Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Мандат 2007-2009: равносметка
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Мандат 2007-2009: равносметка

  • A+
  • A-
09-05-2009

Атанас Папаризов (ПЕС-БСП) - Отговори на Въпросника на българския евродепутат

Представяме ви отговорите на г-н Атанас Папаризов на Въпросника на българския евродепутат, съставен от Портал ЕВРОПА в края на мандата на ЕП.

Към екипа на евродепутата:

1. Брой на направените изказвания в пленарната зала на ЕП - 26

2. Брой на зададените въпроси: а/ писмени, б/ устни - 3 писмени въпроса и 2 устни

3. 2 пъти докладчик.

4. 1 път докладчик в сянка

5. Брой и местоположение на създадени информационни офиси в страната.

1 информационен офис в Пловдив и по съвместна инициатива на Групата на ПЕС и Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, са създадени общо 5 информационни офиса в Пловдив, София, Бургас, Русе, Варна и Видин.

6. Брой на лицата, работили под различни форми в екипа в България и в ЕС.

Хората, с които работих под различни форми в екипа в България, така както и в ЕС са много.

ВИЖТЕ ТУК ПЪЛНИЯ ОТЧЕТ НА ЕВРОДЕПУТАТА! Още за Атанас Папаризов - вижте на неговия уебсайт.

Към самия депутат:

1. Какви предизборни ангажименти поехте към избирателите си през 2007 г. и какъв процент от тях смятате, че сте изпълнили в края на настоящия мандат?

Аз и моите колеги се явихме на изборите с платформа „Европейски социалисти”, която е основана на приоритетите на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Работата на групата на ПЕС през изтичащия мандат е отлична и наистина има с какво да се гордеем, смятам аз. Групата на ПЕС обединява успешно политическите възгледи на членове на социалистическите, лейбъристките и социалдемократическите партии от почти всички държави-членки на ЕС (25 от 27). Съвместната ни дейност се ръководи от целта за по-справедливо и социално-осигурено общество, като на първо място в работата ни са поставени интересите на хората. Стараем се да развиваме солидарно общество, да съчетаем развитието на конкурентен вътрешен пазар с опазването на околната среда. В документа „Постиженията, с които се гордеем - Работата на социалистите в Европейския парламент в периода 2004-2009" (“A proud record of achievement – Socialist at work in the European Parliament of 2004-2009”) ПЕС отчита реалните успехи за подобряване на качеството на живот на милиони европейски граждани по време на изтичащия мандат на ЕП.

2. Вашето мнение за най-значимите постижения, извършени лично от Вас като член на ЕП?

Най-значимите ми постижения са свързани преди всичко с дейността ми в основната комисия, на която съм член - Комисията по промишленост изследвания и енергетика. Постигнах уважението и доверието на моите колеги в Европейския парламент и ми бе поверена отговорността на докладчик по ключовия регламент относно условията за достъп до газопреносните мрежи от Третия енергиен пакет. Работата ми беше оценена и от неправителствени и професионални организации, научни и обществени среди, за което ме номинираха за наградата за членове на Европейския парламент за 2008 г. в областта на "Енергетиката".

Друго лично постижение е, че спомогнах за приближаването на българските граждани до европейските институции и проекти, чрез създаването на информационен офис в град Пловдив, организирахме със сътрудниците ми 8 посетителски групи от България в Европейския парламент. С помощта на Министерство на външните работи и управителя на Пловдивска област Тодор Петков, организирах представянето на Кирилицата в Европейския парламент и значението й за европейската култура.

В резултат на съвместните ни усилия с евродепутатите от другите нови страни членки в групата на Партията на европейските социалисти, за разлика от преди, вече се приема, че ядрената енергия е един от възможните начини за развитие на енергетиката.

3. Кои ваши идеи не успяхте да реализирате като евродепутат?

Все още не са създадени необходимите условия, макар че добра основа се положи с директивата относно създаването на общностна рамка, за ядрена безопасност, за цялостен преглед на основанията за затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ Козлодуй и осигуряването на адекватни компенсации за България.

4. Каква оценка бихте поставили сам/а/ на себе си по шестобалната система за цялостно представяне като евродепутат през мандата?

Положих максимални усилия по време на мандата си, за отстояване на интересите на групата на ПЕС и на България в Европейския парламент. Що се отнася до конкретна оценка, смятам, че трябва избирателите да я поставят.

5. Как оценявате Вашия личен принос към работата на политическата група в ЕП, към която принадлежите?

Като ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, представлявах колегите си в съвместните заседания на Бюрото на групата и ръководителите на национални делегации, които имат за цел да се съгласува общата линия с позицията на отделните държави членки, както и да се търси консенсусно решение при възникнали различия.

Участвах активно на заседанията на групата и защитавах интересите на българските граждани по ключовите законодателни инициативи като пакета „Енергетика и климатични изменения”, Третия енергиен пакет, Регламента за прилагане на Структурните фондове, Директивата за ядрена безопасност и други важни законодателни актове.
Значителна е според мен за групата, както и за ЕП като цяло, работата ми като докладчик по регламента относно условията за достъп до газопреносните мрежи. С Елюнед Морган, евродепутат от групата на ПЕС и докладчик по директивата относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия, се борихме интересите на потребителите заемат централно място в енергийния пакет, като същевременно се гарантират и условията за конкурентен пазар на електричество и газ.

6. Каква оценка бихте поставили на вашата политическа група в ЕП по шестобалната система за цялостно представяне на европейската сцена през изтичащия мандат на ЕП?

ПЕС като втора по големина политическа сила успя в повечето от ключовите законодателни актове разглеждани в Европейския парламент да създаде широки мнозинства за отразяване на основния приоритет на групата - създаването на социално-справедлива Европа, поставяща интересите на хората преди всичко. След европейските избори, когато ПЕС стане водеща сила, приоритет в дневния ред на Европейския парламент ще станат въпросите с най-голямо социално значение. ПЕС ще подкрепи новата Европейска комисия при условие, че тя предложи програма за работата си с такава насоченост.

7. Каква оценка бихте поставили на вашата българска политическа сила по шестобалната система за цялостно представяне на европейската сцена през изтичащия мандат на ЕП?

Оценката на работата на българската делегация в ПЕС бе дадена от председателя на групата в ЕП г-н Мартин Шулц по време на неговото посещение в България на 30 януари 2009 г. Смятам, че оценката категорично е положителна.

8. Чия оценка за вашата лична дейност в ЕП смятате за най-важна: на партията, към която принадлежите в България, на политическата група в ЕП, в която членувате, или на вашите избиратели?

Тук отговорът е напълно ясен. За мен, като представител на българските граждани в ЕП, най-значима е оценката на избирателите. Моята основна работа е да защитавам интересите им, затова е логично тяхната преценка за дейността ми да е от-най голяма важност. Държа много и на мнението на колегите ми от групата на ПЕС, така както и на това на БСП.

9. Възнамерявате ли да направите публичен отчет на своята дейност в периода 2007-2009 г. и кога и къде; ако не – защо?

Разбира се. Моят отчет вече е качен на интернет страницата ми - http://www.paparizov.eu, така че да бъде достъпен за всички. Публичен отчет и обсъждане на дейността ми, заедно с членовете на българския парламент и зам.-кметовете – социалисти от гр. Пловдив направихме на 6 април 2009 г.

10. В случай, че възнамерявате да направите публичен отчет, ще включите ли в него и финансови аспекти – ако да, какви ще са те, ако не – защо?

Отчетът ми свидетелства за приоритетите и резултатите от моята дейност като член на Европейския парламент за периода 2007-2009 г. Финансовите средства, предоставени на евродепутатите са публична информация, и моята декларация за финансови интереси се намира на интернет страницата на ЕП. Декларацията ми, съгласно Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности е на страницата на Сметната палата на Република България.

11. От срещите Ви с българските избиратели, кое е нещото, което най-много Ви впечатли и с какво?

Направи ми сериозно впечатление, че е нужна повече информация за въздействието на решенията на Европейския парламент върху ежедневния живот на българските граждани.

12. Има ли бъдеще Лисабонския договор? Защо?

Разбира се. Лисабонският договор прави по-демократичен процеса на взимане на решения в ЕС, увеличава ролята на Европейския парламент и на националните парламенти, разширява обхвата на въпросите от компетенциите на ЕС.

13. Каква е вашата позиция – мит или реален проблем са промените в климата? Защо?

Промените в климата са основен проблем пред човечеството и намирането на решения, които да отчитат интересите на отделните страни-членки, съчетавайки интересите на хората и индустрията, са приоритет на групата на ПЕС, в частност и на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

14. Необходима ли е Обща енергийна политика на Европейския съюз?

Категорично да! Към това бяха насочени моите усилия в работата ми по Третия енергиен пакет, регламента за приемане на програма за подпомагане на икономическото възстановяване чрез предоставяне на финансова помощ от Общността на проекти в областта на енергетиката. Към изграждането на обща енергийна политика на ЕС ще бъдат насочени и за в бъдеще моите усилия, ако бъда преизбран за член на ЕП и на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

15. Как оценявате отношенията Европейски съюз – Русия?

Развитието на добри отношенията на ЕС и Русия е необходимо и за двете страни. Предстоят важни решения на срещата на върха, която ще се проведе на 22 май 2009 г. Очаква се да се постигне сериозен напредък в отношенията между Руската федерация и съюза като централно място следва да заема енергийната сигурност.

16. Адекватно ли реагира Европейският съюз на икономическата криза?

Въпросът е сложен. ЕС реагира на икономическата криза, но може би беше по-бавно отколкото би ни се искало за постигането на ефективни действия на страните-членки, както и за действията на ниво ЕС. Тук проличават ограниченията във възможностите да се вземат общи решения, най-вече в областта на финансовата и валутната политика. Координацията между страните-членки следва да се засили и затова ще допринесат мерките за подобряване на отчетността и контрола на финансовите пазари.

17. Кой според вас е основният въпрос, който ще бъде в дневния ред на ЕП през новия мандат – до 2014 г.?

Ключови теми ще бъдат Общата енергийна политика и измененията в климата. За нас много важни ще бъдат ревизията на бюджета на ЕС до 2013 г., обсъжданията на новата финансова рамка, новите принципи на структурната политика и средствата, заделени по европейските фондове за България. Предстоят и сериозни дебати по бъдещето на Общата селскостопанска политика, която е от непосредствено значение за българите. Финансовата криза ще наложи и приоритет на развитието на общи действия в областта на икономическата политика и развитието на общите финансови инструменти включително издаването на европейски облигации.

18. Вашето мнение за рубриката “Осемнайсетте” на Портал ЕВРОПА?

Мисля, че рубриката "Осемнайсетте" на Портал Европа е похвална инициатива за системно наблюдение на по-важните аспекти от дейността на българските депутати в Европейския парламент. Важно е да има обективна и лесно достъпна за българите информация за работата ни като евродепутати.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.