Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-06-2009

Зелените спечелиха нови позиции в Европейския парламент

Снимки на полярни мечки превземат скрийн-сейвърите на компютрите. Две от последните пет Нобелови награди за мир отидоха при активисти за околната среда. Промените в климата намериха място в правителствените програми. Вече дори Европейският парламент стана малко по-зелен, коментира АП.

Като се възползваха от вълната на общественото безпокойство за ефектите от климатичните промени, групата на Зелените/Европейски свободен алианс взе 53 от 736 места в Европейския парламент, в сравнение с 43 зелени евродепутата от последния парламент, в който участваха 785 представителя.

"Увеличаването на броя на местата ни при намаляване на общия състав на парламента е хубава изненада", каза говорителят на Зелените-ЕСА, Крис Кокли.

Зелените кандидати сега са 46 от всички евродепутати в групата, в сравнение с 36 в предишния състав на парламента. В групата влизат и независими кандидати и членове на по-малки про-европейски национални партии. Крайният брой на групата може да се промени малко в зависимост от споразуменията и съюзите, които ще се образуват.

Зелените са единствената от основните групи, чиято парламентарна пропорция се увеличава - от 5,5 на 7,1 след изборите. Крайно десните и анти-европейските партии, включително британската Партия на независимостта, също увеличиха влиянието си.

"Хората знаят, че не могат да се справят с промените в климата без ЕС. Това вероятно е най-лесната връзка към това какво всъщност е ЕС", каза анализаторът Хюго Брейди от лондонския "Център за европейска реформа".

Зелените - уникални с кампанията си с обща европейска платформа - предложиха "Ново зелено споразумение" - икономически план за инвестиране в екологични инициативи, които да създадат работни места в областта на енергетиката с възобновяеми енергийни източници, социалните грижи, устойчиво строителство и обществен транспорт.

"Зелените бяха големите победители в тези избори", каза Ян Сундберг, преподавател по политика от Университета в Хелзинки. "Те успяха да отправят общо послание".

С поглед напред, зелените казаха, че ще настояват за програмата за възобновяемите енергийни източници. Кокли каза, че ще се опитат да осигурят финансиране за зелени инициативи, включително от Европейската инвестиционна банка.

За да постигнат напредък по отношение на плановете си, обаче, зелените трябва да постигнат консенсус с други шест големи или по-малки парламентарни групи.

Европа и отделните европейски правителства планират да похарчат около 54 милиарда долара за икономическо стимулиране в областта на зелените инициативи, според февруарския доклад на банка HSBC. За сравнение, САЩ ще инвестират 94 милиарда от плана си за икономическо възстановяване за проекти за подобряване на околната среда, докато Китай ще похарчи 221 милиарда долара за същата цел.

"Европа е склонна да използва зелена реторика, но повечето правителства не дават средства за това, за което говорят", каза Филип Ламбер, евродепутат и говорител на Европейската зелена партия. "Само зелените имат усещане за това колко е неотложен проблема".

Например, зелените настояваха за споразумението, постигнато през декември за използване на 20 процента възобновяема енергия до 2020 год., като страните дават доклади за напредъка си на всеки две години. Зелените бяха близко свързани в натиска от страна на ЕС за това химическата промишленост да даде данни за опасните продукти.

"Просто защото другите партии са включили околната среда в програмите си не означава, че равнището на амбициите им изобщо е на необходимото ниво. Нашата задача е да накараме останалите групи да бъдат по-амбициозни", каза Каралайн Лукас, водачът на британските кандидати, която помогна за приемането на последните забрани за внос на токсични играчки от Китай.

Най-голямата изборна изненада за зелените дойде от Франция, където Европейската екологична партия взе трето място. Като призна това, министър-председателят на Франция Франсоа Фийон каза, че управляващата консервативна партия ще направи справянето с икономическата криза и с глобалното затопляне основни приоритети в ЕП.

Зелените спечелиха и трето място в Германия, където започнаха кампания за използване на възобновяеми енергийни източници. Гръцките зелени за първи път спечелиха място в ЕП, а зелените в Швеция и Финландия спечелиха с едно повече - по две места.

Имаше и някои неуспехи - британските зелени не успяха да станат двама, италианците не преминаха четирипроцентния праг, а австрийските зелени изгубиха едно от двете си места.

Анализаротите смятат, че зелените са възпирани от това, че ги възприемат като партия, която се занимава с един единствен проблем, макар че те са приели позиции по широк обсег от въпроси. Зелените са възпрепятствани и от факта, че основните партии често съшо възприемат екологични платформи.

Правителството на френския президент Никола Саркози също се обърна към модерната зелена платформа преди две години с отстъпки за хората, които си купуват екологични коли.

"Зелените са причината някои от проблемите да придобият изява", каза Йорге Рис, директор на Грийнпийс в Брюксел. "Те са много важни за определянето на стандартите в поставянето на някои въпроси на преден план."



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.