Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП - Избори 2009
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП / Избори 2009

  • A+
  • A-
05-06-2009

Меглена Кунева: Трябва да чуем това, което искат българските европейци

„Европа ни чува" е втората част на изречението. Първата е, че трябва да чуем това, което искат българските европейци, което ние смятаме за най-важно и в един честен и открит разговор да кажем кое става сега, кое - след година, след три или пет, кое става само с нашите усилия, за кое можем да разчитаме на Европейския съюз, какво се изисква от нас и къде и какви пресечни точки имат нашите надежди и страхове с европейската политика" - с това започна срещата си с граждани на Казанлък българският еврокомисар и водач на листата на НДСВ Меглена Кунева.

Кунева подчерта важността на приоритетното за либералдемократите развитие на свободното движение на знания - т. нар. Пета свобода в ЕС: „Смятам, че това ще направи Европа истински силна и ще даде и на България необходимата й за промяната сила. Надявам се, че всеки български министър на образованието ще може да иска процент от БВП не по-малък от този в останалите страни от ЕС с разбирането, че ако изостанем в образованието, ще изостанем в икономиката. Защото Европа иска да произвежда услуги, които се плащат добре - много по-добре отколкото производството на играчки, защото никой не може да произвежда по-евтини играчки от Китай. Трябва да направим така, че да произвеждаме знания и технологии, от които се интересува целият свят. Трябва ни свободно движение на студенти и преподаватели вътре в ЕС, на хора на науката, изобретатели, трябва ни европейски патент".

Меглена Кунева изрази убеденост, че европейският патент ще ускори интелигентните производства и това е, в което Европа трябва да бъде наистина най-добра: „Защото и памукът от Индия, и играчките от Китай ще са винаги по-евтини".

„Имаме ли интерес от отворена европейска икономика, от потвърждение на петте основни свободи на Европейския съюз? Да, защото свободата ражда конкуренция. Европа няма да е по-добра, ако „защита" означава липса на състезание. Когато Европа е отворена, ще може да си купи евтиния памук от Индия, а ще произвежда нещо, което ще й даде много по-висока добавена стойност и по-чиста природа. Европа е изправена пред най-важния избор - между политиката на затваряне и протекционизъм в условията на икономическа криза и възможността да каже: „Имаме някои неща, които са по-добри. Пуснете ни на вашите пазари, дайте ни възможност да изнесем това, което можем по-добре, и ни дайте много пари срещу това. Купете го на такава цена, каквато уникалността на европейското знание и опит наистина заслужава!", добави Кунева.

 

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Мандат 2007-2009: равносметка
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.