Europe.bg
  Начало - Парламент - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Анализи

  • A+
  • A-
05-06-2009

Европа избира протеста

Коментар на Файнейшъл Таймс Дойчланд Колко неподходящо: Докато Барак Обама е на помирително турне из Европа, на изборите за Европейски парламент се очертава успех за екстремистите. За това са отговорни и наложилите се партии, защото тяхната предизборна кампания остава бледа и произволна.

Точно в четвъртък, когато Барак Обама подаде на ислямския свят ръка за помирение и събуди толкова надежда, вечерта дойде отрезвяващата новина от Холандия. Десният популист Херт Вилдерс, който в своя филм „Фитна" поставя Корана наравно с призива за тероризъм и насилие, стана заедно с Партията на свободата втората политическа сила в страната на европейските избори. А в неделя техни съмишленици биха могли да празнуват изборни успехи и в други държави. Дали Австрия, Белгия, Унгария или Франция - според проучванията, крайно десните партии са с големи шансове.

Тазгодишните европейски избори са както никога досега протестни избори: срещу предполагаемия провал на правителства в икономическата криза, срещу скандали като злоупотребата на обществени средства за лични интереси кото във Великобритания, както и преди всичко срещу Европейския съюз и неговите институции.

Сега, както и преди, само малцинство от избирателите познават задачите на Европейския парламент, Еврокомисията и Съвета на ЕС. Сега, както и преди, за много хора Европейският съюз е бездушен и непрозрачен бюрократичен апарат.

А след голямото разширяване през изминалите години ЕС е по-непрозрачен от всякога. Толкова непрозрачен, че австрийската деснопопулистка Партия на свободата може да си позволи да излезе на лов за гласове с атаки срещу присъединяване на Турция и Израел. При това Израел въобще не иска да влиза в ЕС.

В публикувана в петък анкета на френския икономически вестник "Трибюн" 64% от запитаните граждани на на петте най-големи държави в Евросъюза заявяват, че нямат никакъв интерес към евровота.

Но и депутатите се затрудняват със задачата да им предизвикат интереса. Ето списък на предизборните слогани на големите немски партии: „Ние в Европа" (Християн-демократически съюз ). „Повече Социал-деколкатичеса партия за Европа". „За Германия в Европа" (Либерали). „Заедно за промяната в Европа" (Левица). „Ние избираме Бавария за Европа" (Християн-социален съюз). По-бледо и по-произволно едва ли може да бъде.

Водачите на листите пасват перфектно на кампанията. Знаехте ли, че Ханс-Герт Пьотеринг е водач на листата на ХДС? Поздравления, вие спадате към двата процента немци.

Водачът на християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Фербер се радва на 1% известност. А Мартин Шулц от социалдемократите (СДП) получава цели 6% - вероятно обаче само заради това е малко по-известен, защото преди няколко години Силвио Берлускони го сравни с нацистко заптие.

На протестните партии, независимо каква политическа окраска си приписват, им е по-лесно да се разграничат с лозунги, изяви и фигури. Ниската избирателна активност също им идва добре.

Вероятно дори не всеки втори ще отиде до урната. Наложилите се партии, както и институциите в Брюксел, трябва най-сетне да се замислят сериозно защо това е така. Преди Вилдерс и сие да са нанесли по-големи щети на проекта Европа.

  
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Мандат 2007-2009: равносметка
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.