Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
29-05-2009

Румяна Желева: Важно е да повторим резултата на ГЕРБ от 2007 година, като ще ме радва всеки мандат в повече

Интервю на Портал ЕВРОПА с Румяна Желева – водач на листата на ПП ГЕРБ с кандидати за членове на Европейския парламент.

Всичко за изборите за Европейски парламент в България, обобщено от Портал ЕВРОПА, вижте ТУК.

Повече за Румяна Желева вижте ТУК.

Какви са размислите ви във връзка с трагедията и днешния ден на траур?

Първо бих искала да изкажа съболезнованията си към всички близки на загубилите своя живот. Потресени сме от случилото се, от загубата на човешки живот. Когато мине мъката, трябва да се замислим за това, какво още можем да направим за предотвратяване на такива инциденти –отговорност на всички е да се избягват подобни трагедии. Разбира се ние сме отменили всички прояви през този ден – отлагаме за понеделник представянето на програмата на ПП ГЕРБ за управлението на България.

Читателите на Портал ЕВРОПА посочват в коментарните форуми, че е почти сигурно, че за разлика от 2007 година, този път българските евродепутати в ЕНП ще бъдат вече не само от ГЕРБ, а и от Синята коалиция. Жалко ли ви се струва днес, че преди 2 години само вие бяхте десните български евродепутати?

Не мога да оценя този факт нито с „жалко”, нито друга дума. Такава е била волята, такова е било решението на гражданите през 2007 година. Факт е, че ние, българските граждани, решаваме на избори кои да ни представляват в съответната институция. А какво ще бъде решението на 7 юни 2009 г., трябва да изчакаме и да видим. Лично аз силно се надявам, че демократичните избиратели ще гласуват така, че колкото се може по-голяма част от 17-е ни евродепутати да бъдат представители на демократичните партии от България; че ще гласуват така, че още повече българи да бъдат в състава на най-голямата и най-влиятелна политическа група – тази на Европейската народна партия. Надявам се ние от ГЕРБ отново да сме най-силно представената българска група в ЕП, която да участва в работата на ЕНП.

Очаквате ли ЕНП отново да има мнозинство в следващия мандат на ЕП?

Да, очаквам – и всички социологически изследвания го доказват. Вчера се чух с нашите колеги от Испания – те също водят убедително в проучванията пред социалистическата партия.

Наши читатели разсъждават върху новата селекция от кандидати за евродепутати от ГЕРБ и задават въпроси за логиката, по която листата е подредена този път спрямо 2007 г. Почива ли селекцията ви на направена индивидуална оценка на досегашните евродепутати от ГЕРБ?

Този въпрос трябва да го отнесете към политическото ръководство на нашата партия. Аз съм щастлива от факта, че този път листата е подредена така, че има пълен баланс в съотношението между мъже и жени кандидати. Така ПП ГЕРБ дава сериозна заявка за модерно отношение към политическото представителство. В много отношение нашата партия е образец за европейска политическа култура и поведение. Що се отнася до това дали е направена или не оценка – вие знаете, че всички ние, които бяхме избрани с листата на ПП ГЕРБ в досегашния ЕП, представяхме отчети за нашата дейност – кой по-често, кой по-рядко. Сигурна съм, че активността и дейността на всеки един от нас е била взета предвид при оценката на колегите, както и при решението за новата листа. Използвам случая да благодаря на колегите си от групата на ГЕРБ в ЕНП, на която бях ръководител в продължение на 2 години, за изключително достойното представяне.

Тази моя признателност към колегите ми има връзка и с предишния въпрос, който ми зададохте – точно защото след изборите на 20 май 2007 г. ГЕРБ имаше отговорността да представлява в семейството на ЕНП и в политическата ни група, избирателите на всички български политически сили от център-дясното пространство. Това се случваше за първи път и с тази отговорност бе натоварена най-младата политическа партия в България, спечелила  първите евроизбори у нас. Няма да крия от вас, че тогава колегите ми от ЕНП изобщо не си спомняха за присъствието в Европейския парламент на предишните десни български евродепутати, които бяха назначени там: сигурно знаете, че във времето от 1 януари 2007 г. до изборите през май същата година, България имаше така да се каже служебно назначени евродепутати –четирима от тях в частност представители на десницата в ЕНП. Тяхната работа не беше оставила никаква следа. Така че за нас от ГЕРБ предизвикателството и отговорността бяха двойно по-големи.

Аз наистина съм щастлива, че се справихме, че ние от ГЕРБ получихме много знаци на висока оценка от страна на ЕНП. Ще дам няколко примера: политическото ръководство на Групата на ЕНП-ЕД заседава в София на 19 и 20 март 2009 г. по изключително важната тема за икономическата и финансова криза, при това едновременно с Европейския съвет… Гласуваните в София заключения от заседанието на политическото Бюро на ЕНП не само, че бяха в унисон с решението на Съвета за търсене на общ, координиран отговор на кризата от страна на всички държави-членки и срещу протекционизма,  но дори бяха и по-смели. Много мои колеги с дългогодишен опит в ЕП казаха, че ние тук сме били далеч, далеч по-смели в желанието си и в набелязването на мерките в отговор на кризата.

Друг знак за висока оценка за работата на ГЕРБ беше личното посещение на председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс в България през февруари. С него успяхме да надскочим традиционното оглеждане на политическия живот в София, каквото обикновено се прави при подобни визити, а успяхме също да обиколим различни български градове, големи и малки: Пловдив, Раковски, различни села… Г-н Мартенс на място успя да се убеди в енергията за промяна в България. Сигурно си спомняте, че тогава на среща с лидерите на всички партии-членки на ЕНП, той посочи г-н Бойко Борисов не само като бъдещ премиер, не само правителство, водено от ГЕРБ като желана от европейската десница възможност за България, но също така той посочи Бойко Борисов и ГЕРБ като водещи в процеса на политическо обединение на център-дясното политическо пространство в България. В това пространство в момента има доста много формации: и големи, и малки, и стари, и млади, които претендират за дясна политическа идентичност. Така че това бяха едни много важни политически знаци и оценки за моята работа като рьководител на делегацията на ГЕРБ и работата на  колегите ми 

А преди това президентът на Групата на ЕНП-ЕД Жозеф Дол беше на няколко пъти в България и аз съм изключително щастлива, че той с мен и моите колеги също обиколи България.

Моите европейски колеги не стояха само в София – те видяха от първа ръка какво се случва в България. Те се срещнаха с много хора – фермери, бизнесмени, хора от местната власт: те успяха да придобият представа какво е реалното положение у нас. Затова винаги, когато има дебати за България в ЕП, те лично знаят какво е положението у нас.

По време на посещението на В. Мартенс у нас, вас ви нарекоха „иконата на България в Европейския парламент”. Това е доста ангажираща оценка. Как се отнасяте към нея?

Ами как да ви кажа… Разбира се, че е ласкателно, когато хората казват нещо такова. Но да ви призная честно, аз мисля, че човек трябва да е концентриран върху работата си. Ние, петимата от ГЕРБ, и аз като ръководител на българската делегация, трябваше да докажем, че можем да работим ако не повече от европейските си колеги, то поне наравно с тях – въпреки че сме влезли през втората половина на мандата на ЕП. Оценките трябва да идват в резултат на свършената работа! Мен ме номинираха много от областните структури на ГЕРБ – за което съм безкрайно признателна, още повече, че много от тях ме посочиха и за водач на листата за тези избори. Това е голямо задължение и отговорност.

Вие имате изключително голяма политическа отговорност като водач на тази листа. Затова – дни преди изборите, кажете каква заявка за успех си поставяте! Колко спечелени проценти за ГЕРБ ще са успех за вас: толкова, колкото имаше предишният водач на листата на ГЕРБ през 2007 г., или повече?

За мен е важно ГЕРБ да вземе колкото е възможно повече от 17-те места, полагащи се на България за членове на ЕП. Мен лично не ме интересуват гласовете за мен или против мен. Аз имам отговорност да тегля листата напред и това е моята амбиция и това е моето желание. Вие виждате, че ние нямаме почти никаква реклама, не правим „агитация” – дори не обичам тази дума. Имаме най-нормални срещи с избиратели в рамките на кампанията – всъщност ние не правим нищо ново, просто продължаваме срещите с гражданите така, както не сме спирали да го правим през целия мандат.

Политическата цел да повторите резултата от 2007 година ли е, или да го повишите?

Да го запазим, разбира се, е много важно. Мен ще ме радва всеки мандат в повече. Това е моят отговор.

През 2007 г. имаше впечатляващо високи преференциални вотове за някои от кандидатите в тогавашната листа на ГЕРБ. Очаквате ли нещо подобно и сега?

Не очаквам. Смятам, че тази преференция така или иначе не работи. По мое мнение изборното законодателство в България се променя действително абсолютно безпринципно и това го видяхме всички. През 20-годишния преход всяко правителство в края на мандата си има практика „бързо и ударно” и без диалог с обществото, да не говорим пък с опозицията, а само в полза на собствения си вътрешнополитически интерес, да променя изборните закони. Това е изключително порочна, неевропейска практика. В ЕС тези закони са плод на консенсус, на утвърдена политическа практика, на традиция. Смятам, че ние, гражданското общество, никога не сме дискутирали въпроса за това дали законът за евроизборите е работещ или не. Преференцията е нещо, което никак не работи и ние видяхме това още на предишните избори. Този път нищо – нито добро, нито лошо – не очаквам от преференцията. Очаквам тя отново да не работи.

Разбира се, границата не може да бъде надскочена. Но все пак, ако има ваши кандидати със значителен брой подадени преференциални гласове, това според вас би ли било някакъв знак, или ПП ГЕРБ политически е склонна да не обърне внимание на това?

Аз мисля, че партия ГЕРБ няма нужда да обръща внимание на това, защото това, върху което обръща внимание, е изразено в начина, по който е подредена листата. А ви уверявам, че листата е подредена единствено и само на базата на номинациите, които са получени от областните структури, от нашите структури по места. Това е единственият принцип. Между другото аз и в предишната листа през 2007 г. съм попаднала по този начин: за разлика от други мои колеги, аз и в предишните евроизбори бях издигната от местната организация в Бургас и съм минала през всички етапи на развитие в процеса на определяне на хората за евроизборите. Сега принципът беше изключително ясен, тъй като той се оказа работещ. В ГЕРБ принципът е отдолу-нагоре, т.е. да се съобразим с това, което казват местните структури.

А как е представено гражданското общество във вашата листа? И какво очаквате от г-н Емил Стоянов – тазгодишният ви представител на гражданското общество – от неговата работа през мандата, ако стане евродепутат?

Очаквам да е активно свързан и ангажиран с развитието на гражданското общество в България. Има още много какво да се направи. Ние, евродепутатите, сме едни от хората, които чрез една много успешна и утвърдена практика на разкриване на европейски информационни офиси, можем да доближим европейската политика и институции до хората и по този начин да развием у тях гражданско самочувствие и гражданска позиция… Така че очаквам от него да прави същото – да продължи пътя, започнат от нас преди две години.

Като водач на листата на ГЕРБ, аз имам голяма отговорност, но в някакъв смисъл ми е и доста лесно, защото – за разлика от много други, в т.ч. и нашите колеги от българската десница, които сега тепърва се кандидатират за ЕП – ние вече правим нещата. Две години не са маловажен опит. Всеки от нас, който има този опит, е полезен за България.

Що се отнася до приемствеността между предишните и бъдещите евродепутати на ГЕРБ, мисля, че преходът ще е лесен – защото просто ще продължим да утвърждаваме и доразвиваме започнатото. За разлика от другите, ние наистина знаем какъв е европейският дневен ред, защото участваме при формулирането му в ЕП. Включително сме част от законодателния процес, който служи за основа на този европейски дневен ред.

През последните дни имаше лавина от новини, свързани с корупция, назначения в последния момент, кандидати за изборни постове – клиенти на Темида… Какво бихте казали на читателите на Портал ЕВРОПА, на които им е твърде близка темата за начина, по който България се представя в ЕС…?

Ако всичко това ни харесва; ако ни харесва начинът, по който правителството  променя избирателните закони „в 12 без 5” в ущърб на опозиционните партии; ако сме доволни от равнището на защита на гражданите; ако ни харесва мнозинството да „подрежда” в последния момент свои хора на отговорни постове, при това несменяеми за 5-7 години напред; ако не ни е страх за живота ни; ако пътищата, по които се движим, ни се виждат добри; ако доходите ни са достатъчни; ако здравеопазването и образованието са на добро ниво според нас – то тогава трябва да останем равнодушни и да не отидем да гласуваме на 7 юни.

Но аз мисля, че отговорът на всички тези въпроси е „НЕ”.

Нуждаем се от промяна, трябва да направим нещо, и то зависи от нас. Всеки е ковач на собственото си щастие. И бих искала да заразя всички с моя оптимизъм и с позитивното си отношение към Европа, с убеждението си, че присъединяването към ЕС е исторически шанс за нас, какъвто рядко сме получавали – да призова всички да се възползваме от него и да докажем заедно, че България може, каквото е мотото на кампанията на ГЕРБ. Сигурна съм, че ние, българите, наистина можем много повече, можем да вървим по пътя към реформите и благоденствието. Бюлетината е №3, а партията ГЕРБ и изборът зависи от нас, гражданите на България! На седми юни трябва да сме повече и аз съм сигурна, че който отиде до урната, ще направи правилния избор.

И в заключение бих искала да поздравя целия екип на Портал ЕВРОПА за работата, която върши, и за това, че се придържа към своята мисия „да преведе” Европа на разбираем език. Аз дори като евродепутат съм избрала това мото за водещо на своя уебсайт. Благодаря ви за усилията и се надявам, че сътрудничеството ще продължи.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.