Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
29-05-2009

Димитър Стоянов: Има условия да сформираме нова група в ЕП с 80 - 100 евродепутати

Интервю на Портал ЕВРОПА с Димитър Стоянов – водач на листата на Партия „АТАКА” с кандидати за членове на Европейския парламент

Всичко за изборите за Европейски парламент в България, обобщено от Портал ЕВРОПА, вижте ТУК.


„Атака” говори доста отчетливо по темата „Турция в ЕС”. Коя от другите партии според вас е с най-близка позиция по този въпрос до вашата?

Всъщност никоя друга партия не доближава позицията си до нашата. Единствено „Атака” е казала ясно, че се противопоставя на турското членство в ЕС. Всички останали партии по един или друг начин подкрепят това членство, гласуват „за” докладите по присъединителния процес. Разбира се за ДПС няма какво да говорим – те са пета колона на Анкара в Брюксел. Фактически нито една друга партия не е заявила ясно своята позиция, което означава, че българските партии тихомълком подкрепят членството на Турция в ЕС.

Освен за Турция, какви са другите ключови послания, свързани с европейските политики, които „Атака” отправя към избирателите?

„Атака” има няколко важни инициативи. Едната е за отваряне на блоковете на АЕЦ „Козлодуй” и в това отношение също сме единствената партия, която последователно защитава тази позиция. Успяхме да накараме Европейската комисия да признае, че никога не е взимала решение за затваряне на АЕЦ „Козлодуй” – от 1 до 4 блок, не само 3-ти и 4-ти, и също така успяхме да предизвикаме парламентарно разследване в Европейската комисия, което трябва да бъде извършено от следващия парламент. Тук идват и другите ни важни наши послания. Например фактът, че за България бяха договорени изключително недостатъчни квоти на производство. По принцип системата на Европейския съюз е абсурдна – тя много прилича на системата в СИВ (Съвета за икономическа взаимопомощ) в комунистическия блок. Ние се противопоставяме на това. Факт е, че в момента квотата на България примерно за домати е толкова, колкото може да произвежда едно-единствено стопанство в Пазарджик. Затова България е залята от вносна земеделска продукция, затова има пустеещи площи и затова българското земеделие е в колапс. Третата насока, в която смятаме да продължаваме да работим, е социалната сфера. Ние информирахме Европейския парламент за бедстващото положение на българските пенсионери. Една от важните европейски директиви в сферата на социалната политика е за здравеопазването. Както може би си спомняте, българската здравна каса отказваше да прилага някои от разпоредбите на тази директива, свързани с изпращането на хора за лечение в други държави-членки на Европейския съюз. Става въпрос за специфично право на гражданите, като в тези случаи касата поема разходите за лечението. Аз успях да окажа натиск върху здравната каса, в резултат на който тази директива започна да се прилага. Ние смятаме, че трябва да продължим нашите усилия по такива и други подобни случаи на неглижиране на европейското законодателство, когато става дума за социални въпроси.

В коя политическа група бихте искали да членувате в следващия Европейски парламент – в периода 2007-2009 бяхте в ИТС, а след нейното разпадане станахте независими?

В момента сме свидетели на много динамичен процес в ЕП. Първо, за да могат да бъдат формирани политически групи, трябва да се види какви ще бъдат резултатите от изборите във всички държави-членки. Въпросът е в това, че са завишени критериите, за да може да бъде формирана група: става въпрос за минимална бройка национални делегации и общ брой депутати. Всъщност към края на предишния парламент две от съществуващите групи – „Европа на нациите” и „Независимост – демокрация” не разполагат с достатъчен брой депутати: едната по отношение на национални държави, другата на национални делегации, за да могат да продължат съществуването си в бъдещия парламент. Освен това са налице вътрешни движения в Европейската народна партия – знаете за решението на британските консерватори да излязат от групата на ЕНП-ЕД. Според мен е твърде възможно и реално да се говори за формирането за първи път в Европейския парламент на една единна група, която да наброява около 80 – 100 депутати, които да имат една визия за ЕС, за Европа на нациите, на суверенните държави, и да се противопоставят по-радикално на процесите на федерализация на ЕС. Според мен има условия да бъде сформирана нова група. Дали тя ще запази името на някоя от старите или ще има ново име, е въпрос, който ще се решава след изборите. Това е групата, в която ние от „Атака” бихме работили. Ние ще се стремим да допринесем за създаване на такава единна група, при това може би тя ще бъде една от най-големите в Европейския парламент.

Кое е по-хубаво за българските граждани и защо – евродепутатите от „Атака” да са независими, както е сега, или да членуват в политическа група в ЕП?

И двете неща имат своите плюсове и минуси. Между другото точният термин е „необвързани”, а не „независими” – понеже аз мисля, че всеки евродепутат е зависим от своите избиратели и трябва да следва програмата, което е декларирал пред тях. Когато един депутат е от така наречените „необвързани”, е значително по-свободен да избира начина, по който ще гласува, както и цялостното си парламентарно поведение. Практически обаче, включително в големите политически групи, често се получава така, че националните делегации гласуват по собствено усмотрение. Такъв беше принципът в ИТС, на която ние бяхме членове – там всяка национална делегация можеше да реши и да гласува отделно от групата, в интерес на собствената си държава. Според мен в новата група, която – както ви разказах – се стремим да създадем, можем да постигнем такъв баланс и националните делегации да имат свобода по най-важните гласувания. Такива въпроси са например членството на Турция в ЕС или квотната система. Разбира се това зависи от поведението на самата национална делегация – тя трябва да изисква от групата да има тази свобода и тя може да бъде постигната.

Разбира се политическите групи в ЕП имат много предимства от гледна точка на време за изказвания, влияние в ръководните органи на парламента, и т.н.

Поддържате ли отношения с вашите партньори от Румъния, от партията, която съответства по възгледи на „Атака”?

Оказа се, че тази партия не съответства особено много на нашите възгледи, но това се разбра в последствие. Както се казва, власите се давят накрая на Дунава. Излизането на румънската делегация от състава на политическата група на ИТС се дължеше на желанието им да си направят предизборна реклама за предстоящия тогава в Румъния вот. Резултатът беше, че те не успяха да вкарат свои представители нито в румънския парламент, нито в европейския. Излизането на румънските депутати от групата доведе до нейното разпадане и то беше продиктувано изцяло от техния личен интерес, който впоследствие се оказа сгрешен. Според нас това беше предателство и ние, заедно с колегите ни от другите национални делегации, решихме, че няма да продължаваме да поддържаме връзки с тези хора, които по такъв начин ни забиха нож в гърба. Тази партия загуби всякакво влияние в Румъния и ние от „Атака” не контактуваме с нея.

При равносметка на досегашния мандат на българските членове на ЕП, коментаторите винаги критикуват случая с вас и унгарската евродепутатка. Днес стоите ли зад тогавашните си думи и действия и има ли промяна?

Вие знаете ли точно какви са били тогавашните ми действия? Доста дълго време мина от този случай и ние още тогава предоставихме на всички медии най-подробна информация за това какви са били моите действия и думи. Един любопитен факт, който научих, е че въпросната унгарска евродепутатка няма да участва в изборите за новия Европейски парламент, явно такова е решението на собствената й партия.

Много хора ви подкрепят и гласуват за вас. Това е много сериозна политическа отговорност. Лично на вас като водач тя тежи ли ви?

Няма начин да не усещаш отговорността върху плещите си, но когато човек е тръгнал да прави политическа кариера, трябва да е наясно с това. Това е отговорност, която един политик трябва да поеме, когато се е хванал на хорото, без значение дали му тежи, или не. Ако не може да го понесе, това означава, че не става за тази работа. Мисля, че за момента се справям с това.

Да си представим, че утре изведнъж корупцията изчезне, а на турското присъединяване към ЕС е отговорено с „не”. Би ли означавало това, че партия „Атака” следва да се разпадне, тъй като е постигнала целите си?

Защо трябва да се разпадне? Партия „Атака” е тази, която трябва да осъществи тези цели – когато една партия осъществи целите си, тя е добра управляваща партия. Така че напротив – партията би трябвало да продължи, така че да не се допусне повторно връщане на корупцията. Този, който успее да премахне корупцията и да спре Турция по пътя й към ЕС, ще бъде този, който може да управлява България компетентно.

Какво мислите за риториката на партия „Ред, законност, справедливост” в кампанията й за тези избори?

Не бих искал да обсъждам други партии и да им правя реклама, още по-малко пък партии, чиито резултати непрекъснато са надувани от социолозите. Много скоро на европейските избори ще стане ясно какво е тяхното действително електорално състояние. Нямат бъдеще партии, които присвояват за собствени цели идеите на „Атака” и избирателите са достатъчно интелигентни, за да разбират това.

Каква е прогнозата ви за политическата сила, която ще има мнозинство: в ЕП след 7 юни и в Народното събрание след 7 юли?

Трудно ми е да правя прогнози за други партии. Казват, че е възможно и „Атака” да бъде тази партия…

В доклад на „Амнести интернешънъл” се съдържат критики за нарушения на човешките права у нас. Какъв е вашият коментар?

Аз бих помолил „Амнести интернешънъл” да проучи случая от онзи ден, когато лидерът на ДПС Ахмед Доган нареди да бъдат тормозени журналистите от екипа на телевизия „СКАТ” и да бъде противозаконно отнета тяхната камера. Това е нарушение на човешките права и потъпкване на свободата на словото. Полицията не се е намесила по време на инцидента, което е много показателно, защото на митингите на „Атака” полицията не бездейства… Това е случай, с който „Амнести интернешънъл” следва да се занимае и да го включи в своя доклад: ако наистина е организацията, за която се представя, а не мери с двоен аршин, възприемайки човешките права като отнасящи се само до представители на малцинствата.

Как ви изглеждат действията на управляващите в края на изтичащия мандат?

Правят се назначения в последния момент – но какво искате, да не забравяме, че в момента България се управлява от правителство с мандата на ДПС, което само по себе си е една противоконституционна партия. През последните 4 години сме свидетели на системни нарушения на правилата и законите. За управляващите законите са маловажни фактори, които могат да бъдат манипулирани за вътрешнопартийни цели. Няма никакво желание за спазване на писания законов ред и на духа на конституцията, няма желание дори за спазване на политическия морал. Между другото делото срещу полицаите, които проявиха насилие срещу мен през лятото, все още буксува, запратено някъде между военната и районната прокуратура. В момента делото си го размахват помежду си, едва ли не спорят за компетентност… Ето докъде стигат нещата в правосъдието.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.