Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
16-05-2005

КАК СЕ КАНДИДАТСТВА ЗА РАБОТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

След официалното приключване на преговорите за присъединяване на десетте нови европейски членки Европейският съюз чрез European Communities Personnel Selection Office /EPSO/ - Европейската кадрова служба /ЕПСО/, създадена официално като единна кадрова служба на всички институции на ЕС на 26 юли 2002 г., проведе два вида конкурси - за непостоянни и постоянни постове в евроинституциите. Кандидатстването и за двата конкурса ставаше само по електронен път чрез страницата на ЕПСО, но съдържа цялата информация за конкурсите. Документите в Интернет трябва да се попълнят за 20 минути.

НЕПОСТОЯННИ ПОСТОВЕ
При кандидатстването за позиция администратор, секретар, лингвист се изискваше: гражданство на една от десетте страни или на старите държави членки на ЕС; задълбочено познаване на един от езиците на десетте страни; добро познаване на английски, френски или немски /за лингвистите се изискваше добро познаване на два от езиците на ЕС-15/; висше образование - само за някои от постовете. Набирането на участници за конкурсите за непостоянни служители приключи към края на май 2003 г., т. е. с подписването на Договора за присъединяване на десетте. Кандидатствалите и одобрените за непостоянни постове имат право да кандидатстват за постоянните постове.

ПОСТОЯННИ ПОСТОВЕ
През април 2003 г. ЕПСО обяви първите конкурси за помощник-преводачи /писмен превод - LA8/ и за началници на звена за писмен превод /LA3/. Малко по-късно бяха обявени конкурси и за помощник-администратори /А8/ в областта на европейската публична администрация, право, икономика и одит, помощник-преводачи /LA8/, секретари /C5/C4/, адвокат-лингвисти /LA7/LA6/, помощник-преводачи /устен превод/ и ръководители на лингвистки звена.
При кандидатстване получаваш личен регистрационен номер, с който "се движиш" през целия конкурс /на практика с него получаваш достъп до своя файл в страницата на ЕПСО/.
Тук имаше допълнителни изисквания - за нивата А и LA - висше образование, даващо право на обучение в аспирантура; за нива B - средно образование с няколко години стаж; за нива С - средно образование с допълнителна квалификация в дадената област или стаж в нея; за нива D - завършено начално образование. От регистрацията до края на конкурсната процедура всичко се прави на един от трите езика - английски, френски или немски, по избор на кандидата. Конкурсът се състои от предварителна селекция, тест с три елемента - общи познания по европейска интеграция, математически умения и логически умения на базата на разбиране на текст /провежда се в собствената страна - в столицата, но и в 1-3 други центъра в собствената страна/, писмен изпит /в рамките на един цял ден с различен характер за различните специалности/ и устен изпит в Брюксел. За да бъде издържан тестът, резултатът за всяка от трите му съставни части трябва да бъде най-малко 50%. Провал на всеки един етап на конкурса елиминира кандидата.

ВЪЗМОЖНОСТИТЕ
Всички конкурси за работа в европейските институции са предназначени не само за държавни служители. В тях може да участва всеки гражданин, който отговаря на критериите, публично обявени от ЕПСО. Стажантите в европейските институции нямат право да кандидатстват за работа в тях в продължение на една година след приключване на стажа, но могат да бъдат направени изключения. Пълна информация за досега проведените конкурси и техните резултати има на страницата на ЕПСО. Там вече може да се видят длъжностните характеристики за конкретните постове, на които в момента тече назначаване на успелите кандидати от десетте на постоянни постове в институциите на ЕС.
Американският университет в България и Институтът по публична администрация и европейска интеграция организират курсове за подготовка на български граждани за конкурсите на ЕПСО.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.