Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-05-2009

Конференция “Две години Обща селскостопанска политика на ЕС в България” в София

Днес в столицата екипът на проекта "Общата селскостопанска политика - двигател за развитието на българските селски райони" представи резултатите от проекта на конференция с участието на министъра на земеделието Валери Цветанов.

Проектът се изпълнява в периода юни 2008 - май 2009 и е финансиран в рамките на покана на Генерална дирекция „Селско стопанство и развитие на селските райони"на ЕК за представяне на предложения 2007/C 238/08 относно информационните мерки в областта на Общата селскостопанска политика

Целта на проекта е повишаване на обществената информираност в България по отношение на основните елементи на Общата селскостопанска политика и нейната специална роля и мерки за развитие на селските райони.

 

 

Екипът на проекта "Общата селскостопанска политика - двигател за развитието на българските селски райони" организира 12 еднодневни информационни срещи за земеделски производители, регионални медии и широката общественост в градове от шестте района за планиране. Проектът участва в три международни специализирани изложения и панаири в България и представи голям на брой разяснителни материали за ОСП и за приложението на Програмата за развитие на селските райони. В партньорство с Портал ЕВРОПА (www.europe.bg ) са публикувани 16 специално подготвени информационни материала, както и над 265 новини и коментара, свързани с темата за ОСП.

Станка Делчева, програмен директор на Агенция Стратегма, и Юлиана Николова, директор на Европейския институт, които са партньори по проекта, обобщиха резултатите от специално разработено проучване за познаваемостта на ОСП.
Изследването е проведено през април 2009 г. и показва, че 47% от анкетираните знаят какво представлява Общата селскостопанска политика на ЕС. 44 на сто обаче смятат, че "отчасти"информирани за принципите и развитието на ОСП.

67 на сто от запитаните казват, че развитието на селските райони трябва да е основен приоритет на Общата селскостопанска политика на ЕС, следван от опазването на околната среда и повишаване качеството на продукцията.

 


Експертите цитираха и сравнителни данни от Евробарометър от есента на 2006 и 2007 г., които показват, че на въпроса "Чували ли сте/чели ли сте някога за ОСП на ЕС?" българите, отговорили положително, се увеличават съответно от 16 на 36%. Проучването, реализирано от екипа на проекта, показва, че запознатостта и разпознаваемостта на ОСП сред заетите в земеделския сектор, както и интересуващите се от възможностите, предоставяни от Програмата за развитие на селските райони, е значително по-висока. Над 2/3 от тях отговорят, че са много добре или отчасти информирани за ОСП на ЕС. Младите хора и тези до 39 години споделят, че имат нужда от повече информация по темата.

Основните изводи на екипа от изпълнението на проекта са свързани с това, че е налице повишен интерес към темата, но хората не са запознати в достатъчна степен с различията между ОСП на ЕС и Програмата за развитие на селските райони. Налице е ограничена информираност за текущия дебат за развитие на ОСП, както и за възможността българските фермери да се включват в обсъждането на предложения за нови приоритети на ОСП.

Конференцията "Две години Обща селскостопанска политика на ЕС в България" събра представители на браншови организации, специализирани и икономически електронни, телевизионни и печатни медии. Гост на събитието бе и Свилен Костов, началник отдел "Директни плащания на площ", Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция.

Министър Валери Цветанов отговори на въпроси по прилагането на мерките по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ и за ползите за българското земеделие от еврочленството. Данните от кампанията за подаване на заявления за директни плащания на площ показват, че пустеещата обработваема земя на България намалява. "Това бе положително оценено от еврокомисаря Мариан Фишер Бойл", подчерта той.

 

 

В отговор на въпрос за опасността от суша, министърът обяви, че е пуснал уведомително писмо до всички общински земеделски служби да извършат оценка за състоянието на реколтата по места. Цветанов очаква общинските служби, заедно с представители на браншовите организации, да преминат към конкретни действия още следващата седмица.Той поясни, че са предвидени компенсации само при 100% загуба.

Министърът каза и, че все още се разисква с Европейската комисия необходимостта от независим одит за възстановяване на плащанията по САПАРД с евросредства. Министерството има готовност да обяви обществена поръчка за избор на компания, която да извърши одита. "Това е най-ефективната предприсъединителна програма, като при по-малко от 5% от проектите има констатирани нарушения и само 3,9 на сто с нарушения, довели до финансови санкции", поясни министърът.

Пълна информация за развитието на проекта, както и достъп до новини и анализи, разяснителни публикации и полезна информация за прилагането на ОСП търсете в специализираната рубрика на Портал ЕВРОПА .



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.