Europe.bg
  Начало - Анкети
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Анкети

  • A+
  • A-
04-06-2009

Резултати от онлайн-изборите за евродепутати на Портал ЕВРОПА

В деня, в който Европа стартира реалното гласуване за нов състав на ЕП, Портал ЕВРОПА приключва първите по рода си в българското интернет-пространство онлайн-избори за евродепутати.

Читателите на Портал ЕВРОПА посочиха предпочитаната от тях политическа формация за евровота, както и най-достойния според тях кандидат измежду регистрираните от ЦИКЕП, който да стане евродепутат.
 
Целта на инициативата на Портал ЕВРОПА е: да окуражи с „виртуални” средства повече граждани да направят своя реален избор на 7 юни – при това информиран избор, така че седемнайсетимата ни нови избраници в ЕП, които ще работят в него за пълен петгодишен мандат, да получат максимално широка представителност.
 
 
Общ брой гласували в периода 17.05 – 4.06.2009 г.: 2 295 души.

На първо място - "Атака" - 28.7% или 658 гласа.

На второ място - Синята коалиция - 15.5% или 356 гласа.

На трето място - ДПС - 14.8% или 340 гласа.

На четвърто място - "Коалиция за България" с 13.3% или 305 гласа.

На пето място - ГЕРБ с 11.2% или 258 гласа.

Следват - ПП "Зелените" (шесто място с 5.8%), РЗС (седмо място с 4%), Коалиция "Напред" (осмо място с 2.3%).

На последно място са Българска нова демокрация и Българска социалдемокрация (с по 0.3%), като със съвсем малка преднина е "Лидер" (0.4%).
 

голям размер
Как читателите избраха online новите евродепутати

Какво представляваше онлайн-формулярът, чрез който читателите гласуваха? Първият въпрос беше "Избирам за членове на Европейския парламент листата на:…" с възможност да бъде избрана една от 14-те опции. Вторият въпрос беше: "Моля, напишете името на предпочитания от вас кандидат от листата, която сте избрали." Тук дадохме възможност за преференциално гласуване.

Редакцията уточнява, че анкетата (виж "снимка" на резултата вляво) няма претенции за представителност. Тя отразява мнението единствено на читателите, които доброволно решиха да участват в допитването. Беше поставено техническо ограничение за гласуване на "роботи".

Преференциален вот

От всичките общо 2 295 гласували, 1 344 читатели на Портал ЕВРОПА (или 58.6%) са отговорили на втория въпрос в анкетата: т.е. лично са написали в съответното поле името на предпочитания от тях кандидат.

Тъй като в нашата онлайн-анкета това беше поле за свободен отговор, регистрираме известен брой нерелевантни отговори – например участвалите в анкетата са посочвали имена на личности, които не са кандидати за ЕП, или са давали хумористични предложения. По тази причина обобщаваме резултатите от отговорите на този втори въпрос не в цифри, а в тенденции.

Сумарно 19 кандидати за евродепутати събират по-голям брой преференции.

Първите трима са: Евгени Кирилов (КЗБ), Слави Бинев (АТАКА) и Надежда Михайлова (Синята коалиция).

В челната тройка Надежда Михайлова е единственият водач на листа, събиращ толкова голям брой преференции: припомняме, че Кирилов е четвърти в листата на социалистите, а Бинев - втори в тази на "Атака".

Индивидуални представяния на кандидатите: 66 от 215

Към 4 юни 2009 г., 66 от общо 215 кандидати за членове на ЕП са уважили персонално читателите на Портал ЕВРОПА и са изпратили в редакция попълнени въпросници с подробности за себе си, възгледите си и предизборните си платформи.

Пълен "отличник" по брой попълнени въпросници е ПП "ГЕРБ" - всичките 17 кандидати без изключение. На второ място е ПП "Зелените" - от техните 14 кандидати само един не е попълнил своя въпросник (като „Зелените” бяха и първите, които се отзоваха на инициативата на Портал ЕВРОПА). На трето място - Синята коалиция с 11 попълнени въпросници от общо 17. На четвърто място е НДСВ (10 попълнили от общо 17).

Нито един кандидат от "Коалиция за България" не уважи читателите на Портал ЕВРОПА в стремежа им да направят информиран избор. По този показател кандидатите, водени от Ивайло Калфин, се подреждат до политически формации като "Лидер", "Защита", БНД и Българска социалдемокрация (Ал. Томов).

Водачите на листи, които уважиха въпросника, са: Надежда Михайлова (Синята коалиция), Румяна Желева (ГЕРБ), Филиз Хюсменова (ДПС), Димитър Абаджиев (РЗС), независимият Чавдар Николов и Андрей Ковачев (ПП "Зелените").

Вижте още:

(анкети) Читателите на Портал ЕВРОПА номинираха най-успешни евродепутати през изтичащия мандат

(анализи) 18-е български евродепутати прогнозират темите в следващия мандат на ЕП

(анализи) 4 юни: начало на изборния маратон за нов състав на ЕП


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.