пазим. С една дума - без никой с нищо да ни е подсказал каквото и да е, което поне малко да ни подготви. Аз не съм учителка, за да пиша оценки, но мисля, че ако теглим сега чертата, ще видим, че и благодарение на работата на нас, евродепутатите, ГЕРБ стана член на ЕНП в рекордно кратък срок, ГЕРБ не е неизвестна абревиатура, а партия с разпознаваемо име и собствен облик.

8. Чия оценка за вашата лична дейност в ЕП смятате за най-важна: на партията, към която принадлежите в България, на политическата група в ЕП, в която членувате, или на вашите избиратели?

Не бих искала да правя разделение или степенувам по важност дейността си. Винаги съм работила и работя така, че да балансирам по възможно най-добрия начин българските, европейските и партийните интереси. Оценявам високо в личен аспект мнението на колегите ми от другите парламентарни групи, според които и от дейността ми в комисиите, и от политическата ми работа никой не би предположил, че съм в Парламента от по-малко от две години, а не поне един пълен мандат.

9. Възнамерявате ли да направите публичен отчет на своята дейност в периода 2007-2009 г. и кога и къде; ако не – защо?

Правя отчет всеки месец на страницата си и който се интересува от дейността ми, може да я посети във всеки момент и вярвам, че ще намери всичко, което го интересува. Мисля, че това е по-добрият и открит начин, а не веднъж годишно да каниш хора и да се опитваш за кратко време да дадеш толкова информация, че в крайна сметка никой да не разбере за какво става дума.

10. В случай, че възнамерявате да направите публичен отчет, ще включите ли в него и финансови аспекти – ако да, какви ще са те, ако не – защо?

Само преди няколко дена излезе от печат брошура с отчета ми за изминалия мандат. За съжаление такъв формат е прекалено неизчерпателен и не може да отрази всички инициативи, които аз и екипът ми реализирахме за този период. А и не може да се каже, че едно мероприятие е по-малко важно от друго. Въпреки това човек може да добие поне малка представа за бързото темпо, с което работих по времето на пребиваването ми в ЕП. В този отчет към избирателите не са включени финансови аспекти, тъй като не това е неговата цел, пък и в много от случаите би прозвучало нескромно, ако се акцентира на финансовата страна например в случаите на дарения за подпомагане на деца в неравностойно положение.

11. От срещите Ви с българските избиратели, кое е нещото, което най-много Ви впечатли и с какво?

Да Ви призная честно, винаги когато се виждам с хората, с гражданите на България, особено в по-малките градове и общини, съм изпълнена с удовлетворение. Защото докато седя в парламентарна зала примерно в Страсбург, понякога се питам за какво е всичко това, за какво е цялото усилие, за какво е политиката, можем ли наистина нещо да променим. Когато видя пълна залата в някое малко градче, повярвайте ми просто ми настръхва кожата. Виждам, че има смисъл. Самият факт, че хората са дошли до тук, показва нещо различно от това, което се пише във вестниците, че хората са незаинтересовани, че тях не ги засяга, че те нямат вяра в политиката. Не, напротив! Те просто искат нормален диалог с политиците и нормални политици, които не забравят откъде са тръгнали и не позволяват да ги обземат мании за величие. Искат срещи, искат диалог и то не само по време на избори. Полезно е за мен, полезно е и за хората. По този начин сваляме преградите и връщаме доверието.

Тези срещи ми носят удовлетворение. Да видя тези хора, за които може би когато говорим за обща европейска политика, в енергетиката например, са толкова далечни за тях. Мое задължение, поне аз така го разбирам, е да обяснявам на хората в България, че всички заедно трябва да търсим общия "превод", т.е. онези думи, които ще обяснят ставащото в нашия живот в българското общество.

12. Има ли бъдеще Лисабонския договор? Защо?

За мен отговорът на този въпрос е еднозначен - да, има. ЕС се нуждае от институционална реформа след последните две разширявания и от опростен процес на вземане на законодателни решения.

13. Каква е вашата позиция – мит или реален проблем са промените в климата? Защо?

Глобалното затопляне е реалност. Важно е за съдбата на бъдещите поколения, а и за нашата собствена, да развием спешно по - устойчиви методи как да се справим с използването на ресурсите на планетата. Още повече, че намаляването на емисиите от парникови газове ни дава възможността да станем по-независими от вноса на газ и петрол. ЕНП твърдо стои зад решението от март 2007 да се намалят емисиите на парникови газове и да се насърчават енергийни източници, които не отделят въглерод. Ние сме убедени, че едно смело и бързо движение към модерни и ефикасни технологии ще е от полза не само за климата, но и ще ни даде едно глобално решение, което ще бъде добро за икономиката ни. В този аспект на проведения си неотдавна във Варшава конгрес Европейската народна партия ясно определи борбата срещу промените в климата като своя основна отговорност пред поколенията и предложи конкретни мерки за действие.

14. Необходима ли е Обща енергийна политика на Европейския съюз?

България бе абсолютно неподготвена, когато кризата настъпи и хиляди български граждани трябваше да платят висока цена, студувайки в своите апартаменти из цяла България. Имаме нужда да инвестираме повече в енергийната си инфраструктура и в разнообразяването на начините, по които се снабдяваме с енергия.

Това е и общото мнение - говорейки с много колеги в Брюксел, повечето са съгласни, че ние в ЕС , като едно цяло, се нуждаем от обща европейска енергийна политика, чиято основна цел е разнообразието на начините, по които се снабдяваме с енергия и по-добра енергийна инфраструктура - и двете в България изцяло липсват.

15. Как оценявате отношенията Европейски съюз – Русия?

Както ЕС, така и Русия имат много да спечелят от създаването на едно по-ефективно и по-ефикасно партньорство. Една от основните области, в които е необходимо повече сътрудничество, е енергийния сектор. В крайна сметка и двамата партньори стигнаха до заключението, че имат близки интереси в тази област. За съжаление, в миналото някои разногласия са довели до невъзможността за осъществяване на по-добро партньорство. Скорошната газова криза е тъжен пример за това. Необходимо е да създадем рамка, която се състои от ясни и законово обвързващи правила в областта на трансфера на енергия. Настоящото споразумение, което регулира отношенията между ЕС и Русия, не е актуализирано от 1997 г. насам и затова не успява да се справи с промените, които са настъпили след този момент. Както ЕС така и Русия се нуждаят от ново и всеобхватно споразумение, което адекватно показва значението, сериозността и перспективите на нашето партньорство. Диалогът ще е труден и бавен, но не невъзможен, защото както ЕС, има нужда от руския газ, така и Русия безспорно има нужда от ЕС.

16. Адекватно ли реагира Европейският съюз на икономическата криза?

Да. За първи път в условия на криза бе направен опит за намиране на координиран отговор между държавите - членки на предизвикателствата. Това е стъпка в правилната посока. Не е необходимо и възможно да се посочат всички стъпки, предприети за справяне с кризата на ЕС, но ще спомена само две от тях, по които самата аз работих.

Първата - както е известно, в Европарламента одобрихме опростяването на критериите за достъп до финансиране по структурните и кохезионния фондове и да се пристъпи към авансови плащания от самото начало на 2009 г., така че държавите-членки да имат достъп до финансиране на по-ранен етап. Това, без съмнение, е от значение и за България. И само от българските политици и българската администрация зависи да се направи така, че парите от еврофондовете да отиват при тези, за които са предназначени - българските граждани. И вторият пример - в Европарлмента подкрепихме регламент относно приемане на програма за подпомагане на икономическото възстановяване чрез предоставяне на финансова помощ на проекти в областта на енергетиката. Той ще има директен положителен ефект върху българската енергийна сигурност. Той предвижда неизползваните финансови фондове за икономическо възстановяване да бъдат преразпределени към енергийни проекти, особено в областта на енергийната ефективност (например „интелигентни градове“) и възобновяемите енергийни източници.

Тази нова програма ще укрепи българската енергийна сигурност чрез осигуряване на финансирането на тръбопровода "Набуко" и свързването на тръбопроводите ни с тези на Гърция и Румъния. По този начин ще намалее риска от газова криза като тази, от която пострадахме миналата зима. Европейската енергийна програма за възстановяване предвижда 3,98 милиарда евро за енергийни проекти в сферите на свързване на газопреносни и електропреносни мрежи, разположени в морето вятърни електрогенериращи инсталации, улавяне и съхранение на СО2.

17. Кой според вас е основният въпрос, който ще бъде в дневния ред на ЕП през новия мандат – до 2014 г.?

Мисля, че един известен период пред Европа ще стоят основно проблемите, свързани с глобалната финансова криза, преди да се стигне до икономическо стабилизиране и възход. Проблемите с климатичните промени и методите за енергийна ефективност ще бъдат неизменна част от работата в ЕП. Това за повечето хора може би звучи далечно и абстрактно и това, което ги вълнува, са злободневните проблеми и какво ще стои в дневния ред на нашата страна през този период, дали ще бъдат решени най-наболелите проблеми, свързани с корупцията и организираната престъпност, от които пряко зависи способността ни да усвоим предоставените ни от ЕС средства. Но искам да кажа, че без да участваме в решаването на общите проблеми и ако си казваме "да, ама ние си имаме други проблеми", всъщност няма как да преодолеем и своите собствени трудности. Така е в глобализирания свят, в който живеем.

18. Вашето мнение за рубриката “Осемнайсетте” на Портал ЕВРОПА?

Отново в аспекта на прозрачността на работата на евродепутатите към техните избиратели подкрепям всяка инициатива, свързана с реално отразяване на нашата дейност. През двете години от мандата си в ЕП пропътувах хиляди километри и се срещнах с най-различни хора – от редови работници във фабрики до политици с над двайсет годишен професионален стаж. Смятам, че трябва да е видимо дали един политик наистина работи и постига нещо в полза на гражданите на страната си и нека оценката за работата му дойде от самите тях.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.