Europe.bg
  Начало - Парламент - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Анализи

  • A+
  • A-
07-07-2009

Нов мандат на Парламента, нов устав за евродепутатите

С новия мандат на Европейския Парламент влиза в сила и новият устав за членовете на Европейския парламент. Този документ за първи път гарантира, че всички евродепутати ще се ползват с еднакъв статут що се отнася до техните заплати, пенсии и здравни осигуровки. До сега имаше големи различия в размера на заплащането, тъй като членовете на ЕП получаваха заплата равна на тази на депутатите в техните национални парламенти.

Както във всеки парламент членове на ЕП се ползват от редица разпоредби, които им дават да вършат работата си ефективно, независимо, без незаконно въздействие или натиск. Затова на тях им е гарантирано право на достъп до информация, право да се обръщат с въпроси към еврокомисарите и да очакват бърз отговор. Подобно на депутатите от националните парламенти те се ползват от определени привилегии и имунитети, които им позволяват да  изпълняват дейността си.

Повечето подобни правомощия са факт от десетилетия, в новия устав се засилва обаче правото на депутатите да получават информация.

До сега изключение от принципа, че депутатите се ползват от единен статут бяха техните заплати, пенсии и социални осигуровки. Досега те бяха обект на различните национални правила, като резултатът бе различно заплащане за депутатите от различните страни. Според новия устав заплатите и надбавките ще бъдат изплащани от бюджета на ЕП, а не от националните власти.

Еднаква заплата за всички членове на ЕП

От юни 2009 г. всички европейски депутати ще получават заплата в размер от около 7 665 евро на месец, преди облагане. По този начин ще се сложи край на големите различия при настоящата система на заплащане, при която членовете на ЕП получаваха заплата като тази на депутатите в техните национални парламенти. Правилата определят заплатата на членовете на ЕП като 38,5% от заплатата на съдия в Съда на Европейските общности.

Членовете на ЕП ще внасят данък в бюджета на ЕС, въпреки че държавите членки си запазват възможността да прилагат допълнително данъчно облагане до размера на националните данъчни ставки.

Повече прозрачност по отношение на разходите и пенсиите

Новият устав променя и начина, по който се възстановяват пътните разходи на членовете на ЕП - вместо еднакви тарифи, занапред ще се изплащат само действително направените разходи. Идеята е системата за разходите да стане по прозрачна и разбираема.

Депутатите ще бъдат включени към обща пенсионна схема, като вноските ще се плащат от Парламента. Всички плащания на депутатите от бюджета на ЕП се извършват ежемесечно в евро или (по искане на член на ЕП) във валутата на държавата членка, където е постоянното му местожителство.

Нови правила за сътрудниците на евродепутатите

За новия Парламент ще влязат в сила и нови правила за надбавките на европейските депутати за заплащане на сътрудници, които целят да премахнат установените в системата слабости.

От юни 2009 г. договорите на сътрудниците на членовете на ЕП, които работят в държавите членки, ще се управляват от сертифицирани в платежни операции посредници, специализирани във фискалните и социалноосигурителните аспекти на трудовите договори, които ще отговарят за спазване на съответните национални разпоредби. Депутатите ще могат да използват до 25% от надбавките за парламентарни сътрудници за извършване на услуги, като проучвания или друга консултантска работа.

Междувременно базираните в Брюксел асистенти ще бъдат включени в ново допълнение към устава на служителите на ЕС. Идеята е да се гарантира равнопоставено и честно отношение към сътрудниците. Техните договори и заплати ще се управляват от службите на Парламента, но членовете на ЕП ще бъдат напълно свободни в избора на асистенти и на задачите, които ще им възлагат, както и по отношение на продължителността на трудовите договори.

Европейският парламент взе също така решение, че за в бъдеще депутатите няма да могат да наемат членове на своите семейства за сътрудници.

Нов устав

Условия за работа на асистентите

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Мандат 2007-2009: равносметка
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.