Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-05-2009

ЕК представя стратегически насоки за повишаване качеството на селскостопанските продукти

Европейската комисия представи  стратегически насоки за повишаване качеството на селскостопанските продукти в резултат от допитване до всички заинтересовани страни в държавите-членки, извършено през 2008 г. 560 институции, браншови организации, фирми и граждани са изпратили своите мнения и становища до Европейската комисия, която изработи т.нар. Зелена книга с предложения. България участва с четири становища, едно от които на Министерство на земеделието, а останалите идват от браншови организации и фирми, заети в сектора.

Документът съдържа стратегически насоки за подобряване на потока от информация между фермерите и потребителите за това къде и как се произвеждат селскостопанските продукти. Той ще бъде изпратен на Съвета на ЕС, като целта е те да залегнат в бъдещите изменения на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

В резюмето на документа за гражданите се казва, че фермерите в ЕС трябва да отговарят на едни от най-строгите в света изисквания относно защитата на околната среда, хуманното отношение към животните и използването на пестициди и ветеринарни медикаменти.

Отбелязва се, че съществуващите схеми за етикетиране и маркетинговите стандарти в ЕС помагат на фермерите да информират потребителите за качеството на продуктите, се развиват с времето. Паралелно са създадени множество частни и национални схеми за сертифициране. Според Европейската комисия и заинтересуваните страни има нужда да се подобри комуникацията между фермерите, купувачите и потребителите, така че да се изградят по-последователни инструменти на политиката на ЕС за качество на селскостопанската продукция.

ЕК предлага възможности за:

  •  да се разшири етикетирането, така че да посочва мястото, където е отгледан селскостопанският продукт,
  • да се определи приложимостта на специфични запазени термини за „продукт на планинско земеделие" и „традиционен продукт". Последното може да замести съществуващата система за гарантирани традиционни специалитети,
  • да се създаде уникален регистър за всички географски указания (за вина, алкохолни напитки и селскостопански и хранителни продукти), като се запазят особеностите на всяка система,
  • да се подобри единният пазар за продукти, които са част от схемите за етикетиране, по-специално за биологичните продукти.
  • да се подобри международната защита за географските указания и да се допринесе за разработване на международни критерии за стандарти за предлагане на пазара и за стандарти за биологични продукти,
  • да се развият насоки за прилагане на „добри практики" при частните схеми за сертифициране, за да се намали възможността от объркване сред потребителите и да се намалят бюрократичните пречки за стопаните.

Комисията иска да преустанови пречките пред търговията в единния пазар, причинени от различните национални стандарти. Новото лого за биологични продукти, което е в процес на разработване и което ще бъде задължително за продукти на ЕС от 1 юли 2010 г., следва да подпомогне този процес.

Пълен достъп до документите, свързани със стратегическите насоки, както и мненията, дадени в обсъждането, четете ТУК .



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.