Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Мандат 2007-2009: равносметка
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Мандат 2007-2009: равносметка

  • A+
  • A-
09-05-2009

Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) - Отговори на Въпросника на българския евродепутат

Представяме ви резюме на Доклада за дейността на г-н Метин Казак, който получихме в отговор на Въпросника на българския евродепутат, съставен от Портал ЕВРОПА в края на мандата на ЕП.

Бележка - предоставяме резюмето във вида, в който е получено в редакцията, макар че в него не се съдържат отговори на всички въпроси, на които сме помолили евродепутатите да отговорят.

 
Д О К Л А Д /резюме/ от Метин Казак, евродепутат от Движение за права и свободи в Алианса на Либералите и Демократите за Европа в Европейския парламент - за периода май 2007 г. - март 2009 г.


Повече за Метин Казак - вижте на неговия уебсайт.

 


Като представител на ДПС и АЛДЕ в Европейския парламент съм член на Комисията по външна политика и заместващ член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Освен това членувам в Делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС - Турция, както и в Делегацията на Eвро-средиземноморската парламентарна асамблея и съм зам.-член в Комитетите за парламентарно сътрудничество ЕС-Казахстан, ЕС-Киргизстан и ЕС-Узбекистан, и за връзки с Таджикистан, Туркменистан и Монголия.

Участвам в дейността на тези комисии и делегации както с позиция по време на обсъжданията в заседанията, така и чрез внасянето на конкретни поправки по проекто-документи (доклади, резолюции, становища и др.) в съответната комисия и делегация.

По време на извънредната сесия на Евро-Средиземноморската парламентарна асамблея, която се проведе на 11-13.10.2008 г. в Йордания бях избран и за съ-докладчик от АЛДЕ по доклад на тема " Какво би допринесъл Барселонския процес: Съюз за Средиземноморието за развитието на Средиземноморския регион.”

През 2007 г. в рамките на Комисията по външна политика бях докладчик в сянка на АЛДЕ по „Годишен доклад за Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС”.

Внесох поправки и направих изказвания по отношение на резолюциите „За отношенията ЕС –Турция", както и по доклада за „Укрепване на Европейската политика за добросъседство", които бяха гласувани и приети. Освен това внесох поправки и по доклада относно „Стратегия на ЕС за страните от Централна Азия”.

От името на АЛДЕ прокарах изменения и по проектодоклада, съдържащ "Предложение за препоръка на Европейския парламент до Съвета относно ролята на ЕС в Ирак".

През 2008 г. в рамките на Комисията по външна политика бях докладчик в сянка на АЛДЕ по становище относно „Предложението за директива на Съвета относно изменение на Директива 2003/109/ЕО за разширяване на обхвата и до лица, ползващи се с международна закрила”, което се гласува на проведената през месец април пленарна сесия на ЕП в Страсбург, както и докладчик в сянка на АЛДЕ по проектостановище относно „Търговските и икономически взаимоотношения с Китай”, което бе обсъдено на пленарна сесия на ЕП в Брюксел в началото на месец декември 2008 г.

Внесох изменения и направих изказване по проектостановище относно „Перспективите за укрепване на мира и изграждане на нация в следконфликтни ситуации”, както и по доклада относно „Отношенията между Европейския съюз и средиземноморските страни”.

През месец октомври 2008 г. внесох поправки и направих изказване по проектостановище относно „Търговските и икономически отношения със Западните Балкани”.

Предложих изменения върху предложение за резолюция относно „Доклада за напредъка на Турция през 2008 г.” , както и по проектодоклад относно „Прегледа на Инструмента на европейската политика за добросъседство ”, по който бях и докладчик в сянка на АЛДЕ.

В рамките на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, в която съм заместващ член, внесох поправки и направих изказване по проектодоклад, по който бях и докладчик в сянка на АЛДЕ относно „Безследно изчезналите лица в Кипър - последващи действия след резолюцията на Европейския парламент от 15 март 2007 г. ”
Внесох изменения и по проектостановище за „Основни насоки за предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно прилагането на гражданската инициатива, в съответствие с разпоредбите на член 11, параграф 4 от Договора за Европейския съюз”,по което бях и докладчик в сянка на АЛДЕ.

Внесох поправки и направих изказване по проектодоклад за „Положението с основните права в Европейския съюз за периода 2004-2007”.

В качеството ми и на член на Делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС - Турция, както и в Делегацията в Eвро-средиземноморската парламентарна асамблея и зам-член в Делегацията в комитетите за парламентарно сътрудничество ЕС-Казахстан, ЕС-Киргизстан и ЕС-Узбекистан, и за връзки с Таджикистан, Туркменистан и Монголия имах възможност активно да участвам и следя състоянието и процеса на развитие на отношенията между Европейския съюз и съответните държави. По този начин считам, че допринасям в известна степен за развиване на външно политическите взаимоотношения между стратегически важните страни от тези региони и България –пълноправен член на ЕС в контекста на добросъседство, сигурност , сътрудничество.

Другите ми дейности и инициативи в Европейския парламент се отнасят до:

1. Въпроси към ЕК и Съвета с искане за писмен отговор

* относно рисковете свързани с използването на електрошокови пистолети „Taser“;

* относно продължаващата пълна блокада на всички гранични-контролно пропускателни пунктове между Република България и Република Гърция.

2. Устен въпрос с дебат според член 108 от Правилника за дейността на ЕП

* относно прилагането на система за директно подпомагане на земеделците в новите държави членки на ЕС

3. Изказвания в пленарна зала

* относно Статут на Европейския омбудсман (разискване);

* относно Равни възможности и недискриминацията в ЕС (разискване);

* относно Споразумение за стабилизиране и асоцииране между Европейските общности и Босна и Херцеговина;

* относно Годишен доклад относно дейността на Европейския омбудсман през 2007 г. (разискване) и др.

* относно Доставки на газ в Украйна и ЕС от Русия (разискване);

* относно Преглед на Европейския инструмент за съседство и партньорство (разискване);

* относно Доклад за напредъка на Хърватия за 2008 г. - Доклад за напредъка на Турция за 2008 г. - Доклад за напредъка на Бивша Югославска Република Македония за 2008г. (разискване);

* относно Въпроси с политическа значимост (едноминутни изказвания);

През 2007 г. организирах поредица от семинари в страната на следните теми:

- "Младежка политика на ЕС";

- "Обща селскостопанска политика и в частност мерките за развитие на селските райони съгласно Националната програма за развитие на селските райони" ;

- "Общата организация на пазара на мляко и млечни продукти";

- "Тютюнът-на кръстопът през 21-век".

През 2008 г., аз и моят екип организирахме и проведохме 17 обучителни семинара и дискусии в различни региони на България. Целевата група бяха предприемчивите млади хора с либерално мислене.

Палитрата от теми, които бяха обсъждани по време на обученията и дискусиите са следните:

- "Подготовка на проекти по програми на ЕС ";

- "Неправителствените организации и тяхната роля при реализацията на европейски политики на местно ниво";

- "Развитие на публично-частните партньорства за местни инициативи";

- "Програма за развитие на селските райони, възможности за финансиране на проектни идеии";

- "Разработване и управление на проекти по ОП -Администартивен капацитет";

- "Развитие на конкурентхоспособността на българската икономика 2007-2013";

- "Програма за развитие на селските региони 2007-2013";

- "Местното самоуправление в условията на членство в ЕС. Съвместно планиране за разработване на общински и областни политики, стратегии и програми";

- "Връзки с обществеността, работа с медиите, лобиране и стратегическо планиране";

- " Религиозно многообразие и Анти-дискриминация "и др.

Съвместно с колегите евродепутати от Движението за права и свободи в Европейския парламент и Омбудсмана на Република България, г-н Гиньо Ганев през месец март 2008 г. организирахме и международна конференция на тема "Човешките права и Лисабонския договор - от закона към живота".

Другото голямо съвместно събитие от работния ми календар което организирах с г-жа Филиз Хюсменова - евродепутат от АЛДЕ , ДПС беше публична дискусия на тема "Изборната агитация в европейските столици: Как София се вписва в правилата на демокрацията ".

Провеждането на информационни кампании, подкрепени от Алианса на либералите и демократите за Европа продължава и през 2009 г.

Основни теми на обученията и дискусиите са следните:

- "Комуникативни умения и медийно участие";

- Дискусия относно "Равенство на половете" във връзка с международния ден на жената;

- "Планиране и провеждане на политики";

- Дискусия относно "Гласът на младите.bg"

Друг основен акцент от дейността ми с оглед популяризиране на работата на ЕП и другите основни институции на Европейския съюз и запознаване с възможностите, с които разполага България като пълноправен член на ЕС е организирането на посетителски групи, които могат да почерпят непосредствена информация от източника по конкретни тематики и пряко да се запознаят с дейността на тази институция.

През 2008 г. бях домакин в Брюксел на три 25-членни делегации от български представители на местните и регионални власти. По този начин нашите общински съветници, кметове и областни управители имаха възможност да сверят критериите си за работа и да прилагат добрите практики на европейската политика в професионалните си задължения в местната власт.

В началото на месец декември съвместно с г-жа Филиз Хюсменова организирахме и посещението на група от 22-ма изтъкнати музиканти, художници, скулптори, театроведи, преподаватели и журналисти от всички етноси в България. Идеята ни бе интелектуалците от различен етно-религиозен произход да споделят опит помежду си, тъй като те заедно в многообразието си и с таланта си изграждат българската културна идентичност.

Организирането на посетителски групи продължава и през 2009 г. В средата на м. март аз и моят екип организирахме посещението на 22-ма съветници, кметове и областни управители от различни региони в България, които обмениха политически идеи и добри европейски практики.

Досега имам открити 3 информационни офиса, като първият офис бе открит през месец ноември 2007 г. в София. През месец май 2008 г. в навечерието на Френското председателство на ЕС, съвместно с посланика на Франция в България Н пр. Етиен дьо Понсен открихме в Шумен втория информационен офис, който играе роля на своеобразен информационен мост между жителите на Шумен и Брюксел. Третият регионален, европейски информационен офис бе открит през м. септември 2008 г. във Видин, като идеята ни е да бъдем максимално полезни на жителите на областите Видин, Враца и Монтана с информация за Европейския съюз, за правата ни като европейски граждани и за оперативните програми на Съюза.

Функционирането на информационните офиси се осъществява със съдействието на Алианса на либералите и демократите за Европа и в партньорство с областните управители у нас, с кметове, сдружения и браншови организации.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.